Ψυχρές γυναίκες: Τα χαρακτηριστικά τους και πώς φέρονται στους άνδρες  thumbnail
Κάποια χαρακτηριστικά που συνήθως προσδίδουμε στην προσωπικότητα μιας γυναίκας είναι η ευαισθησία της, η έντονη και συνεχής εκδήλωση των συναισθημάτων της και η επιθυμία της να αναλύει διαρκώς τις καταστάσεις που συμβαίνουν στην ζωή της. Κάπως έτσι συμπεριφέρεται ο μέσος όρος τον γυναικών, υπάρχει όμως και ο άλλος τύπος γυναίκας που χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα και απόμακρη συμπεριφορά.

Ψυχρές γυναίκες: Τα χαρακτηριστικά τους και πώς φέρονται στους άνδρες

Ψυχρές γυναίκες.


 Γράφει η  ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη Κάποια χαρακτηριστικά που συνήθως προσδίδουμε στην προσωπικότητα μιας γυναίκας είναι η ευαισθησία της, η έντονη και συνεχής εκδήλωση των συναισθημάτων της και η επιθυμία της να αναλύει διαρκώς τις καταστάσεις που συμβαίνουν στην ζωή της.  Κάπως έτσι συμπεριφέρεται ο μέσος όρος τον γυναικών, υπάρχει όμως και ο άλλος τύπος γυναίκας που χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα και απόμακρη συμπεριφορά.


Οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία δεν εκφράζουν τα συναισθήματα τους στους γύρω τους και συμπεριφέρονται με ψυχρό τρόπο με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναγνωρίζονται από τους γύρω τους ως ψυχρές ή σκληρές.


 


Πως λειτουργεί στις σχέσεις της με το άλλο φύλο.


 


Η «ψυχρή» γυναίκα αποφεύγει να έρθει σε επαφή με το συναίσθημα της και με το συναίσθημα του συντρόφου της. Δεν εκδηλώνει συμπεριφορές που να παραπέμπουν σε έντονη εκδήλωση της αγάπης που τρέφει προς το έτερον της ήμισυ. Ως αποτέλεσμα αυτού σπανίως θα εκδηλώσει συμπεριφορές στοργής όπως μια αγκαλιά ή ένα φιλί  καθώς και ο λόγος της θα είναι εναρμονισμένος με αυτήν την ψυχρότητα. Σπάνια μια ψυχρή γυναίκα θα χρησιμοποιήσει ερωτόλογα ή χαϊδευτικά στον διάλογο της με τον σύντροφο της. Αυτό το προφίλ γυναίκας μας παραπέμπει πιο πολύ σε ένα αντρικό πρότυπο και όχι στα τυπικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του γυναικείου φύλου. Η γυναίκα με αυτό το ψυχολογικό προφίλ αποφεύγει την αληθινή οικειότητα και την σύνδεση με τον σύντροφο της παρόλο που ποθεί την αγάπη ταυτόχρονα την φοβάται. Ουσιαστικά αυτή η ψυχρότητα λειτουργεί ως ασπίδα για την ίδια καθώς πιστεύει πως αν συμπεριφερθεί με κάποιον άλλον τρόπο μπορεί να βιώσει τον φόβο της εγκατάλειψης.


 


Πως συμπεριφέρεται στο εργασιακό περιβάλλον.


 


Η γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως ψυχρή εμφανίζει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο απόμακρης συμπεριφοράς σε όλους τους τομείς της ζωής της με αποτέλεσμα να είναι έτσι και στον εργασιακό χώρο. Δύσκολα θα θελήσει να μπει στην θέση των συναδέλφων της και να κατανοήσει των συναισθηματικό τους κόσμου.  Σπάνια θα εκφράσει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα προς τους άλλους και θα τους επιβραβεύσει για κάτι πετυχημένο που έκαναν ή θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί τους προσφέροντας την βοήθεια της. Έχει πάντοτε ένα «παγωμένο» ύφος το οποίο κάνει τους γύρω της να διστάζουν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους ακόμα και αν αυτές σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την δουλεία. Δεν επενδύει συναισθηματικά στους γύρω της και σε ελάχιστες περιπτώσεις θα συνάψει φιλίες μέσα από το εργασιακό περιβάλλον.


 


Αίτια


Τα αίτια που μια γυναίκα μπορεί να είναι απόμακρη και ψυχρή απέναντι στους γύρω της μπορεί να αποδοθούν στις πρωίμες εμπειρίες της. Σύμφωνα με την “Θεωρία του Δεσμού”, η οποία βασίζεται στην έντονη συναισθηματική σχέση μεταξύ του βρέφους και του βασικού φροντιστή του, υπάρχει μια διαρκή συναισθηματική σύνδεση που δημιουργεί την επιθυμία της επικοινωνίας των εμπλεκόμενων προσώπων (παιδιού-μάνας) και το αίσθημα δυσφορίας την στιγμή του αποχωρισμού. Τα βρέφη λοιπόν δημιουργούν στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με το πρόσωπο του κύριου φροντιστή, που συνήθως είναι η μάνα. Αυτός ο στενός δεσμός προσφέρει μια ασφαλή βάση για να μπορέσει το βρέφος να εξευρενήσει το γύρω περιβάλλον. Μια γυναίκα λοιπόν που παρουασίαζει συναισθηματική ψυχρότητα και φόβο της οικειότητας είναι πολύ πιθανό να έχει βιώσει ως βρέφος αντίστοιχα συναισθήματα απο την ανασφάλεια που της προκαλούσε η σχέση της με την μητέρα της. Έρευνες έχουν δείξει πως η ποιότητα της σχέσης του βρέφους με την μητέρα στα πρώτα χρόνια της ζωής του επηρεάζουν ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοικωνικά το άτομο στην μετέπειτα πορεία της ζωής του και ως ενήλικα. Όλα αυτά όπως φαίνεται επιδρούν στον τρόπο που σχετίζεται η συναισθηματικά απόμακρη γυναίκα στην ενήλικη ζωή καθώς δεν μπορεί να είναι τρυφερή και άμεση στις διαπροσωπικές της σχέσεις γιατί σαν παιδί δεν βίωσε ποτέ αντίστοιχη σχέση.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X