Ανθοϊάματα: μια «άλλη» εκδοχή της φυτοθεραπείας thumbnail
Τα ανθοϊάματα χρησιμοποιούν τις ευεργετικές και αναζωογονητικές δυνάμεις της φύσης, προκειμένου να ενισχύσουν τη συναισθηματική μας ισορροπία και να μας ενθαρρύνουν για έναν πιο θετικό τρόπο ζωής.

Ανθοϊάματα: μια «άλλη» εκδοχή της φυτοθεραπείας

Ανθοϊάματα του DrEdwardBach


Τα ανθοϊάματα του Bach αποτελούν μια «άλλη» εκδοχή της φυτοθεραπείας. Είναι μια πρόταση για την σχέση μεταξύ της δύναμης των φυτών και των συναισθηματικών αναγκών του ατόμου. Τα ανθοϊάματα δεν χορηγούνται για οργανικές παθήσεις αλλά για αρνητικά συναισθήματα όπως φόβος, απελπισία, ζήλεια, ένταση, θεωρώντας δεδομένο ότι η συναισθηματική μας ισορροπία είναι κομβική για τη σωματική μας υγεία. Η ερμηνεία που δίνεται για τα ιάματα του Bach είναι ότι λειτουργούν σε σχέση και συνδυασμό της ζωτικής ενέργειας και δύναμης του ατόμου, βοηθώντας το να «ξεμπλοκάρει» και να επαναφέρει την ολότητα ψυχής και σώματος.


Ο Edward Bach είχε ερευνήσει, πειραματιστεί και αναπτύξει 38 ιάματα. Η ιστορία τους είναι θαυμάσια και αξίζει να την πληροφορηθείτε. Τα 38 αυτά ανθοϊάματα καλύπτουν τις αρνητικές νοητικές καταστάσεις, από τις οποίες συχνά υποφέρουμε.


Τις ομαδοποίησε στις ακόλουθες 7 κατηγορίες:  • Ανησυχία

  • Αναποφασιστικότητα

  • Μοναξιά

  • Έλλειψη ενδιαφέροντος

  • Υπερευαισθησία

  • Απελπισία

  • Υπερβολικό ενδιαφέρον για τους άλλους


Ιδανικά, τα ανθοϊάματα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, από το ίδιο άτομο, το οποίο θα τα επιλέξει με τη βοήθεια του φαρμακοποιού στο φαρμακείο, όπου και θα τα προμηθευτεί.


Τα ανθοϊάματα χρησιμοποιούν τις ευεργετικές και αναζωογονητικές δυνάμεις της φύσης, προκειμένου να ενισχύσουν τη συναισθηματική μας ισορροπία και να μας ενθαρρύνουν για έναν πιο θετικό τρόπο ζωής. 


Η χρήση τους γίνεται από το 1930 περίπου σε όλο τον κόσμο, με εκπληκτικά αποτελέσματα στον συναισθηματικό κόσμο και στην ευεξία του ατόμου.


Η θεραπεία με τα ανθοϊάματα Bach προέρχεται από τον Άγγλο γιατρό και ομοιοπαθητικό Dr. Edward Bach, που έζησε 1886-1936. Στην αρχή ασχολήθηκε με την κλασσική ομοιοπαθητική. Μέσα από πολυάριθμες παρατηρήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων μιας ασθένειας πρέπει να εστιάζεται πρωτίστως στην ψυχική διάθεση του ασθενή. Σύμφωνα με τον Bach, οι ασθένειες μπορούν να προκύψουν μόνο όταν διαταράσσεται η ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. Έτσι, αναζητώντας τις δυνάμεις αυτές, που έχουν θετική δράση, βρήκε τα 38 αυτά ανθοφόρα φυτά και δέντρα. Η μέθοδος του Bach στοχεύει στον έλεγχο των συναισθημάτων και στην καλύτερη απόλαυση της ζωής.


Χρησιμοποιούνται υδατικά διαλύματα από τα άνθη, τα οποία λαμβάνονται και παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο και λαμβάνονται με την μορφή σταγόνων.


Η προετοιμασία των πρώτων υλών γίνεται με έναν τρόπο παρόμοιο – κατά ένα μέρος – με εκείνον της ομοιοπαθητικής.


