Σινέντ Ο’Κόνορ: Η κακοποίηση από τη μητέρα της, το θρίλερ εξαφάνισης, οι τάσεις αυτοκτονίας και οι τέσσερις γάμοι

Η Σινέντ Ο’ Κόνορ άλλαξε το όνομά της σε Σουχάντα Νταβίτ και ασπάστηκε τον ισλαμισμό όπως ανακοίνωσε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο παρελθόν μάλιστα είχε χειροτονηθεί και ιερέας από την Ιρλανδική Ορθόδοξη και Αποστολική Εκκλησία γεγονός που σόκαρε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αφού οι γυναίκες δεν μπορούν αν γίνουν ιερείς.

Όπως έγραψε μάλιστα η Σινέντ Ο’ Κόνορ:

«Θέλω να ανακοινώσω πως είμαι περήφανη που έγινα Μουσουλμάνα» και προσθέτει: «Αυτό είναι το φυσικό συμπέρασμα κάθε έξυπνου θεολογικού ταξιδιού» Όλα τα γραπτά οδηγούν στο Ισλάμ. Αυτό καθιστά περιττές και ανούσιες όλες τις άλλες γραφές. Θα μου δοθεί άλλο όνομα. Θα είναι το Σουχάντα».
Ακόμη και αυτοί που δεν γνωρίζουν την πορεία της στη μουσική έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουν τη ζωή της Σινέντ Ο’ Κόνορ η οποία μας δίνει την εντύπωση μιας βασανισμένης ψυχής…

Η κακοποίηση από τη μητέρα της και το κέντρο συμμόρφωσης

Είναι γεννημένη το 1966. O πατέρας της Σινέντ, Τζακ Ο’Κόνορ ήταν δικηγόρος αλλά εγκατέλειψε το επάγγελμά του για να γίνει μηχανικός. Η μητέρα της ήταν νοικοκυρά. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ και οι γονείς της πήραν διαζύγιο όταν η Σινέντ ήταν 8 ετών. Είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Τα μεγαλύτερα παιδιά πήγαν να ζήσουν με τη μητέρα τους και σύμφωνα με τα λεγόμενα της τραγουδίστριας εκείνη τα κακοποιούσε. Το τραγούδι της «Fire on Babylon» περιγράφει εκείνη την περίοδο, ένα τραγούδι που αφιέρωσε σε όλα τα κακοποιημένα παιδιά του κόσμου.

Το 1979 αποφασίζει να εγκαταλείψει την μητέρα της και να να ζήσει με τον πατέρα της και την νέα του σύζυγο. Ως έφηβη, είχε μια ατίθαση ζωή μιας και έλειπε από το σχολείο κάνοντας πολλές απουσίες και διαπράττοντας μικροκλοπές. Γι΄αυτό, ο πατέρας της την έκλεισε σε κέντρο συμμόρφωσης. Η Σινέντ τότε άφησε την έξαλλη ζωή που έκανε και αφοσιώθηκε στη μουσική και όπως έδειξαν και τα μελλοντικά της βήματα, δεν της βγήκε σε κακό. Αργότερα δήλωσε για εκείνη την εποχή: «Ποτέ δεν έζησα και δεν θα ξαναζήσω ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση πανικού, φρίκης και πόνων».

Τα πρώτα βήματα τη μουσική

Το 1983 ο πατέρας της την έστειλε στο Newtown School όπου με την ενθάρρυνση από τον καθηγητή της ηχογράφησε για πρώτη φορά δύο δικά της τραγούδια. Φτιάχνει το πρώτο της συγκρότημα το 1984 και εγκαταλείπει το σχολείο για να ακολουθήσει το συγκρότημα στο Δουβλίνο.

Το 1985 έρχεται το πρώτο τραγικό γεγονός της ζωής της που θα την στιγματίσει: η μητέρα της σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, γεγονός που την οδηγεί να εγκαταλείψει το συγκρότημα.
Εκτός από το τραγούδι που έγραψε για όλα τα κακοποιημένα παιδιά, έχει καταφερθεί εναντίον της καθολικής εκκλησίας γιατί δεν προστατεύει τα παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά από ιερείς. Το 1992, στην τηλεόραση, είχε σκίσει μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου στη διάσημη εκπομπή «Saturday Night Live», προκαλώντας σάλο.

