Σημάδι κινδύνου: τι συμβαίνει όταν το μωράκι δε σας χαμογελά thumbnail

Σημάδι κινδύνου: τι συμβαίνει όταν το μωράκι δε σας χαμογελά

Tι συμβαίνει όταν το μωράκι σας κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του δεν σας χαμογελά ή δεν σας κοιτάζει στα μάτια όταν του μιλάτε


Όλα τα νεογέννητα από την δεύτερη κιόλας εβδομάδα της ζωής τους αρχίζουν να χαμογελάνε, πιθανόννα  παρατηρήσετε και το δικόσας να σκάει …χαμογελάκια. ιδίως στον ύπνο του. πρόκειται yια το λεγόμενο ανακλαστικό χαμόγελο. Από τον πρώτο μήνα και μετά όμως το μωρό πρέπει να αρχίζει να χαμογελά συνειδητά, να ανταποκρίνεται δηλαδή με τον τρόπο αυτό στους ήχους και τις εικόνες που «στέλνουν» τα οικεία του πρόσωπα. Ειδικά η φωνή και 10 βλέμμα της μητέρας πρέπει να «ενεργοποιούν» το μωρό. το οποίο δεν έχει άλλο τρόπο να εκδηλώνει τα συναισθήματά του αυτήν την περίοδο από το χαμόγελο και το «γουργούρισμα». Αλλά και η οπτική «επικοινωνία» του μωρού με τη μητέρα ή άλλο κοντινό πρόσωπο, όπως ο μπαμπάς, η γιαγιά κοκ. πρέπει να εκδηλώνεται με την πρώτη ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση που η αντίδραση του μωρού σας δεν είναι η αναμενόμενη και η φυσιολογική, η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι επιβεβλημένη (μπορεί να συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα, διαταραχές αυτιστικού τύπου, γενικότερα διαταραχές στην ανάπτυξη).


Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι


Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, για αυτό δεν είναι εύκολο να σας πει κανείς γιατρός με ακρίβεια πότε το δικό σας παιδί θα τελειοποιήσει μια δεξιότητα.


Μπορεί όμως να σας πει σε ποιες ηλικίες-κλειδιά ή εξελικτικούς σταθμούς της ανάπτυξης, το παιδί πρέπει να έχει καταφέρει να διακρίνεται σε μία από τις κινητικές, λεκτικές, νοητικές κα δεξιότητες οι οποίες απαρτίζουν από κοινού την ανάπτυξη του.


Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να παρακολουθείτε το παιδί και να ενημερώνετε τον γιατρό σας εάν παρατηρείτε μεγάλες αποκλίσεις από τους γενικούς ρυθμούς ανάπτυξης των παιδιών. 


Από τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή Στέλιο Μαντούδη 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X