Είσαι λάτρης του καφέ; Μάθε πόσο και τι καφέ πρέπει να πίνεις κάθε ημέρα

Περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο καθώς ο καφές διεκδικεί τα πρωτεία ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ροφήματα.

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες είναι επικεντρωμένοι στην καφεΐνη, το βασικό συστατικό του καφέ, και κυρίως στην δράση της.

Ο καφές βλάπτει τον οργανισμό;

Η καφεΐνη, διότι μιλώντας για καφέ, εννοούμε την καφεΐνη, αποτελεί μια ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας το. Η δράση της καφεΐνης σχετίζεται με την ποσότητά της που προσλαμβάνει κανείς και κατ’ επέκταση με την ποσότητα καφέ που καταναλώνει σε καθημερινή βάση.

Κάποιοι άνθρωποι, βέβαια, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στη δράση της καφεΐνης, όπως για παράδειγμα οι έγκυοι, για τις οποίες επιβάλλεται έλεγχος στην ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.

Πόση καφεΐνη πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός;

Μια φυσιολογική συγκέντρωση καφεΐνης είναι περίπου 400 μικρογραμμάρια ανά ημέρα. Ένας ελληνικός καφές έχει περίπου 50 μικρογραμμάρια καφεΐνης, ένας εσπρέσο έχει 100, ένας γαλλικός έχει 100 με 150, ενώ ο νες είτε ο φραπές έχει 400.

Άρα, μπορούμε να επιλέγουμε διάφορα είδη καφέ αλλά το σημαντικό είναι να φτάνουμε στα όρια τον οργανισμό μας.

Παίζει ρόλο η ώρα που πίνει κανείς καφέ;

Βεβαίως, το ιδανικό είναι να μην επιβαρύνουμε με τη μέγιστη ποσότητα καφεΐνης τον οργανισμό μας τις βραδινές ώρες. Για παράδειγμα, μπορούμε να πιούμε έναν πιο δυνατό καφέ το πρωί, ίσως έναν ή δύο ελληνικούς καφέδες, και εάν επιθυμούμε φραπέ καλύτερα να πίνεται το πρωί  και να είναι ο μοναδικός καφές της ημέρας.

kafes

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
[email protected]
www.diatrofi.gr
www.keadd.gr
2102718360

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν αντικαταστήσω τον καφέ με το τσάι, θα σταματήσω να έχω τόσα νεύρα;

Δεν έχω μια παρέα να βγαίνω για καφέ! Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα