Στο διάτημα η Lilly thumbnail
Τέσσερα πειράματα της φαρμακευτικής εταιρείας Lilly θα διεξαχθούν στα εργαστήρια του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού (ISS) το 2016, με στόχο την προώθηση της έρευνας στον τομέα της υγείας.

Στο διάτημα η Lilly

Τέσσερα πειράματα της φαρμακευτικής εταιρείας Lilly θα διεξαχθούν στα εργαστήρια του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού (ISS) το 2016, με στόχο την προώθηση της έρευνας στον τομέα της υγείας.


2Τα δύο πρώτα πειράματα μεταφέρθηκαν στις 8 Απριλίου με το διαστημικό όχημα SpaceX – 8 Dragon, ενώ άλλα δύο αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο.


Τα πειράματα αποσκοπούν πιο συγκεκριμένα στη διερεύνηση της χρήσης των ιδιαίτερων συνθηκών του διαστήματος, καθώς σε ένα περιβάλλον μικροβαρύτητας όλα λειτουργούν διαφορετικά. Η διεξαγωγή πειραμάτων στο διάστημα θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι συμβαίνει στο σώμα σε ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η μυική δυστροφία ή η οστεοπόρωση. Άλλες σημαντικές παρατηρήσεις που μπορούν να προκύψουν από την έρευνα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δυνητική βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης των φαρμάκων στη Γη.


Πιο συγκεκριμένα τα δύο πρώτα πειράματα αφορούν:  1. Την αξιολόγηση της αναστολής της μυοστατίνης για την πρόληψη της ατροφίας των σκελετικών μυών και και της αδυναμίας σε ποντίκια που εκτίθενται σε διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.


Οι διαστημικές πτήσεις προκαλούν ταχεία απώλεια της οστικής και της μυϊκής μάζας, ιδίως στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν τα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις ή με περιορισμένη κινητικότητα στη Γη. Η αξιολόγηση της αναστολής της μυοστατίνης για την πρόληψη της ατροφίας των σκελετικών μυών και της αδυναμίας σε ποντίκια που θα εκτεθούν σε διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας, χρηματοδοτούνται  από τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly και το Κέντρο για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Διάστημα. Στόχος η επέκταση της κατανόησης της μυϊκής ατροφίας και της απώλειας οστικής μάζας στο διάστημα, αλλά και η δοκιμή ενός αντισώματος που είναι ήδη γνωστό ότι προλαμβάνει τη μυϊκή απώλεια σε ποντίκια στη Γη.


2. Την επίδραση της Μικροβαρύτητας στη Συν-κρυστάλλωση μιας πρωτεϊνικής μεμβράνης με μία ιατρικώς σημαντική χημική ένωση.


1Οι επιστήμονες κρυσταλλώνουν πρωτεΐνες στα ερευνητικά εργαστήρια προκειμένου να μελετήσουν και να κατανοήσουν πώς λειτουργούν αυτά τα μεγάλα, σύνθετα μόρια και πώς είναι τοποθετημένα στο χώρο, ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό καλύτερων φαρμάκων.


Η επίδραση της Μικροβαρύτητας στην Συν-κρυστάλλωση μιας πρωτεϊνικής μεμβράνης με μία ιατρικώς σημαντική χημική ένωση είναι το αντικείμενο του δεύτερου πειράματος που θα διεξαχθεί στο διαστημικό σταθμό. Η Μικροβαρύτητα επιτρέπει το σχηματισμό μεγαλύτερων και τελειότερων κρύσταλλων από εκείνους που αναπτύσσονται στη Γη, επιτρέποντας μία τρισδιάστατη όψη της δομής της πρωτεΐνης που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να σχεδιάσουν ειδικά φάρμακα για τη στόχευση μιας βιολογικής οδού που εμπλέκεται στον καρκίνο.


 


Με το εγχείρημα ασχολούνται 5 επιστήμονες της Lilly και συνεργάζονται και 120 εργαζόμενοι της εταιρίας, ενώ στο διαστημικό σταθμό ISS επί του παρόντος βρίσκονται 6 αστροναύτες της NASA, οι οποίοι θα ζουν και θα παραμείνουν σε τροχιά για 6 μήνες για τις απαιτήσεις του προγράμματος.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X