Τι πρέπει να κάνουν οι ενήλικες για να έχουν υγιή καρδιά thumbnail
Εκτός από βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, η μελέτη έδειξε αύξηση στον εγκεφαλικό φλοιό

Τι πρέπει να κάνουν οι ενήλικες για να έχουν υγιή καρδιά

Εκτός από βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, η μελέτη έδειξε  αύξηση στον εγκεφαλικό φλοιό


Ξεκινώντας με μια μικρή μελέτη, ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας ή ακόμη και να αντιστρέψει την πρώιμη πνευματική εξασθένηση.


Οι ερευνητές τοποθετούν 34 μη ενεργά άτομα, ηλικίας 61 έως 88 ετών, σε μια θεραπευτική αγωγή άσκησης. Περιελάμβανε μέτριας έντασης περπάτημα σε διάδρομο τέσσερις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.


Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές βρήκαν ότι βελτιώνεται περίπου 8 τοις εκατό πάνω από εκείνη την εποχή η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων.


HealthDay news image


Σε προσεκτικές εξετάσεις του εγκεφάλου εμφανίστηκε  επίσης μια αύξηση του πάχους φλοιού των συμμετεχόντων, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που συνήθως συρρικνώνεται με τη νόσο Alzheimer. Διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ, πως εκείνοι με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση είχαν την μεγαλύτερη αύξηση στο φλοιό.


Η μελέτη έδειξε ότι η  πάχυνση του φλοιού εμφανίστηκε σε υγιείς ανθρώπους και εκείνους με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), ένα πρώιμο στάδιο της νόσου του Alzheimer.


Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Διεθνούς Νευροψυχολογικής  Κοινωνίας:


«Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αντιστρέψει τον νευροεκφυλισμό και την τάση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που βλέπουμε σε άτομα με MCI και με την νόσο Αλτσχάιμερ,» ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. J. Carson Smith, ένας αναπληρωτής καθηγητής της κινησιολογίας, είπε σε ένα πανεπιστημιακό δελτίο τύπου:


«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πάρα πολύ αργά για να παρέμβεις με την άσκηση σε ένα άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της απώλειας μνήμης, αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό το πρώιμο στάδιο της γνωστικής εξασθένησης,» πρόσθεσε ο Smith.


Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι η άσκηση οδήγησε στα κέρδη του εγκεφάλου. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει άλλες περιοχές του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.


Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, δήλωσαν ότι  απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει ή να αναστρέψει την πνευματική εξασθένηση και να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν ανεξάρτητοι, καθώς γερνούν.


 


Πηγή: evrostia.wordpress.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X