Τα ψυχολογικά προβλήματα και η εξαφάνισή της το 2016

Όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε το σίριαλ… εξαφάνισης της Ιρλανδέζας τραγουδίστριας που ξεκίνησε την Κυριακή 15 Μαϊου του 2016. Η ίδια, είχε φύγει για ποδηλατάδα από το σπίτι της σε προάστιο του Σικάγο στις 6 η ώρα το πρωί. Τελικά, η Αστυνομία την είχε εντοπίσει σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Ως υπαίτιους γι’ αυτή την επιλογή της, φωτογράφιζε τον πρώην άντρα της, Τζον Ρέινολντς, και τον μεγαλύτερο γιο της, Τζέικ, υποστηρίζοντας ότι την εγκατέλειψαν και την άφησαν να πεθάνει, επειδή έχει τάσεις αυτοκτονίας. Με μια εκτενή δημοσίευση στο Facebook, είχε αναφέρει τότε μεταξύ άλλων:
«Με άφησες να πεθάνω», για τον πρώην της, τον οποίο χαρακτηρίζει εγκληματία, αχάριστο και ψεύτη και συνεχίζει: «εσύ είσαι αυτός που χρειάζεται θεραπεία. Θα τα πούμε στο δικαστήριο». Αναφερόμενη στο γιο της, αναφέρει: «ο Τζέικ λέει ότι γνωρίζει πως είμαι ψυχικά ασθενής. Πες σ’ αυτόν τον διαβολικό γιο μας, ότι το άτομο που υποφέρει από δυο γ@μημ@νες ιατρικές παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυτοκτονικές τάσεις, δεν χειραγωγείται».

Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια αντιμετωπίζει ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα και έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Στη ζωή της, ήταν πάντα βίαιη. Μετά τον θάνατο του Prince, που έγραψε και το διασημότερο τραγούδι της το «Nothing compares to you», η Ο’Κόνορ ήταν συντετριμμένη και φαίνεται ότι αυτό το γεγονός επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία της.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει δημόσια τον κωμικό και παρουσιαστή Αρσένιο Χολ ότι έδινε επί χρόνια ναρκωτικά στον νεκρό τραγουδιστή. Ο Χολ της έκανε μήνυση στις αρχές Μαΐου. Τι πέρασε όμως η ίδια στη ζωή της έτσι ώστε να φτάσουμε να μιλάμε για τάσεις αυτοκτονίας;

Η καριέρα και οι συνεργασίες της

Από το 1980, εναρκτήρια δεκαετία για την καριέρα της με το άλμπουμ «The lion and the Cobra» στα τέλη του 1987 έχει συνεργαστεί με τους U2, τον Prince, τους Pink Floyd. Το σινγκλ «Nothing Compares 2 U», που κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Grammy συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Άλμπουμ και Καλύτερου Τραγουδιού. Στα δέκα συνολικά άλμπουμ της καριέρας της, προστίθενται ακόμα και τραγούδια για ταινίες αλλά και συμμετοχές σε φιλανθρωπικές συναυλίες. Είναι θερμή υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μοιράζοντας τον χρόνο της για εννιά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες επέστρεψε στο σπίτι της στο Δουβλίνο το 1992 για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του εξάχρονου τότε γιου της, τον Τζέικ, που είχε αποκτήσει με τον ντράμερ Τζον Ρέινολντς τη δεκαετία του ’80. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1991. Συνολικά, έχει κάνει τέσσερις γάμους και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τον Barry Herridge είχαν παντρευτεί στο Λας Βέγκας και ο γάμος τους κράτησε 16 μόλις ημέρες!

Το 2003 ανακοινώνει την αποχώρηση της από τη μουσική σκηνή, εννοώντας όμως την αποχώρηση από την ποπ και ροκ σκηνή. Το 2005 εγκαταστάθηκε στην Τζαμάικα, ασπάστηκε τις δοξασίες των ρασταφάρι και έβγαλε και έναν δίσκο ρέγκε, το «Throw Down Your Arms», ο οποίος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Όταν δήλωσε ότι είναι λεσβία

Πριν την αποχώρηση, είχε δηλώσει δημόσια ότι είναι λεσβία κάτι το οποίο αργότερα ανακάλεσε: «Νομίζω ότι προσπάθησα να υπερκαλύψω τον εαυτό μου δηλώνοντας λεσβία. Προσπαθούσα να κάνω κάποιον άλλο να νιώσει καλύτερα και ως αποτέλεσμα, έκανα κακό στον εαυτό μου. Δεν θα μπω στο τριπάκι καμιάς περιγραφής.» είχε δηλώσει στο Independent. Παρόλα αυτά, έχει αναφέρει ότι είχε σχέση και με τρεις γυναίκες.

Στην εκπομπή της Όπρα Γουινφρι, είχε αποκαλύψει ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και το 1999 είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, τη μέρα που έκλεινε τα 33 της χρόνια. Το 2015 ακύρωσε όλες τις συναυλίες της για λόγους υγείας του γιου της «που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του», όπως έλεγε. Η ίδια, τον Αύγουστο του 2015 υπέστη αφαίρεση μήτρας.

Σχετικά άρθρα