Περιαρθρίτιδα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τα προβλήμα στον ώμο ανήκουν στην κατηγορία των συνηθέστερων ορθοπεδικών προβλημάτων. Είτε κάποιος τραυματισμός, είτε κάποια άλλη αιτιολογία προκαλούν προβλήματα που δυσκολεύουν το να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Γράφει ο Ορθοπεδικός Μάνος Αντωνογιαννάκης

Τι είναι η περιαρθρίτιδα;

Ο όρος «περιαρθρίτιδα ώμου» χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν για να περιγράψει τις περιπτώσεις πόνου στην περιοχή του ώμου εξωαρθρικής αιτιολογίας. Δηλαδή του πόνου που δεν συνοδευόταν από ακτινολογικά σημεία εκφυλιστικής αρθρίτιδας. Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τον όρο πρόκειται για φλεγμονή πέριξ της άρθρωσης του ώμου, αν και μάλλον πρόκειται για γενική και αόριστη περιγραφή χωρίς να υποδηλώνει συγκεκριμένη παθολογία. Στην πραγματικότητα κάτω από την ομπρέλα αυτού του όρου περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων. Η επικράτηση και χρήση αυτού του όρου οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι κοινά (πόνος, μείωση του εύρους κίνησης).

Πώς γίνεται η διάγνωση της περιαρθρίτιδας;

Η πρόοδος της ιατρικής και η παράλληλη χρήση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, με την εισαγωγή νέων απεικονιστικών μεθόδων (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) βοήθησε στην αναγνώριση αυτών των νοσολογικών οντοτήτων. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η εξειδίκευση ορισμένων ορθοπαιδικών χειρουργών τόσο στην παθολογία και την χειρουργική του ώμου παράλληλα με την επανάσταση που έφερε η χρήση του ενδοσκοπίου στην χειρουργική του ώμου έχει αλλάξει σήμερα την επικρατούσα γνώση για τις παθήσεις του ώμου. Έτσι ο όρος «περιαρθρίτιδα ώμου» δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται σήμερα γιατί αφενός δεν είναι ακριβής, αλλά κυρίως γιατί πλέον η διαφορική διάγνωση των παθήσεων του ώμου γίνεται ευκολότερα με την χρήση της μαγνητικής τομογραφίας και της αρθροσκόπησης.

Οι παθήσεις που συνηθιζόταν να περιγράφονται με τον όρο «περιαρθρίτιδα ώμου», είναι οι εξής:

– Τενοντίτιδα του πετάλου των στροφέων του ώμου (συνήθως του υπερακανθίου)

-Ρήξη του τενοντίου πετάλου των στροφέων του ώμου

– Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης

– Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

– Συμφυτική θυλακίτιδα (παγωμένος ώμος)

– Τενοντίτιδα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου

– Εξάρθρημα ή ρήξη της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου

– Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου (κυρίως βλάβες SLAP)

-Οστεοαρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

-Ρήξη υπερπλάτιου νεύρου

-Αστάθεια ώμου

Πώς θεραπεύονται οι παθήσεις αυτές;

Η θεραπεία των παραπάνω παθήσεων είναι συντηρητική ή χειρουργική. Κάθε είδους αντιμετώπιση βασίζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις όπως καθορίζονται από την σύγχρονη βιβλιογραφία και ο ειδικός ορθοπαιδικός χειρουργός εφαρμόζει στην καθημερινή πράξη.

Όσον αφορά στην χειρουργική, σήμερα το σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση κατά την οποία η εγχείρηση γίνεται από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση και όχι από μικρές ή μεγάλες τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Από τις οπές αυτές εισάγεται το αρθροσκόπιο, το οποίο προσφέρει επισκόπηση υπό άμεση όραση και μεγέθυνση αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία (πχ ράμματα, άγκυρες) για τον έλεγχο τόσο της άρθρωσης, όσο και των παρακείμενων δομών και για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, το μικρότερο χειρουργικό τραύμα, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία και το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών και δυσκαμψίας σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική που εφαρμόζονταν παλαιότερα. Με την αρθροσκόπηση δεν απαιτείται, συνήθως, ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν που απαιτούσαν οι παλαιότερες τεχνικές.

Η συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία συνήθως συμπληρώνεται με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει σκοπό την ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ώμου αλλά και την μυϊκή ενδυνάμωση των παρακείμενων μυών. Ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με την βαρύτητα των βλαβών και μπορεί να είναι αρκετά παρατεταμένος σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Σχετικά άρθρα