Με πονάνε τα μάτια μου μήπως φταίει ο υπολογιστής;

Ο  χειρουργός οφθαλμίατρος, Γιάννης Δατσέρης , εξηγεί ποιους κινδύνους προκαλεί στην όρασή μας η αλόγιστη έκθεση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πώς επιδρά η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή στα μάτια μας;

Σχεδόν ένας στους δύο χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών υποφέρουν από κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους και θολή όραση. Τα οφθαλμικά ενοχλήματα διαφέρουν ως προς την ένταση, μπορεί να κυμαίνονται από μια ελαφρά και μάλλον απροσδιόριστη αίσθηση ενόχλησης και οπτικής κόπωσης και να φτάνουν προοδευτικά σε πονοκέφαλο, δακρύρροια, τσούξιμο,κοκκίνισμα, θόλωση της όρασης, φωτοφοβία, ναυτία και αίσθημα βάρους στο βολβό.

Για όσους έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα είναι μεγαλύτερη η επιδείνωση;

Όσοι έχουν αδυναμία σύγκλισης, διαθλαστικές ανωμαλίες αδιόρθωτες ή κακά διορθωμένες, κυρίως υπερμετρωπία και αστιγματισμό, είναι πολύ πιθανό να παραπονεθούν για έντονες μορφές ενοχλήσεων στα μάτια όταν βρίσκονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση Η/Υ δεν προκαλεί μόνιμες οφθαλμικές βλάβες ή ανωμαλίες. Η πρόκληση όμως ενοχλημάτων δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

Φταίνε τα… μάτια μας ή οι οθόνες; Τι προκαλεί αυτά τα οφθαλμολογικά προβλήματα;

Το εργασιακό περιβάλλον είναι ένας παράγοντας που αποδεικνύεται ότι δρα καταλυτικά στην εμφάνιση των οφθαλμολογικών ενοχλημάτων. Για την ακρίβεια στο εργασιακό περιβάλλον «κρύβονται» μια σειρά από άλλους παράγοντες που προδιαθέτουν σε αυτά τα προβλήματα, όπως η  ξηρή ατμόσφαιρα, ο καπνός, η μη ελεγχόμενη θερμοκρασία, ο  ελλιπής εξαερισμός, ο θόρυβος, η κακή εργονομία και ο κακός φωτισμός.

Ιδίως σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στους χώρους εργασίας συχνά γίνεται πρόχειρα. Έτσι, βασικές παράμετροι όπως ο τύπος της οθόνης, η θέση του χειριστή, το ιατρικό οφθαλμολογικό του ιστορικό δεν  λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους διευθυντές,προϊσταμένους, εργοδότες και κυρίως από τους ίδιους τους χειριστές.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

Ο τύπος της οθόνης, ο συνολικός χρόνος έκθεσης και η θέση της οθόνης σε σχέση με το χειριστή είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν για τον μετριασμό των οφθαλμολογικών προβλημάτων. Οθόνες μικρών διαστάσεων, που αντανακλούν το γύρω φωτισμό,βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 60cm και ψηλότερα σε σχέση με την διεύθυνση του βλέμματος προκαλούν αρκετά ενοχλήματα στους χειριστές τους.

Η επίσκεψη στον γιατρό πότε χρειάζεται;

Μια καλή οφθαλμολογική εξέταση είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει ώστε οι διάφοροι ενοχοποιητικοί παράγοντες να επισημανθούν ή να αποκλεισθούν αντίστοιχα. Επιπλέον, θα δείξει ποιοι ανήκουν σε ομάδα υψηλής επικινδυνότητας.

 

Σχετικά άρθρα