Φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας thumbnail

Φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Υπάρχει περίπτωση οι πιθανότητες να εκδηλώσετε άνοια να συνδέονται με το τι υπάρχει στο προσωπικό σας φαρμακείο;


Σύμφωνα με καινούρια έρευνα φάρμακα για την κατάθλιψη, το άσθμα, τις αλλεργίες ενδέχεται να αυξάνουν το ρίσκο άνοιας.


Τα φάρμακα που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα είναι γνωστά σαν αντιχολινεργικά. Δρουν μπλοκάροντας μια ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται ακετυλχολίνη που είναι σημαντική για τη μνήμη.


Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές ερευνούν αυτή τη σύνδεση, η πρόσφατη έρευνα συμπεριέλαβε γύρω στα 100 φάρμακα που δρουν με αυτό τον τρόπο από το αντικαταθλιπτικό Paxil (παροξετίνη), στο φάρμακο για την αλλεργία Benadryl (διφαινυδραμίνη), στο φάρμακο για τη ναυτία, δραμαμίνη (δυμενυδρινάτη).


Οι ερευνητές εντόπισαν στενή σχέση μεταξύ των φαρμάκων και της άνοιας αλλά δεν απέδειξαν ότι τα φάρμακα ευθύνονται γι’ αυτήν άμεσα. Ένας από τους ερευνητές που ειδικεύεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, βοηθός καθηγητή ραδιολογίας και επιστημών απεικόνισης στην Ιατρική Σχολή της Ιντιάνα, συμμετείχε στην έρευνα και μίλησε σε δημοσιογράφους για να βοηθήσει ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα σαν αυτά να καταλάβουν τι πρέπει να ξέρουν και πώς να δράσουν.


«Ο εγκέφαλος των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακα δε λειτουργεί τόσο καλά όσο ο εγκέφαλος των ανθρώπων που δεν τα παίρνουν. Παρατηρήσαμε έναν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος άνοια μελλοντικά. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που παίρνουν τέτοια φάρμακα είχαν μικρότερες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη σκέψη από όσους δεν παίρνουν. Ο εγκέφαλος τους ήταν επίσης μικρότερος, ειδικά στις περιοχές εκείνες που σχετίζονται με τη μνήμη.»


Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο 451 ανδρών και γυναικών, με 60 από αυτούς να παίρνουν ένα ή περισσότερα από τα αντιχολινεργικά φάρμακα. Η μέση ηλικία τους ήταν 73 και είχαν νορμάλ δυνατότητες ως προς τη σκέψη και τον όγκο του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν τα φάρμακα για διάστημα περίπου εφτά χρόνων. Συνολικά οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι παίρνουν τα φάρμακα είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν είτε ήπια γνωστική βλάβη που συχνά εξελίσσεται σε άνοια ή άνοια από αυτούς που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Οι εγκεφαλικές βλάβες αναπτύχθηκαν σε μια περίοδο από έξι μήνες έως οχτώ χρόνια.


Τα ευρήματα συμβαδίζουν με αυτά προηγούμενων ερευνών αναφέρει ο Διευθυντής πρωτοβουλίας για την επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο σε Ιδρυμα για το Αλτσχάιμερ.


Υπάρχει περίπτωση κάποιο από αυτά τα φάρμακα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αυξάνει το ρίσκο άνοιας από άλλα;


Ναι. 


Φάρμακα σε αυτή την κατηγορία είναι τα αντιστρεσογόνα Βάλιουμ (διαζεπάμη) και Ζάναξ (αλπραζολάμη), το φάρμακο για τις καούρες Τagamet (σιμετιδίνη) και το φάρμακο για τις αλλεργίες Claritin (λοραταδίνη).

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X