Πότε πρέπει να κάνουμε αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση θεωρείται από τους γιατρούς επέμβαση ρουτίνας πλέον, όμως η αλήθεια είναι πως όταν εμείς ακούμε για χειρουργείο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο ψύχραιμοι. Ο κύριος Μάνος Αντωνογιαννάκης, Χειρουργός- Ορθοπεδικός, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αρθροσκόπηση και για το αν τελικά είναι τόσο επίπονη όσο νομίζουμε.

Γράφει ο Μάνος Αντωνογιαννάκης

-Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση με την οποία ο ορθοπαιδικός με τη βοήθεια ειδικής κάμερας διαμέτρου 3-5mm έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το εσωτερικό μιας άρθρωσης χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Ο χειρουργός μπορεί με την αρθροσκόπηση να διαπιστώσει, να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδαρθρικά προβλήματαΑρθροσκόπηση πραγματοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γόνατο και στον ώμο και λιγότερο συχνά στην ποδοκνημική, το ισχίο, τον αγκώνα, τον καρπό και τη σπονδυλική στήλη.

-Τι ακριβώς περιλαμβάνει η επέμβαση αυτή;

Κατά την αρθροσκόπηση, το εσωτερικό της άρθρωσης φωτίζεται από ειδική πηγή ψυχρού φωτισμού και η εικόνα από την αρθροσκοπική κάμερα μεγεθύνεται και προβάλλεται σε ειδική οθόνη, την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Με ειδική αντλία εγχέεται με ορισμένη ροή και πίεση φυσιολογικός ορός εντός της άρθρωσης η οποία και διατείνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση.

-Σε τι ωφελεί η αρθροσκόπηση;

Με την τεχνική της αρθροσκόπησης ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει την ακεραιότητα των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης και να διαπιστώσει την παρουσία παθήσεων ή τραυματισμών σε αυτά με μεγάλη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ο ορθοπαιδικός μπορεί να επέμβει με ειδικά λεπτά εργαλεία και τεχνικές και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν διαγνωσθεί μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών ( Mαγνητική / Αξονική Τομογραφία ) .

 -Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης; 

Με την αρθροσκόπηση χρειάζονται μόνο μικρές τομές στο δέρμα, ενώ ο χειρουργικός τραυματισμός στους υποκείμενους ιστούς είναι ελάχιστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις στις οποίες πραγματοποιούνται χειρουργικές τομές, η αποκατάσταση είναι καλύτερη και δεν προκαλούνται δύσμορφες ουλές στο δέρμα. Στην πλειονότητα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά από την επέμβαση.

Με την αρθροσκόπηση η ορατότητα εντός της άρθρωσης είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου όλων των τμημάτων της άρθρωσης με σχετικά ατραυματικό και ταχύ τρόπο. Μεγάλο μέρος των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται ανοιχτά είναι δυνατό να γίνουν και αρθροσκοπικά, ενώ δεν ισχύει το αντίθετο.Η επιτυχία των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι πολύ υψήλη, συνδυάζοντας ασφάλεια και άριστο αποτέλεσμα.

-Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου μετά την αρθροσκόπηση;

Αρκετοί ασθενείς είναι δυνατό να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός λίγων ημερών, ενώ αθλητές επανέρχονται στην αγωνιστική δραστηριότητα εντός λίγων εβδομάδων. Το χρονικό διάστημα ως την πλήρη αποκατάσταση εξαρτάται από το ενδαρθρικό πρόβλημα και από το είδος της επέμβασης. Η ταχύτητα αποκατάστασης εξαρτάται επίσης από την ενδογενή ικανότητα επούλωσης των ιστών. Ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα είναι δυνατόν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση σε εντελώς διαφορετικό χρονικό διάστημα.

-Ενέχει κινδύνους η αρθροσκόπηση;

Καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι άμοιρη κίνδυνων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι πολύ περιορισμένοι. Προβλήματα μπορεί να προέλθουν από την αναισθησία, από κακό χειρισμό εργαλείων ή αστοχία υλικών ή από είσοδο μικροβίων στην άρθρωση. Μπορεί να εμφανιστούν διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά. Πρακτικά όμως, όλα τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν αντιμετωπίζονται πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

 

 

Σχετικά άρθρα