Ανδρέας Μαρτίνης: Ο οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι με τη φτωχή οικογένεια που έκανε χρυσές… δουλειές και έπαιρνε μίζες για το «Ερρίκος Ντυνάν» – Η χλιδάτη ζωή, τα πανάκριβα δείπνα και τα πολυτελή δώρα

Ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή, όρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τόσο στον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη όσο και στη σύζυγό του.

Αφορά σε υπόθεση δωροδοκίας από γερμανική εταιρία προκειμένου να προτιμηθεί για την αγορά εξοπλισμού του Νοσοκομείου. Ο κ. Μαρτίνης κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά ποσό περίπου 3,1 εκατομμυρίων μάρκων.

Τον… έκαψαν οι λογαριασμοί στην Ελβετία

Φέρεται να το έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του Νοσοκομείου με «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό του ιδρύματος.

Το κατηγορητήριο συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία των Ανακριτών Διαφθοράς και το ποσό που έδωσε η γερμανική εταιρία, διοχετεύθηκε από τον κ. Μαρτίνη «στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς».

Πίστευε πως θα χαθούν τα παράνομα ίχνη του

Έτσι, ήταν εφικτό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία.

Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του κ. Μαρτίνη και της συζύγου του, επιβάλλοντας τους, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα καθώς και την υποχρέωση εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Πάντως, τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Αναγνώρισε δε, κατά πλειοψηφία στους κατηγορούμενους, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που επικαλέστηκε η υπεράσπιση. Να σημειωθεί πως στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ένας επιχειρηματίας ο οποίος κρίθηκε αθώος.

Το βράδυ μιας Δευτέρας του 2016 στην Κηφισιά, συνελήφθη βάσει εντάλματος του ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών. O- πλέον- 78χρονος πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και η 70χρονη σύζυγός του Γεωργία Μαρτίνη ήταν στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας.

Πώς κατάφερε να νομιμοποιήσει έσοδα από ξέπλυμα χρήματος;

Αιτία μια υπόθεση που απασχολούσε τη Δικαιοσύνη για πολύ καιρό.Τα εντάλματα αφορούσαν σε κακουργηματική απάτη σε βάρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα χρήματος, τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση.

Παράλληλα με τη σύλληψή τους, μια άλλη ομάδα αστυνομικών έκανε… φύλλο και φτερό το εξοχικό σπίτι στη Ραφήνα. Εκεί, οι αρμόδιοι εντόπισαν τραπεζικά βιβλιάρια, ιδιόχειρες σημειώσεις, παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών καθώς και στοιχεία για δραστηριότητες μέσω εξωχώριων εταιριών.

Συνέχιζε να υποστηρίζει πως όλα ήταν νόμιμα

Αν και τα ευρήματα σχετίζονταν με τις παράνομες δραστηριότητές και όλα φαίνονταν εναντίον του, εκείνος συνέχιζε να υποστηρίζει πως ήταν νόμιμος και πως τα πάντα είχαν φορολογηθεί και ελεγχθεί. Μάλιστα, μέρος του ποσού, σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN Greece το 2016, φέρεται να καταβλήθηκε για να αγοραστεί το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στο οποίο στεγαζόταν με ενοίκιο ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Το ζεύγος Μαρτίνη υποστήριξε ότι όλα τα χρήματα που βρέθηκαν τόσο στους ελβετικούς λογαριασμούς όσο και στη λιβεριανή offshore είναι φορολογημένα αφού προέρχονται από περιουσία της γυναίκας του και από απαλλοτρίωση ακινήτων.

Είχε γεμίσει με… ύποπτα δώρα και λάτρευε τις δεξιώσεις στην Εκάλη

Το 2018, είχε δηλώσει πως δεν αποδέχεται την κατηγορία. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αρχίζει η δίκη. Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη γιατί μέχρι τώρα υπήρχαν δημοσιεύματα χωρίς να έχει αποφανθεί κανένας. Θα αποφασισθεί αν είμαι ένοχος ή όχι. Γιατί ούτε παραπλάνησα, ούτε έκλεψα».

Ο οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι με καταγωγή από φτωχή οικογένεια, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ανέλθει στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εξάλλου, διετέλεσε σε αυτή τη θέση για 28 ολόκληρα χρόνια πριν την απομάκρυνσή του το 2013. Και όλο αυτό τον καιρό έκανε χλιδάτη ζωή με πολλά δώρα, δείπνα και δεξιώσεις στην Εκάλη.

