Όγκος στον εγκέφαλο: Τα συμπτώματα της ασθένειας που «χτύπησε» τον Β. Λυριτζή

Η εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο είναι χωρίς αμφιβολία μία κατάσταση που προκαλεί ανησυχία και πανικό. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Καταρχάς, δεν προκαλούν όλοι οι όγκοι εγκεφάλου συμπτώματα, ωστόσο αυτά μπορεί να είναι πολυάριθμα και δεν προκαλούνται μόνο από τους όγκους στον εγκέφαλο, αλλά και από πολλές άλλες ασθένειες. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι τα προκαλεί είναι να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πού οφείλεται η εμφάνιση των συμπτωμάτων;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ένας όγκος πιέζει ή καταπατά άλλα μέρη του εγκεφάλου και εμποδίζει την κανονική τους λειτουργία. Επίσης, το οίδημα του εγκεφάλου προκαλείται από τον όγκο ή την περιβάλλουσα φλεγμονή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου;

Τα συμπτώματα των πρωτοπαθών και μεταστατικών καρκίνων του εγκεφάλου είναι παρόμοια. Τα συνηθέστερα είναι τα εξής: πονοκέφαλος, αδυναμία, αδεξιότητα και δυσκολία στο περπάτημα. Άλλα μη ειδικά συμπτώματα είναι: αλλαγές στη συγκέντρωση, τη μνήμη, την προσοχή ή την επαγρύπνησή, ναυτία, εμετός – ειδικά νωρίς το πρωί, ανωμαλίες στην όραση, δυσκολία στην ομιλία και σταδιακές αλλαγές στην πνευματική ή τη συναισθηματική ικανότητα.

Σε πολλούς ανθρώπους, η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι βαθμιαία, ενώ περιστασιακά εμφανίζονται πιο γρήγορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο που ενεργεί σαν του συμβαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: ανεξήγητο, επίμονο εμετό, διπλωπία ή ανεξήγητη θόλωση της όρασης, ιδιαίτερα στη μία μόνο πλευρά, λήθαργο ή αύξηση της υπνηλίας και πονοκεφάλους που δεν έχετε ξαναβιώσει.

Εάν γνωρίζετε ήδη ότι έχετε όγκο στον εγκέφαλο, τυχόν νέα συμπτώματα ή σχετικά αιφνίδια ή ταχεία επιδείνωση των συμπτωμάτων θα πρέπει να σας θορυβήσει και να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

Πιο συγκεκριμένα, καταστάσεις που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι οι εξής: μεταβολές της νοητικής κατάστασης όπως η υπερβολική υπνηλία, τα προβλήματα μνήμης ή η αδυναμία συγκέντρωση, οι αλλαγές στην όραση, η δυσκολία στην ομιλία ή στην έκφραση, οι αλλαγές στη συμπεριφορά, η αδεξιότητα ή η δυσκολία στο περπάτημα, η ναυτία ή ο έμετος και η αιφνίδια έναρξη πυρετού, ιδιαίτερα μετά από χημειοθεραπεία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νόσος Batten: Η κληρονομική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο!

Μεσοθεραπεία: μπορώ να κάνω ύστερα από αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο;

Η κατάρα των δημοσιογράφων «χτύπησε» και τον Βασίλη Λυριτζή – Η Αριστερά, η δυνατή φιλία με τον Δ. Οικονόμου και ο καρκίνος

Σχετικά άρθρα