Αισθητηριακές διαταραχές: Τι είναι και πότε πρέπει να πάτε στον παιδίατρο thumbnail

Αισθητηριακές διαταραχές: Τι είναι και πότε πρέπει να πάτε στον παιδίατρο

Γράφει ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης 


Οι αισθητηριακές διαταραχές  συχνά εσφαλμένα από έλλειψη έγκαιρης  ενημέρωσης αποδίδονται από τους γονείς σε ιδιοτροπίες του παιδιού οι όποιες οφείλονται στο ταπεραμέντο του.


Οι γονείς θεωρούν ότι έχουν ένα δύσκολο παιδί και ότι μεγαλώνοντας θα ωριμάσει και όλες αυτές οι καθημερινές εξάρσεις στην συμπεριφορά θα μειωθούν από μόνες τους με το πέρασμα του χρόνου.


 


Από μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, το ποσοστό των παιδιών που οι δυσκολίες αποκαθιστούνται από μόνες τους, είναι μικρότερο από 2% .


Ενώ το 60% των παιδιών με ιστορικό αισθητηριακών διαταραχών με έναρξη κάτω του έτους  μετεξελίσσεται με το χρόνο σε κάποιου είδους  αναπτυξιακής καθυστέρησης και πρόβλημα συμπεριφοράς  και το 38%  εξελίσσεται σε αυτιστική διαταραχή και δεπυ.


 


Οι παραπάνω μελέτες μας αποδεικνύουν ότι η έναρξη των σοβαρών παθήσεων δεπυ και αυτισμού μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα  από έμπειρους και ειδικευμένους αναπτυξιακούς  θεραπευτές.


 


Οι  αισθητηριακές διαταραχές  είναι τρεις φορές πιο συχνές σε παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό και δεπυ. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται έγκαιρα και οι γονείς να συμμετέχουν σε προγράμματα συμβουλευτικής και τα παιδιά να ακολουθούν θεραπευτική παρέμβαση.


 


Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις αισθητηριακές διαταραχές εδώ 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X