Περπάτημα και ποδήλατο: μειώνει τον κίνδυνο σε καρδιαγγειακά και διαβήτη  thumbnail
Αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που δεν αφήνουν εύκολα τον καναπέ τους, με την δικαιολογία ότι το κλεινόν άστυ δεν ενδείκνυται για περπάτημα και ποδήλατο, καιρός να αναθεωρήσετε!

Περπάτημα και ποδήλατο: μειώνει τον κίνδυνο σε καρδιαγγειακά και διαβήτη

Αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που δεν αφήνουν εύκολα τον καναπέ τους, με την δικαιολογία ότι το κλεινόν άστυ δεν ενδείκνυται για περπάτημα και ποδήλατο, καιρός να αναθεωρήσετε! Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι τα οφέλη για την υγεία μας απο τα εν λόγω «σπόρ» αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις επιβλαβείς όπως και να’ χει συνέπειες που επιφέρει η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης. Μάλιστα, η καθημερινή άσκηση, μειώνει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας τον κίνδυνο τόσο για τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες όσο και τον καρκίνο και την άνοια. Οπότε, η δικαιολογία ότι η πόλη δεν προσφέρεται για μακρινούς περιπάτους καταρρίπτεται.


Έστω κι αν, ο αέρας της πόλης δεν συγκρίνεται σε καθαρότητα με αυτόν της εξοχής, ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση όσοι επιλέγουν να βγούν εκτός σπιτιού, σαφώς και είναι κερδισμένοι. Οπότε μην διστάζετε και μην σκέφτεστε πως θα επιβαρύνεται την υγεία σας αν περπατήσετε σε ένα ήδη ρυπογόνο περιβάλλον. Οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί και προτρέπουν άπαντες να μην προβάλλουν το φόβο ως δικαιολογία για να μένουν στο σπίτι και δη στον καναπέ τους.


Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Μάρκο Ταΐνιο – η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής "Preventive Medicine"-  ανέλυσαν στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες. Σύγκριναν τα θετικά και τα αρνητικά της άσκησης, σε σχέση πάντα με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε διαφορετικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών μόνο στην περίπτωση που ο ποδηλάτης ξεπεράσει τις επτά ώρες τη μέρα ή περπατήσει για 16 και πλέον ώρες μέσα στην πόλη. Κάτι που εν τοις πράγμασι είναι δύσκολο να συμβεί οπότε τα θετικά σαφώς και υπερτερούν των αρνητικών.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X