Τι σημαίνει ο πόνος στο πέλμα;

Ο έντονος πόνος στο πέλμα και συγκεκριμένα κοντά στα δάχτυλα, μπορεί να κρύβει το πρόβλημα της μεταταρσαλγίας. Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή ώστε να γίνει από την αρχή η σωστή διάγνωση και θεραπεία και να μην υπάρξουν σοβαρότερα προβλήματα.

 

Γράφει ο Μάνος Σταμάτης, Χειρουργός- Ορθοπαιδικός

Τι είναι η μεταταρσαλγία;

Με τον όρο μεταταρσαλγία περιγράφουμε την εμφάνιση πόνου στο πρόσθιο τμήμα της πελματιαίας επιφάνειας του ποδιού. Στην εικόνα 1 επισημαίνεται με την μαύρη έλλειψη η περιοχή εμφάνισης του πόνου. Η μεταταρσαλγία αποτελεί σύμπτωμα και όχι παθολογία. Δυστυχώς, πολλοί είναι οι ασθενείς που επισκέπτονται ορθοπαιδικούς και τους γίνεται η διάγνωση ότι πάσχουν από «πτώση κεφαλών μεταταρσίων», ή ότι «έχουν πρόβλημα στο μετατάρσιο», «πόνο στο μετατάρσιο» κτλ, οντότητες οι οποίες δεν υφίστανται με αποτέλεσμα τη  λάθος αντιμετώπιση και πολύ συχνά τη λάθος χειρουργική αντιμετώπιση.

Πού οφείλεται η εμφάνιση της μεταταρσαλγίας;

Υπάρχουν διάφορα αίτια μεταταρσαλγίας, αλλά τα πιό συχνά είναι α) το μακρύ 2ο μετατάρσιο που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του «ελληνικού ποδιού», και β) η παθολογία κάποιας μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης (πιο συχνά αστάθεια). Το «ελληνικό πόδι» αποτελεί μία ανατομική παραλλαγή όπου το 2ο δάκτυλο είναι χαρακτηριστικά πιο μακρύ από τα υπόλοιπα και κυρίως από το 1ο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασθενούς με τέτοια παθολογία απεικονίζεται στην εικόνα 2, όπου είναι χαρακτηριστικό το αυξημένο μήκος του 2ου μεταταρσίου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική φόρτιση του 2ου δακτύλου με ανάπτυξη μεταταρσαλγίας, και σχηματισμό στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού επώδυνης υπερκεράτωσης «κάλου», όπως φαίνεται στην εικόνα 3 με το βέλος. Στην ίδια εικόνα στην μετεγχειρητική ακτινογραφία εκτός από την διόρθωση της παραμόρφωσης του βλαισού μέγα δακτύλου φαίνεται και η βράχυνση του 2ου μετατρσίου με ειδική οστεοτομία, ώστε να αποφορτιστεί μηχανικά.

Η αστάθεια κάποιας μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης (κατά συντριπτικής πλειοψηφίας  και σχηματισμςή πλειψηφία της 2ης) αποτελεί το συχνότερο αίτιο μεταταρσαλγίας στην κλινική πράξη. Ο ισχυρότατος πελματιαίος σύνδεσμος λόγω εκφύλισης σταδιακά διατείνεται και πολύ συχνά υφίσταται ρήξη με αποτέλεσμα την προοδευτική ανύψωση του δακτύλου έως και την εξάρθρωση του.

Πώς εξελίσσεται η μεταταρσαλγία;

Στα αρχικά στάδια της παθολογίας ο μη εξειδικευμένος ορθοπαιδικός-που συχνά αγνοεί την συγκεκριμένη οντότητα- δεν αντιλαμβάνεται την πάθηση με αποτέλεσμα λάθος ή καθυστερημένη αντιμετώπιση. Στην εικόνα 4 απεικονίζεται το πόδι ασθενούς με έντονη μεταταρσαλγία και σχηματισμό ευμεγέθους υπερκεράτωσης (κάλου), η οποία είχε διαγνωσθεί πάσχουσα από «πτώση κεφαλών μεταταρσίων». Στην εικόνα 5 κατά την εξέταση με το test εξομοίωσης φόρτισης (load simulation test) φαίνεται χαρακτηριστικά η ανύψωση του 2ου δακτύλου.

Στα προχωρημένα στάδια το δάκτυλο είναι βαρύτατα παραμορφωμένο και συχνά εξαρθρωμένο.

Πώς αντιμετωπίζεται η μεταταρσαλγία;

Η χειρουργική αντιμετώπιση τέτοιων παραμορφώσεων απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εμπειρία. Στην εικόνα 6 απεικονίζεται μια περίπτωση βαρύτατης παραμόρφωσης του προσθίου ποδός με συμμετοχή όλων των δακτύλων και εντονότατη μετατρσαλγία, και στην εικόνα 7 η μετεγχειρητική εικόνα με πλήρη αποκατάσταση.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα