Αίμα στα ούρα. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η εμφάνιση του αίματος στα ούρα – γνωστή ιατρικά ως αιματουρία – συνήθως δεν αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως  πρέπει να αγνοηθεί.

Τα συμπτώματα:

Εάν υπάρχει αίμα στα ούρα, το σύμπτωμα είναι το προφανές. Αντί του κανονικού υποκίτρινου χρώματος, τα ούρα μπορεί να είναι ροζ, κόκκινα, καφέ-κόκκινα, ή να έχουν το χρώμα του τσαγιού. Πρόκειται για αυτό που οι γιατροί αποκαλούν μακροσκοπική αιματουρία. Μερικές φορές, το αίμα στα ούρα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι και η παρουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να ανιχνευθεί μόνο από το εργαστήριο. Αυτό είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν μικροσκοπική αιματουρία. Η αιματουρία μπορεί, επίσης,  να εμφανιστεί χωρίς οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα.

Πού οφείλεται η αιματουρία:

Οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισης του αίματος στα ούρα περιλαμβάνουν:
-Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών
-Πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά
-Ορισμένες ασθένειες των νεφρών, όπως η φλεγμονή στο σύστημα φιλτραρίσματος των νεφρών (σπειραματονεφρίτιδα).
-Ο διευρυμένος προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) ή καρκίνος του προστάτη
-Κληρονομικές ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η ινοκυστική νόσος των νεφρών.
-Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η πενικιλίνη, η ηπαρίνη, η κυκλοφωσφαμίδη και η φαιναζοπυριδίνη-Όγκος στην ουροδόχο κύστη, το νεφρό ή τον προστάτη
-Νεφρική βλάβη από ατύχημα
-Η έντονη άσκηση

Προσοχή: Μερικές φορές, αυτό που φαίνεται να είναι αίμα στα ούρα είναι πραγματικά κόκκινη χρωστική ουσία από άλλες πηγές, όπως οι χρωστικές ουσίες των τροφίμων ή φαρμάκων.

Η θεραπεία:

Η θεραπεία στοχεύει στην εκάστοτε αιτία. Μετά τη θεραπεία, ο γιατρός σας θα επανεξετάσει τα ούρα σας για να δει αν το αίμα έχει φύγει. Αν εξακολουθείτε να έχετε αίμα στα ούρα σας, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες εξετάσεις ή επίσκεψη σε ουρολόγο. Συνήθως, δεν χρειάζεται θεραπευτική αγωγή αν δεν είναι σοβαρή η κατάσταση που προκαλεί την αιματουρία.

Αν δεν εμφανιστεί κάποια αιτία κατά την αρχική αξιολόγηση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε ξανά μία εξέταση ούρων και αρτηριακής πίεσης κάθε 3-6 μήνες, ειδικά αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, όπως είναι η ηλικία των 50 ετών και άνω, το κάπνισμα και η  έκθεση σε ορισμένα βιομηχανικά χημικά προϊόντα.

 

 

Σχετικά άρθρα