Γιορτή της Μητέρας. Πώς η αγάπη της μας καθορίζει; 3 τρόποι να της δώσετε χαρά σήμερα!

Πολλοί μπορεί να θεωρούν τη Γιορτή της Μητέρας ως ακόμη ένα εμπορικό τέχνασμα προκειμένου να πλουτίζουν τα κοσμηματοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα ανθοπωλεία.

Γράφει η ψυχολόγος  Μαρκέλλα Καπλάνη

Η αγάπη, όμως, μια μητέρας είναι πραγματικά ανεκτίμητη και η μέρα που της αφιερώνεται μας υπενθυμίζει να εκτιμούμε αυτό το γεγονός, εφόσον, δυστυχώς, οι περισσότεροι τείνουμε να χάνουμε το μέτρο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής και των αυξημένων υποχρεώσεων.

Στην πραγματικότητα, η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει περίτρανα ότι ο τρόπος που οι μητέρες φροντίζουν τα μωρά τους καθορίζει όχι μόνο τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, αλλά και τη βιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς και του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού. Ένα κρίσιμο συμπέρασμα της τελευταίας δεκαετίας στην αναπτυξιακή έρευνα νευρολογίας είναι ότι ο εγκέφαλος ενός βρέφους έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώνεται από το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρά.

Η σχέση του παιδιού με τη μητέρα του

Η πιο σημαντική από αυτές τις πρώτες αλληλεπιδράσεις είναι αυτή που γίνεται με τον κύριο φροντιστή, τη μητέρα. Η σχέση του παιδιού με τη μητέρα του, ως πρώτη της ζωής του, λειτουργεί ως πρότυπο που θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον του, δεδομένου ότι πρόκειται να καθορίσει την ικανότητα του να συνάπτει συναισθηματικές σχέσεις. Οι αγκαλιές και τα φιλιά βοηθούν τους νευρώνες του βρέφους να αναπτύσσονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, η αγάπη της μητέρας συμβάλλει στη διάπλαση του εγκεφάλου του παιδιού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση μεταξύ των πρόωρων κοινωνικών εμπειριών και την αμυγδαλή, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της επεξεργασίας και της μνήμης των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Πολυάριθμες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον συνήθως αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο και είναι περισσότερο συναισθηματικά ανεπτυγμένα από συνομηλίκους τους που έχουν μεγαλώσει με λιγότερη φροντίδα και στοργή.

Τι συμβαίνει όταν στερείται κάποιος τη μητρική αγάπη;

Αντίστοιχα, ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη στέρηση της μητρικής αγάπης και της επαφής. Στο πλαίσιο μιας μελέτης που διεξήχθη στη Ρουμανία, ερευνήθηκε η ανάπτυξη βρεφών που ανατράφηκαν σε ορφανοτροφείο σε αντιπαραβολή με την ανάπτυξη άλλων που υιοθετήθηκαν από θετή οικογένεια.

Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν τοποθετηθεί σε ανάδοχες οικογένειες είχαν φυσιολογική εξέλιξη εγκεφάλου, επιδεικνύοντας συγκροτημένο τρόπο σκέψης και προχωρημένες δεξιότητες προσοχής ενώ παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 9 βαθμούς υψηλότερο IQ από τα παιδιά του ορφανοτροφείου, τα οποία εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες.

Επομένως, αποδεικνύεται ότι η έλλειψη μιας ασφαλούς σχέσης προσκόλλησης στα πρώτα χρόνια έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των παιδιών, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή τους, που ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο.

Η Ημέρα της Μητέρας συμβολίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου της

Ως εκ τούτου, η Ημέρα της Μητέρας δεν είναι απλώς ένας λόγος για να αγοράσουμε δώρα ούτε μια αφορμή για οικογενειακή συγκέντρωση, αλλά συμβολίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου της. Υπάρχει για να αναγνωρίζουμε ότι η ευθύνη της μητέρας είναι σοβαρή και για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά που έχουν πραγματική ουσία: την αγάπη, το δέσιμο , την επικοινωνία!

Μολονότι η αφοσίωση και η προσφορά της μητέρας θα πρέπει να εξυμνούνται κάθε μέρα, ο ορισμός μιας συγκεκριμένης ημέρας για τον εορτασμό της δίνει σε όλους την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να εκφράσετε τα συναισθήματά σας την ξεχωριστή αυτή ημέρα, προσφέρονται οι εξής προτάσεις:

  • Κάντε την το κέντρο της προσοχής για την ημέρα.

Φροντίστε τη και μπορείτε να μαγειρέψετε και μαζί. Γενικά ας κάνετε πράγματα που την ευχαριστούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να περάσετε το απόγευμα μαζί συζητώντας για θέματα που την ενδιαφέρουν ή βλέποντας τηλεόραση. Το βράδυ, θα ήταν ωραίο να την προσκαλέσετε για προβολή ταινίας στο σπίτι φροντίζοντας όλα να θυμίζουν σινεμά (όσο γίνεται!).

  • Το δώρο ας είναι πρωτότυπο.

Οι μητέρες συνηθίζουν να λένε ότι δεν χρειάζονται τίποτα προκειμένου να μην βάλουν τα παιδιά τους σε έξοδα αλλά η αξία ενός δώρου που δίνεται με αγάπη είναι ανυπολόγιστη και καμιά δεν μπορεί να την αρνηθεί. Ωστόσο, μην κάνετε την αγορά σας διεκπεραιωτικά αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι που χρειάζεται πραγματικά. Παρατηρήστε το σπίτι της και επιχειρήστε να βρείτε κάποιο αντικείμενο που απαιτεί άμεση αντικατάσταση. Δοκιμάστε να θυμηθείτε μια δήλωση της που να σας δίνει μια κατεύθυνση.

  • Ετοιμάστε της κάτι χειροποίητο.

Ένα δώρο που κάθε μητέρα θα εκτιμήσει και μια τέλεια επιλογή για την Ημέρα της Μητέρας είναι μια χειροποίητη δημιουργία. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε σχετικές δεξιότητες ή να επενδύσετε πολύ χρόνο και χρήμα. Μετράει η σκέψη και το ενδιαφέρον σας. Για παράδειγμα, κατασκευάστε ένα λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες ή δημιουργήστε ένα βίντεο που θα συνοψίζει πολύτιμες αναμνήσεις από τη ζωή της ή βιντεοσκοπήστε τον εαυτό σας να της εύχεται «χρόνια πολλά».

Πάντως, το δώρο που κυριαρχεί στις προτιμήσεις όλων είναι η έκφραση των πιο ζεστών συναισθημάτων σας. Αυτό είναι το πιο συγκινητικό και «ακριβό» δώρο για μια μητέρα που έχει ανάγκη την αγάπη και την αποδοχή όσο και εσείς.

Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής – Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Είμαι 35 ετών και ζω με τη μητέρα μου… Τι να κάνω όταν μου φωνάζει χωρίς λόγο;»

«Τι να κάνω με το παιδί μου στο σπίτι;» 6 δραστηριότητες για μια οικογένεια!

«Η μητέρα μου δεν συμπαθεί τη σύντροφό μου… Τι να κάνω;»

Σχετικά άρθρα