Βρέφος: Πότε πρέπει να περπατήσει και τι συμβαίνει αν καθυστερεί  thumbnail

Βρέφος: Πότε πρέπει να περπατήσει και τι συμβαίνει αν καθυστερεί

Όταν στην ηλικία των 18 μηνών δεν περπατάει μόνο του


 Από τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή Στέλιο Μαντούδη 


Ένα παιδί μπορεί να περπατήσει από τον 8°-9° κιόλας μήνα. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας. Το εύρος της βάδισης είναι μεγάλο. Το 70% των παιδιών περπατάει μέχρι τον 14° μήνα. Κι όταν οι ειδικοί λένε «περπατάει», εννοούν ότι πρέπει να κάνει τρία τέσσερα τουλάχιστον βηματάκια μόνο του χωρίς στήριγμα ή βοήθεια. Το υπόλοιπο 30% περιλαμβάνει τα παιδιά εκείνα που δεν περπατούν επειδή έχουν κάποιο νεύρο λογικό πρόβλημα καθώς και εκείνα που απλώς …τεμπελιάζουν (πρόκειται για τα αργοπορημένα παιδιά, τα λεγόμενα αργοί εκκινητές). Και πριν τρομάξετε, σας λέμε το 25% των παιδιών είναι φυσιολογικά, απλώς αργούν στην …εκκίνηση, και μόνο το 5% έχουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα.


Το περπάτημα στις μύτες που εμφανίζεται συχνά στην ηλικία αυτή μπορεί να προβληματίσει τους γονείς και τους ειδικούς _συνδέεται με νεύρο λογικές ασθένειες ή διαταραχές στην ανάπτυξη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όταν το παιδί περπατά στις μύτες, υπάρχει πάντοτε πρόβλημα. Πολλά παιδιά το συνηθίζουν εκεί γύρω στα δύο τους χρόνια. Η συχνότητα με την οποία γίνεται είναι ένδειξη για την σοβαρότητα ή μη της κατάστασης. Εάν όμως τα παιδιά περπατούν συνέχεια στις μύτες και συνεχίζουν να το κάνουν και μετά τα δύο τους χρόνια, τότε είναι απαραίτητο να εξετασθούν από ειδικό προκειμένου να αποκλεισθούν ορθοπεδικά ή και νεύρολογικά προβλήματα

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X