Σεξουαλική παρενόχληση: Η αλλαγή στη συμπεριφορά, στη διάθεση, στο λεξιλόγιο του παιδιού thumbnail

Σεξουαλική παρενόχληση: Η αλλαγή στη συμπεριφορά, στη διάθεση, στο λεξιλόγιο του παιδιού

Σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί ως η συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν κατανοεί πλήρως, δεν είναι σε θέση να δώσει την συγκατάθεση ή για την οποία το παιδί δεν είναι αναπτυξιακά διατεθειμένο ή αλλιώς παραβιάζει τους νόμους ή τα κοινωνικά ταμπού της κοινωνίας. Τα παιδιά μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση τόσο από ενήλικες όσο και από άλλα παιδιά που είναι – λόγω της ηλικίας τους ή του σταδίου ανάπτυξης τους- σε θέση ευθύνης, εμπιστοσύνης ή εξουσίας πάνω στο θύμα. (ΠΟΥ, 2006).


Αναλύει η επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού


Σύμφωνα με το International Center for Missing and Exploited Children, 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 παιδιά θα αποκαλύψουν στους γονείς τους τι τους έχει συμβεί. Ο ίδιος φορέας υπολογίζει ότι 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.


Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση δεν περιορίζεται σε πράξεις εκ του σύνεγγυς. Καθημερινά δεκάδες παιδιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με σκηνές πορνογραφίας ή να δεχτούν απρεπή σχόλια από κάποιον γνωστό ή και άγνωστο άτομο στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά θα επιλέξουν να μην αποκαλύψουν τι τους έχει συμβεί.


Μια από τις πιθανές εξηγήσεις εντοπίζεται στην τάση η μέση ελληνική οικογένεια να αποφεύγει να μιλάει γενικότερα για την ερωτική επαφή ανοιχτά μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά αποθαρρύνονται να μιλούν γι’ αυτά τα θέματα όταν για παράδειγμα εκφράσουν μια σχετική απορία και η απάντηση που θα λάβουν είναι: «είσαι μικρός / μικρή γι’ αυτά» ή «εγώ δεν ξέρω από αυτά, πήγαινε στη μάνα σου (ή στον πατέρα σου)». Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι να απαντώνται οι ερωτήσεις ενός παιδιού αμέσως μόλις εκφράζονται, με απαντήσεις απλές και κατανοητές για την ηλικία του. Επίσης αυτές οι ερωτήσεις να γίνουν αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση γύρω από το θέμα. Με λίγα λόγια, αναφερόμαστε σε αυτό που ονομάζεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.


Ένας ακόμη λόγος που τα παιδιά επιλέγουν την σιωπή είναι γιατί πολλές φορές κατηγορούν τον εαυτό τους γι’ αυτό που έχει συμβεί. Άλλωστε πολλές φορές το άτομο που τα κακοποιεί τους λέει «σου άρεσε», «το προκάλεσες», «κανένας δεν σε ανάγκασε να έρθεις», «αν το πεις θα διαλυθεί η οικογένειά μας για κάτι που έκανες εσύ». Έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν έντονα ενοχικά συναισθήματα για την κακοποίηση τους και δεν μιλάνε σε κανέναν. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά είναι ότι «ό,τι και να έχουν κάνει, ό,τι και να έχουν πει, όπως και να είναι εξωτερικά, δεν έχει κανένας δικαίωμα να τα χτυπήσει, να τα βρίσει ή να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό. ΠΡΟΣΟΧΗ τονίζουμε με τρόπο μυστικό και αποφεύγουμε με τρόπο κακό. Γιατί το άγγιγμα αυτό μπορεί να προέρχεται από άτομο που το παιδί αγαπάει και έτσι να μην το εκλάβει ως κακό. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διαχειριστούμε ως γονείς και την έννοια του μυστικού. Με απλά λόγια δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι, να φοβάμαι ή να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Κυρίως δεν υπάρχει κανένα μυστικό από τη μαμά, τον μπαμπά ή την δασκάλα μου (τον δάσκαλο μου).


Να θυμάστε ότι η παρατήρηση είναι αυτή που μας επιτρέπει τελικά να βοηθήσουμε ένα παιδί και η φράση κλειδί είναι η «ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, στη διάθεσή του, στο λεξιλόγιο του, στον τρόπο επικοινωνίας του, στην άποψή του για κάποια άτομα, στην σχολική του παρουσία ή στην σχολική του επίδοση» οφείλει να μας προβληματίσει.


Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και την θεραπευτική υποστήριξη των παιδιών που το έχουν βιώσει.


Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X