Μνημόνιο διαρκείας θα συνοδεύει τη λύση για το χρέος thumbnail

Μνημόνιο διαρκείας θα συνοδεύει τη λύση για το χρέος

Κοινά αποδεκτή λύση για μνημόνιο διαρκείας που θα συνοδεύσει και την λύση για το χρέος, θα αναζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρόντος και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, στο Eurogroup της Δευτέρας.


Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την «συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ατζέντας του έκτακτου Eurogroup, ξεπερνάει την συμφωνία στο προληπτικό πακέτο μέτρων, τουλάχιστον όπως αυτή είχε παρουσιαστεί τις πρώτες ημέρες, δηλαδή, την μορφή των δύο προγραμμάτων, ενός κανονικού και ενός «προληπτικού» τα οποία τρέχουν εν παραλλήλω στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου μέχρι και το 2018.


Η ιδέα του προληπτικού πακέτου όπως διαμορφώνεται μετά από περίπου 15 ημέρες διαβουλεύσεων αφορά κυρίως την δημοσιονομική πειθαρχία που θα πρέπει να επιδεικνύει η Ελλάδα σε μεσο-μακροπρόθεσμη φάση, δηλαδή και για τα χρόνια μετά το 2018.


Αυτός είναι και ο λόγος που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνούν με την Ελλάδα στην άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη από τώρα η νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων αφού αυτά θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Άρα υπάρχει χρόνος και να συζητηθούν και να αποφασιστούν.


Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι μας μένουν σταθεροί στη θέση ότι αν θέλει η Ελλάδα να πετύχει την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να το «κερδίζει» κάθε χρόνο επιτυγχάνοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ στο διηνεκές.


Με αυτά τα δεδομένα, εκείνο που ορίζεται ως προληπτικό πακέτο μέτρων είναι στην ουσία ένα μνημόνιο διαρκείας που θα περιορίζει με αυτόματο τρόπο τις δημοσιονομικές αποκλίσεις όλα τα επόμενα χρόνια.


Με την πίεση που δέχεται η Αθήνα να κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό πρότεινε σχεδόν άμεσα με το σχετικό αίτημα της Κομισιόν στην Ουάσιγκτον το μηχανισμό που είχε προτείνει πολύ νωρίτερα (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) η Γερμανία: τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών που θα επαναφέρει άμεσα τον προϋπολογισμό σε τροχιά επίτευξης των στόχων της κάθε χρονιάς.


Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και απαιτεί την μέγιστη δυνατή εγγύηση της Αθήνας προς τους Ευρωπαίους με αντάλλαγμα να πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Γι' αυτό και ζητά την νομοθέτηση από τώρα των προληπτικών μέτρων μη θέλοντας η διόρθωση κάθε μελλοντικής απόκλισης να γίνεται αντικείμενο πολύμηνων αξιολογήσεων.


Επίσης επιμένει στην άμεση υιοθέτηση των μέτρων τονίζοντας ότι με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ του βασικού πακέτου τα οποία βρίσκονται και στο στάδιο της τελικής συμφωνίας η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5 % του ΑΕΠ για το 2018.


Δεν φαίνεται λοιπόν περίεργο που η χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group πριν από ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και ενώ υπό εξέταση βρίσκονται όχι ένα αλλά δύο πακέτα μέτρων, τελείωσε σε περίπου μιάμιση ώρα και κύλησε μάλλον «διεκπεραιωτικά» κάνοντας μια ανακεφαλαίωση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων.


Πηγή: enikonomia.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X