Νέες ελπίδες στη θεραπεία του καρκίνου

Τα καρκινικά κύτταρα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες  του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο υπολογιστή το οποίο προβλέπει το πώς τα κύτταρα του καρκίνου του δέρματος κινούνται κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, πώς αντιδρούν τα καρκινικά κύτταρα όταν  συναντούν μια επίπεδη επιφάνεια, κλειστό χώρο ή δομή πλέγματος στο εσωτερικό του σώματος.
 
Οι επιστήμονες, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι  τα καρκινικά κύτταρα έχουν την τάση να «σέρνονται» μαζί στις επίπεδες επιφάνειες, ενώ αποκτούν όλο και πιο στρογγυλό σχήμα όταν θέλουν να περάσουν μέσα από ένα ανώμαλο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα  μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών οι οποίες θα στοχεύουν στις διαφορετικές συμπεριφορές για την αποφυγή της εξάπλωσης του καρκίνου. Κι αυτό, γιατί τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να μετακινούνται από το ένα σημείο του εσωτερικού του σώματος στο άλλο προκειμένου να διαδοθούν και να προκαλέσουν τη δημιουργία νέων όγκων.  
 
Κατανοώντας  πώς τα καρκινικά κύτταρα κυκλοφορούν στο σώμα είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο βλάπτουν τον οργανισμό μας, ώστε να τους «κλειδώσουμε» στην θέση τους και να έχουν αποτέλεσμα οι  θεραπείες.

Η μελέτη, λοιπόν, μας δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται διαφορετικούς μοριακούς μηχανισμούς για να πλοηγηθούν  σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως ακριβώς εμείς χρειαζόμαστε άλλα παπούτσια για τρέξιμο και άλλα για να πιούμε το ποτό μας.

Σχετικά άρθρα