Άφησε φιλοδώρημα 914 ευρώ!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε καταγράψει πολλαπλά περιστατικά ατασθαλιών της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού. Οι.. ύποπτες κινήσεις του αφορούσαν σε δώρα (και κυρίως κοσμήματα), πανάκριβα δείπνα και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεύμα των 3.586 ευρώ με δικό του φιλοδώρημα στα 914 ευρώ!

Όλες αυτές οι παρατυπίες στη διαχείριση χρημάτων έφεραν σε δύσκολη θέση τον… ιστορικό πρώην πρόεδρο, με αποτέλεσμα το 2014 να συλληφθεί για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών άνω των 600.000 ευρώ.

Το νοσοκομείο κόστισε 10 δισεκατομμύρια δραχμές!

Να σημειωθεί πως το νοσοκομείο κόστισε 10 δισεκατομμύρια δραχμές- χωρίς καμία επιχορήγηση από το κράτος- με ρητή εντολή του κου Μαρτίνη να είναι σαφής: «Προηγούνται δημοσιογράφοι, παιδιά δημοσιογράφων, πολιτικοί, παιδιά πολιτικών και παιδιά δικαστικών».

Οι έρευνες έδειξαν πως τα χρήματα προήλθαν από διαθήκες που είχαν δοθεί στο κοινωφελές σωματείο «Ερυθρός Σταυρός» και χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που τελικά δόθηκαν.

Μετέτρεπε τα πάντα σε μετρητά

Όσα δώρισαν πολίτες για τους σκοπούς του «Ερυθρού Σταυρού», με δικαστικές αποφάσεις που επεδίωκε η διοίκηση του κου Μαρτίνη, τροποποιούνταν ως προς το πώς θα χρσηιμοποιηθούν. Από διαμερίσματα, οικόπεδα και χρυσές λίρες μετατρέπονταν σε μετρητά, εν μια νυκτί!

Επίσης, όσο ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, φρόντιζε να τοποθετεί όποιον εκείνος ήθελε. Τότε, παρατηρήθηκαν υπέρογκες αμοιβές που δόθηκαν για μελέτες, σε άγνωστους παραλήπτες και ανύπαρκτες εταιρίες χωρίς παραστατικά.

Αποδίδει ευθύνες σε γνωστά πολιτικά πρόσωπα

Παρά τις όποιες αποκαλύψεις εις βάρος του, πάντα… φώναζε πως είναι διατεθειμένος να φανερώσει όσα συνέβαιναν τότε αλλά πώς εμπλέκονταν γνωστά πολιτικά πρόσωπα. Εξάλλου, τον Νοέμβριο του 2018 πολιτικές ευθύνες σε 4 πρώην υπουργούς Υγείας απέδωσε το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Εκτιμήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 – 2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους αφορούν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στον Ανδρέα Λοβέρδο, στον Άδωνι Γεωργιάδη και στον Μάκη Βορίδη.

Με τον κο Μαρτίνη να κάνει προσωπικές αναφορές στα παραπάνω γνωστά πρόσωπα, μίλησε για ευθύνες και σε Ανδρέα Λυκουρέντζο, Νότη Μηταράκη και Ανδρέα Βγενόπουλο. Για αυτό χαρακτήρισε το Ερρίκος Ντυνάν «μνημείο διαπλοκής διαπάλης επιχειρηματικών συμφερόντων».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παύλος Γερουλάνος: Η… εμμονή με τον Γιώργο Παπανδρέου, η παραίτηση από βουλευτής και η εντυπωσιακή, κοσμική Λάρα

Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αριστερός “μπον βιβέρ” :οι σχέσεις του με την οικογένεια Τσίπρα, ο ρόλος του στο κόμμα και στην Κυβέρνηση και το υψηλό πόθεν έσχες του

Ανδρέας Λοβέρδος ο καθηγητής, ο πολιτικός και… η υπόθεση Novartis

Εφη Αχτσιόγλου: Το παιδί θαύμα στη δικηγορία που έγινε υπουργός Εργασίας και είναι συμπαθής στους δανειστές

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος- Η δίκη για μια αφίσα και το ειδύλλιο με δημοσιογράφο

Λίνα Νικολοπούλου: Η γυναίκα «σκάνδαλο» του Γιάννη Στουρνάρα- Η Novartis, τα 400.000€ από το ΚΕΛΠΝΟ και η δίκη με τον Βαξεβάνη

Υπόθεση Novartis: Τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και οι «απολογίες» τους στη βουλή

Σχετικά άρθρα