Πώς θεραπεύονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένα ιδιαιτέρως επώδυνο πρόβλημα υγείας που κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του και μας ταλαιπωρεί. Τι είναι αυτό που μας προκαλεί τόσο πόνο και πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τις αιμορροΐδες;

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένα αιμοφόρα αγγεία του πρωκτού. Οι αιμορροϊδικές φλέβες βρίσκονται στη χαμηλότερη περιοχή του ορθού. Μερικές φορές διογκώνονται επειδή τα τοιχώματα των φλεβών τεντώνονται, λεπταίνουν και ερεθίζονται από τις κινήσεις του εντέρου. Οι αιμορροΐδες κατατάσσονται σε δύο γενικές κατηγορίες, την εσωτερική και την εξωτερική.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται αρκετά βαθιά στο εσωτερικό του ορθού που δεν μπορείτε να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, διότι υπάρχουν λίγα αντίστοιχα αισθητήρια νεύρα στο ορθό. Η αιμορραγία μπορεί να είναι το μόνο σημάδι για την ύπαρξη αυτών των αιμορροΐδων. Μερικές φορές οι εσωτερικές αιμορροΐδες διευρύνονται και προεξέχουν από τον πρωκτικό σφιγκτήρα. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε ως ροζ, υγρά «μαξιλαράκια» γύρω από την περιοχή του δέρματος. Οι αιμορροΐδες που έχουν υποστεί πρόπτωση πονούν, γιατί ο πρωκτός φέρει πολλά πόνο-αισθητήρια νεύρα. Οι αιμορροΐδες συνήθως υποχωρούν εντός του ορθού από μόνες τους. Αν δεν το κάνουν, μπορούν να τοποθετηθούν απαλά πίσω στη θέση τους.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες

Βρίσκονται μέσα στον πρωκτό και είναι συνήθως επώδυνες. Μπορείτε να τις δείτε και να τις αισθανθείτε, εάν εξαχθούν -συνήθως κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Κάποιες φορές, κατά την πρόπτωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος, προκαλώντας μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται θρόμβωση. Εάν μια εξωτερική αιμοροΐδα γίνει θρομβοειδής μπορεί να φαίνεται μάλλον τρομακτική, καθώς μετατρέπεται σε μοβ ή μπλε, και ενδεχομένως θα αιμορραγήσει. Παρά την εμφάνισή τους, οι θρομβοειδείς αιμορροΐδες δεν είναι συνήθως κάτι σοβαρό, αλλά προκαλούν έντονο πόνο. Υποχωρούν μόνες τους σε διάστημα δυο εβδομάδων.  Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τις αιμορροΐδες και ο πόνος θα σταματήσει.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό;

Η πρωκτική αιμορραγία και ο κάθε είδους πόνος είναι ανησυχητικά και θα πρέπει να αξιολογούνται ιατρικώς, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι αιμορροΐδες είναι η νούμερο ένα αιτία της πρωκτικής αιμορραγίας και σπάνια είναι επικίνδυνες, αλλά μια διάγνωση από το γιατρό σας είναι απαραίτητη ώστε να το επιβεβαιώσει.

Που οφείλεται η εμφάνιση αιμορροΐδων;

Δεν είναι ακόμη βέβαιο τι προκαλεί τις αιμορροΐδες. Πάντως, οι «αδύναμες» φλέβες -που οδηγούν σε αιμορροΐδες και άλλους κιρσούς- μπορούν να κληρονομηθούν. Οι πρησμένες φλέβες που είναι ευάλωτες στους ερεθισμούς είναι πιθανό να προκαλούνται από υπερβολική κοιλιακή πίεση. Η πίεση μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, την όρθια ή καθιστή στάση για μακρές περιόδους, την αφόδευση, τον βήχα, το φτέρνισμα, τον εμετό, και το να μην αναπνέετε σωστά κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση αιμορροΐδων;

Η διατροφή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόκληση -και την πρόληψη- των αιμορροΐδων. Οι άνθρωποι που ακολουθούν με συνέπεια μία υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν αιμορροΐδες, ενώ εκείνοι που προτιμούν μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή ή η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση αιμορροΐδων, με την παραγωγή σκληρών κοπράνων που ερεθίζουν περαιτέρω τις πρησμένες φλέβες.

Σχετικά άρθρα