Μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς φάρμακα;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για το 15% των θανάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard. Η αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, εμφράγματος, ανευρυσμάτων και νεφρικής ανεπάρκειας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με αυξημένη αρτηριακή πίεση, δεν το γνωρίζουν, τονίζει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δίνοντας παράλληλα συστάσεις για την αντιμετώπισή της με ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής. 

1.Περπατήστε!

Οι υπερτασικοί ασθενείς που περπατούν με γρήγορο ρυθμό μειώνουν αποδεδειγμένα την αρτηριακή τους πίεση. Η άσκηση βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιήσει με επαρκέστερο τρόπο το οξυγόνο κι έτσι δεν πιέζεται, δεν κουράζεται τόσο πολύ όταν αντλεί αίμα. Περπατήστε με έντονο ρυθμό για 30 λεπτά όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα στην εβδομάδα και προσπαθήστε να αυξάνετε κάθε φορά τον ρυθμό με τον οποίο περπατάτε.

2.Αναπνεύστε βαθιά!

Οι βαθιές και αργές αναπνοές,  μειώνουν τις στρεσογόνες ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν τη ρενίνη, ένα ένζυμο των νεφρών που αυξάνει με τη σειρά του την αρτηριακή πίεση. Προσπαθήστε για 5 λεπτά το πρωί και 5 λεπτά το βράδυ να κάνετε το εξής: αναπνεύστε βαθιά επεκτείνοντας την κοιλιά και εκπνεύστε απελευθερώνοντας όλη σας την πίεση.

3. Καταναλώστε  πατάτες, ντομάτες και μπανάνες!

Κάθε πρόγραμμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο, σύμφωνα με την Linda Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική σχολή του Northwestern University. Οι κυριότερες πηγές καλίου είναι οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, καθώς επίσης και τροφές όπως οι ντομάτες και οι μπανάνες.

4.Προσοχή στο αλάτι!

Στην προσπάθεια μείωσης της αρτηριακής πίεσης, βασικό ρόλο παίζει και η μείωση της πρόσληψης αλατιού. Σύμφωνα και με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, η ημερήσια πρόληψη νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1,500mg. Υπολογίστε πως μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει 1,200mg νατρίου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο αλάτι που περιέχεται σε συσκευασμένα τρόφιμα και στο έτοιμο φαγητό.

5. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει!

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μία σειρά από φλαβανόλες τα οποία κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά. Σύμφωνα με έρευνες, το 18% των ασθενών που έτρωγαν καθημερινά μαύρη σοκολάτα είδαν την αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται.

6.Καταναλώστε (λίγο) αλκοόλ!

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες όσο λιγότερο πίνεις, τόσο χαμηλότερη παραμένει η αρτηριακή σου πίεση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να πίνουμε καθόλου. Συγκεκριμένα, έρευνα στo νοσοκομείo Boston’s Brigham and Women’s Health, εκείνοι που πίνουν λίγο καθημερινά μείωσαν περισσότερο την αρτηριακή τους πίεση από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου.

7. Προτιμήστε τον ντεκαφεϊνέ!

Η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση, καθώς τεντώνει τα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μεγεθύνει τις συνέπειες τους στρες μέχρι τη στιγμή που το άτομο θα πέσει να κοιμηθεί. Έρευνα του Duke University Medical Center έδειξε πως η κατανάλωση 500mg καφεΐνης καθημερινά αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό προτιμήστε τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα.

 

Σχετικά άρθρα