Θέλετε να μειώσει το παιδί σας τα γλυκά και το πρόχειρο φαγητό; thumbnail

Θέλετε να μειώσει το παιδί σας τα γλυκά και το πρόχειρο φαγητό;


Καρακασίδου Γιώτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος από την επιστημονική ομάδα του διατφροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα

Πώς να μετριάσετε την πρόσληψη γλυκών
Σχεδόν όλα τα παιδιά δείχνουν μια προτίμηση στα γλυκά. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξει αυτή η προτίμηση.    Μπορείτε όμως να ελέγχετε την κατανάλωση γλυκών με το να μην τα έχετε στο σπίτι. Τα παιδιά που τρώνε πολλά γλυκά δεν έχουν όρεξη να καταναλώσουν άλλα πιο υγιεινά φαγητά, έτσι θα πρέπει να τους τα δίνουμε κάπου κάπου και όχι καθημερινά σαν σνακ. Επίσης αν φροντίσετε να υπάρχει μια πιο ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα τότε η επιθυμία για γλυκά σίγουρα θα μειωθεί. Ο οργανισμός αναμφίβολα χρειάζεται ζάχαρη για να λειτουργήσει (αρκεί να σκεφτούμε ότι μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου είναι η ζάχαρη). Υπάρχουν όμως φυσικές πηγές ζάχαρης που είναι τα φρούτα ή το μέλι. Αν έχουμε καλύψει τις ανάγκες πίνοντας φυσικούς χυμούς και τρώγωντας φρούτα τότε σίγουρα η πρόσληψη γλυκών θα μετριαστεί αυτόματα.


Γεύματα έξω από το σπίτι 
Καθώς το παιδί αρχίζει να περνά περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι θα πρέπει να του υποδείξουμε τις σωστές επιλογές για τα γεύματα και τα σνακ που θα καταναλώσει εκτός σπιτιού. Μεγαλύτερη σημασία όμως  θα πρέπει να δίνεται στα γεύματα που θα τρώει στο σπίτι. Τα γεύματα αυτά θα πρέπει να του παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία συνήθως δεν βρίσκονται στα από έξω γεύματα κενών θερμίδων (χωρίς θρεπτική αξία).


Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τα γεύματα έξω από το σπίτι:
  • Να επιμείνετε σε ένα καλό πρωινό πριν φύγει από το σπίτι.

  • Μια υγιεινή πρόταση θα ήταν 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με φυτική μαλακή μαργαρίνη χωρίς trans, λίγο μέλι, και 1 φρούτο ή χυμός. Προσοχή στα δημητριακά που αρέσουν πολύ στα παιδιά, αλλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

  • Ετοιμάστε τα σνακ και τα γεύματα για το σχολείο από το σπίτι. Αν στο σχολείο υπάρχει εστιατόριο ή κυλικείο θα πρέπει να ελέγξετε το μενού ή τα φαγητά που υπάρχουν. Αν διαφωνείτε σε κάτι  πρέπει να αντιδράσετε και να εκθέσετε τις ανησυχίες σας στους αρμόδιους.

  • Δώστε συμβουλές σχετικά με το πώς να επιλέγει το φαγητό στο εστιατόριο. Ενθαρρύνετε το παιδί να επιλέγει σαλάτες και λαχανικά στα φαγητά που θα παίρνει από έξω.
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X