Η ανθοθεραπεία του Bach κατατάσσεται στις ήπιες θεραπευτικές μεθόδους και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη αγωγή για παιδιά. Δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στο νευρικό σύστημα ή στον ψυχισμό του ατόμου. Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «εικονικό» φάρμακο, αποδεικνύεται από την επιτυχή αγωγή σε μικρά παιδιά, ζώα και φυτά.Μερικά γενικά παραδείγματα για τη χρήση των ανθοϊαμάτων του Bach


Χάσατε τη δουλειά σας;  GENTIAN, για την αποθάρρυνση και το χάσιμο του κουράγιου. STAR OF BETHLEHEM, για το σοκ της απόλυσης.


Δουλεύετε πολύ σκληρά; OLIVE, όταν αισθάνεστε ότι σας «έχει βγει το λάδι». VERVAIN, για τους γεννημένους ενθουσιώδεις, που δεν μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται. CENTAURY, γι’ αυτούς που δεν μπορούν να πουν όχι!


Δίνετε εξετάσεις; LARCH, για την έλλειψη αυτοπεποίθησης. RESCUE REMEDY, για να ηρεμήσετε ακριβώς πριν τις εξετάσεις.


Χωρίσατε πρόσφατα; HONEYSUCKLE, βοηθάει στο να σταματήσετε να νοσταλγείτε το παρελθόν. WILLOW, για το συναίσθημα της απόρριψης και της αυτολύπησης. WALNUT, για να βοηθήσει στην προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.


Δυσκολίες στον ύπνο; ROCK ROSE, για τα τρομακτικά όνειρα. WHITE CHESTNUT, για τις ανήσυχες σκέψεις ή τη νοητική δραστηριότητα. AGRIMONY, όταν οι κρυμμένες έγνοιες της ημέρας, δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε.Ας επικεντρωθούμε όμως στη χρήση των ανθοϊαμάτων από τα άτομα, τα οποία διανύουν την εξεταστική περίοδο και βιώνουν έντονο στρες και άγχος.


Η λέξη «στρες» αποτελεί τον αγγλικό όρο (stress) αυτού που θα ονομάζαμε στα ελληνικά «ψυχοκοινωνική πίεση». Αφορά ακριβώς στο αίσθημα που έχουμε όταν δεχόμαστε πιέσεις είτε από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. οικογένεια, σχέσεις, Πανεπιστήμιο, δουλειά) είτε από τον εαυτό μας (προσδοκίες, απαιτήσεις κτλ.) και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε όταν δεχόμαστε αυτές τις πιέσεις.


 


Ο Dr. Bach δημιούργησε το 1930 το Rescue Remedy. Το Rescue Remedy αποτελεί έναν συνδυασμό από 5 ανθοϊάματα -Impatiens, Star of Bethlehem, Cherry Plum, Rock Rose και Clematis-, τα οποία είναι ειδικά αναμεμειγμένα για να βοηθήσουν το άτομο ώστε να αντιμετωπίζει τα καθημερινά άγχη ή τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι εξαιρετικά ασφαλές, αποτελεσματικό και φυτικό και μπορεί να ληφθεί όταν το άτομο νιώθει έντονο άγχος και είναι αδικαιολόγητα νευρικό ή φοβισμένο (πχ. αγοραφοβία, εξεταστική περίοδος κτλ).


Το Rescue Remedy μπορεί να ληφθεί ρίχνοντας 4 σταγόνες σε λίγο εμφιαλωμένο νερό ή απευθείας στο στόμα ενώ μπορείτε να το επαναλαμβάνετε ώσπου να αισθανθείτε ανακούφιση. Αν το έχετε σε μορφή spray, ψεκάζετε 2 φορές απευθείας στο στόμα.


Το πόσο συχνά ή για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να παίρνετε τα ανθοϊάματα Bach εξαρτάται από εσάς, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψιν τις οδηγίες του φυλλαδίου που συνοδεύει το ανθοΐαμα. Η χρήση τους δεν αντενδείκνυται σε μωρά, εγκύους, θηλάζουσες μητέρες ή σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητάμε και την συμβουλή του φαρμακοποιού μας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X