Παχύσαρκα 4 στα 10 Ελληνόπουλα: Οι συνήθειες που τα παχαίνουν  thumbnail

Παχύσαρκα 4 στα 10 Ελληνόπουλα: Οι συνήθειες που τα παχαίνουν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σχεδόν 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα (44% αγόρια και 37,7% κορίτσια) και 1 στα 10 παχύσαρκα (11,2% αγόρια και 9,7% κορίτσια), ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο συγκριτικά με τη Νορβηγία (με 15,1% και 13,8% υπέρβαρα αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα και 0,5% και 2,4% παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα). Η ενεργειακή ισορροπία, και επομένως οι παράγοντες που την επηρεάζουν, είναι καθοριστική για τον έλεγχο του βάρους, επειδή όταν διαταράσσεται (και συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη θερμίδων μέσω της διατροφής είναι μεγαλύτερη από τη δαπάνη θερμίδων για το μεταβολισμό και την άσκηση), τότε το σωματικό βάρος αυξάνεται.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στο σύνολο των επτά χωρών, 1 στα 20 παιδιά είναι παχύσαρκο και 1 στα 4 είναι υπέρβαρο, και παράγοντες που σχετίζονται με αυτό το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι ο τόπος διαμονής, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και ο τρόπος ζωής. Μεταξύ των παραγόντων ωστόσο που ευθύνονται για την «πρωτιά» της χώρα μας φαίνεται να είναι τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Ελλάδα: αφιερώνουν μόλις 7 λεπτά την εβδομάδα για να πάνε με ποδήλατο στο σχολείο, όταν π.χ. οι μαθητές σε Νορβηγία και Ολλανδία αφιερώνουν, κατά μέσο όρο, πάνω από 40 λεπτά την εβδομάδα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες (190 λεπτά/βδομάδα τα αγόρια και 138 λεπτά/βδομάδα τα κορίτσια, όταν τα παιδιά π.χ. στη Νορβηγία ανέφεραν 313 και 155 λεπτά/βδομάδα για τα αγόρια και τα κορίτσια αντίστοιχα). Έναν από τους υψηλότερους χρόνους τηλεθέασης (122 λεπτά τη μέρα για τα αγόρια και 155 λεπτά/ημέρα για κορίτσια, όταν ο μέσος χρόνος για τις 7 χώρες ήταν 109 και 139 λεπτά/μέρα για τα αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X