Γιατί οι χωρισμένοι γονείς δεν πρέπει να μένουν μαζί για το παιδί  thumbnail

Γιατί οι χωρισμένοι γονείς δεν πρέπει να μένουν μαζί για το παιδί

Σημαντικό στοιχείο σε έναν χωρισμό είναι οι γονείς να ζουν χωριστά για να μη δημιουργούν ψευδαισθήσεις στα παιδιά ότι μπορεί να ξανασμίξουν ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από την άλλη, η αλλαγή, αν χρειαστεί, περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, αλλά είναι καλό οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά για την επερχόμενη αλλαγή σπιτιού, σχολείου ή ακόμα και γειτονιάς ή πόλης.


Επίσης, στην περίπτωση αλλαγής περιβάλλοντος, οι γονείς μπορούν να επιτρέψουν στα παιδιά να συμμετέχουν στην ενδεχόμενη αναζήτηση νέας κατοικίας, τόσο για τα ίδια όσο και για τον πατέρα, καθώς και στο πακετάρισμα των πραγμάτων. Η συμμετοχή αυτή κάνει τον χωρισμό πιο σαφή και βοηθά στη γρηγορότερη αποδοχή του.


Κάποια ζητήματα καθημερινής διευθέτησης είναι ανάγκη να ξεκαθαριστούν στα παιδιά για να γνωρίζουν ακριβώς τι θα γίνει και να μην είναι εντελώς απροετοίμαστα. Για παράδειγμα, πόσο συχνά θα συναντούν τον πατέρα, ποιος θα τα πηγαίνει στις δραστηριότητές τους, ποιος θα περνά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα μαζί τους. Αν υπάρχουν αδέρφια, θα ήταν καλό να μη χωρίζονται, γιατί οι σχέσεις των αδερφών ισχυροποιούνται αλλά και συγχρόνως προστατεύονται από τυχόν αυθαιρεσίες των γονιών και από το άγχος του αποχωρισμού, που δημιουργεί ανεξίτηλα σημάδια.


Οι γονείς, πριν ανακοινώσουν στα παιδιά τον επικείμενο χωρισμό τους, καλό θα είναι να έχουν προαποφασίσει πώς θα χειριστούν την κατάσταση και να βοηθήσουν τα παιδιά να μη νιώσουν ούτε λεπτό ότι στερούνται αγάπης και βρίσκονται στη μέση μιας εμπόλεμης κατάστασης. Δε χρειάζεται να αποφεύγετε παντελώς κάθε είδους σύγκρουση μπροστά στα παιδιά σας, αρκεί να μην παρεκτρέπεστε. Η παντελής απουσία συγκρούσεων μπορεί εύκολα να κάνει τον χωρισμό να φαντάζει ακατανόητος στα μάτια των παιδιών. Οι διενέξεις καλό είναι να έχουν πολιτισμένη μορφή, με ήρεμη συζήτηση και αποφυγή ύβρεων.
Από τη συγγραφέα Γιούλη Μιγγειρου. Απόσπασμα από το βιβλίο Μαμά Μπαμπά σε χρειάζομαι. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X