Έχω κολικό του νεφρού, είναι επικίνδυνο;

O Ιωάννης Ζούμπος, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, μας μιλάει για τον πιο δυνατό πόνο που βιώνουν κυρίως άνδρες αλλά και γυναίκες στη ζωή τους, έναν πόνο που είναι αντιστρόφως ανάλογος με το μέγεθος της αιτίας του, τις πέτρες στους νεφρούς.

Τι είναι ο κολικός του νεφρού;

Θεωρείται ο ισχυρότερος πόνος που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος ξεπερνώντας ακόμα και τις οδύνες του τοκετού. Με δεδομένο μάλιστα ότι εμφανίζεται κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό, κατά μέσο όρο στο 10% των ανδρών, που δεν έχουν βιώσει τον πόνο του τοκετού, αντιλαμβάνεται κανείς τις διαστάσεις που προσλαμβάνει. Χαρακτηρίζεται από πόνο «σαν μαχαιριά» που ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως αντανακλά στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα του ασθενούς. Ο πόνος έχει διακυμάνσεις και ο ασθενής δεν ανακουφίζεται σε αλλαγή θέσης του σώματος, όπως λέει ο λαός μας είναι «σαν το λύκο στο κλουβί». Μπορεί να συνυπάρχει αιματουρία, συχνουρία και τάση για έμετο ή έμετο.

Τι τον προκαλεί;

Η κυριότερη αιτία του κολικού είναι η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Παράγοντες που φαίνεται ότι προδιαθέτουν στη λιθίαση του ουροποιητικού είναι η υπερκατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών (τυριά, γιαούρτι), ζωικών λευκωμάτων (κυρίως κόκκινου κρέατος) και αλατιού σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Τι είναι η λιθίαση;

Πρόκειται για την εμφάνιση λίθων στο ουροποιητικό σύστημα. Οι λίθοι, κοινώς λεγόμενες πέτρες, εντοπίζονται κυρίως στους νεφρούς και το κυρίαρχο και προφανέστερο σύμπτωμά τους είναι ο κωλικός του νεφρού. Όταν συμβαίνει κολικός του νεφρού, η επίμαχη πέτρα στιγμιαία παρεμποδίζει πλήρως την κάθοδο των ούρων από το νεφρό προς το κατώτερο ουροποιητικό με αποτέλεσμα να διατείνεται η κάψα του νεφρού και να εκλύεται ισχυρός πόνος. Συνήθως οι μικρές πέτρες είναι πολύ κοφτερές και τραυματικές για το ουροποιητικό σύστημα  χωρίς όμως να είναι βλαπτικές απώτερα.

Αντίθετα, μία μεγάλη πέτρα σπάνια προκαλεί κολικό αλλά είναι πιο επικίνδυνη για μόνιμη βλάβη στα νεφρά η αλλού. Οι πέτρες που δεν προκαλούν απόφραξη μπορεί να προκαλούν αίσθημα βύθιου πόνου ή βάρους των νεφρών. Επίσης, συσχετίζονται με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Είναι επικίνδυνος ο κολικός του νεφρού;

Ο κολικός του νεφρού δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα. Έτσι είναι απλώς ένας πόνος ο οποίος αν και συνήθως πολύ οξύς δεν αποτελεί  αυτός καθεαυτός επικίνδυνο συμβάν για τον ασθενή. Πρέπει όμως να οδηγήσει στον ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος η οποία θα  διαγνώσει την αιτία του κολικού. Για την άμεση ανακούφιση του ασθενή ο ειδικός θα χορηγήσει ισχυρά αναλγητικά και σπασμολυτικά.

Ποιες είναι οι εξετάσεις για τον κολικό του νεφρού;

Αν πρόκειται για τον πρώτο κολικό του ασθενούς, τότε οι μόνες εξετάσεις που είναι απαραίτητες είναι κλινική εξέταση από τον ουρολόγο, η απλή ακτινογραφία κοιλίας και μια γενική εξέταση ούρων. Αν οι κολικοί επαναλαμβάνονται, τότε τα πράγματα αλλάζουν και οι εξετάσεις που κάποιος πρέπει να κάνει είναι πολλές και μερικές φορές επεμβατικής φύσης.

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή του;

Το βασικό μέτρο πρόληψης που πρέπει να ακολουθεί κάποιος είτε έχει εμφανίσει είτε όχι κωλικό νεφρού είναι να πίνει αρκετό νερό, ώστε στα ούρα που σχηματίζει να μπορούν οι ουσίες που περιέχονται να είναι διαλυμένες και να μην μπορούν να καθιζήσουν. Η άφθονη κατανάλωση νερού και γενικά υγρών όλες τις ώρες του 24ώρου, ώστε να μην μπορούν ποτέ να σχηματιστούν οι πέτρες, ό,τι κι αν περιέχουν τα ούρα είναι πολύ σημαντικό μέτρο.

 

Σχετικά άρθρα