Είμαι σε εμμηνόπαυση και αντιμετωπίζω ηπίου βαθμού αλλοίωση. Τι πρέπει να κάνω; thumbnail

Η ΜΑΡΙΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Είμαι σε εμμηνόπαυση και αντιμετωπίζω ηπίου βαθμού αλλοίωση. Τι πρέπει να κάνω;

 

Αναγνώστρια μας ρωτά: Είμαι 48 ετών, χωρίς παιδιά, και σε εμηνόπαυση. Θα ήθελα την γνώμη σας στα παρακάτω αποτελέσματα,αποτελέσματα από test pap

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
παρελήφθησαν δύο επιστρωμένα πλακίδια με ένδειξη κολποτραχηλικά επιχρίσματα.
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ:
Τα επιχρίσματα αποτελούνται από πολλά πλακώδη κύτταρα, από την παραβασική και διάμεση στιβάδα του επιθήιλιου, καθώς και από λίγα μεταπλαστικά και ελάχιστα αδενικά κύτταρα από τον ενδοτράχηλο.
Διάσπαρτα και στα δύο επιχρίσματα διακρίνονται λίγα διαμέσου και μεταπλαστικού τύπου κύτταρα, κυρίως μεμονωμένα και σπανιότερα σε συγκυτιώδη διάταξη, πλειομορφα, με οραντζεόφιλο πρωτόπλασμα, πυκνωτικούς δυσκαρυωτικούς πυρήνες, ευμεγέθεις με ανατροπή της πυρηνοπρωτοπλασματικής αναλογίας, σπάνια με διπύρηνη μορφή ή δυσκεράτωση και εστιακά με υποστροφές αλλοιώσεις. Στο υπόστρωμα διακρίνονται αρκετά κύτταρα φλεγμονής.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Επιχρίσματα με στοιχεία ενδεικτικά υψηλού βαθμού πλακώδους ενδοεπιθηλιακής αλλοίωσης (HGSIL),σε έδαφος ατροφίας κολπικού επιθήλιου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση.

στην συνέχεια υποβλήθηκα σε κολποσκόπιση και βιοψία…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Είδος παρασκευάσματος:1.Βιοψία τραχήλου μήτρας
2.Ξέσματα ενδοτραχήλου

Μακροσκοπική περιγραφή: 1 Λευκωπά ελαστικά ιστοτεμάχια συνολικού όγκου 0,5 κ.εκ.
2.Ερυθρόφαια ελαστικά ιστοτεμάχια συνολικού όγκου 0,2 κ.εκ.

Μικροσκοπικά ευρήματα: Η μικροσκοπική εξέταση τομών έδειξε
1.Τοιχώματα τραχήλου από τη ζώνη μετάπτωσης και τον ενδοτράχηλο,με θέσεις πλακώδους μεταπλασίας και ήπιου βαθμού δυσπλασία του επιθηλίου. Αναγνωρίζεται απώλεια της αρχιτεκτονικής στο ένα τρίτο του πάχους του επιθηλίου, με κοιλοκυττάρωση και λίγες μιτώσεις.
Στο στρώμα παρατηρείται ήπια φλεγμονώδης διήθηση από λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα.
2.Αιματοπήγματα βλέννη και ινική και λίγα τεμάχια ενδοτραχήλου με εστιακή πλακώδη μεταπλασία του επιθήλιου, χωρίς εμφανείς κυτταρικές ατυπίες.

Συμπέρασμα: Ηπίου βαθμού δυσπλασία του τραχήλου (CIN I)

τι πρέπει να κάνω στην συνέχεια…
Στο ερώτημα σας απαντά ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων, Πάνος Αντσακλής. Όπως βλέπουμε από τις εξετάσεις και τα αποτελέσματα ο γιατρός σας έχει προχωρήσει σε έναν πολύ λεπτομερή έλεγχο. Το τεστ παπανικολάου είναι μία εξέταση screening (εξέταση πληθυσμιακού ελέγχου) όπως την χαρακτηρίζουμε και εφόσον παρουσιαστεί κάτι όπως στη δική σας περίπτωση, μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. βιοψίες τραχήλου) όπως έγινε και στη δική σας περίπτωση. Το τεστ παπ έδειξε μια υψηλού βαθμού αλλοίωση, ενώ το αποτέλεσμα από τις βιοψίες έδειξε μία χαμηλού βαθμού αλλοίωση, πράγμα που είναι θετικό. Παρόλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις για να είμαστε πιο σίγουροι συχνά είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί και μπορούμε να συστήσουμε να γίνει αφαίρεση τμήματος του τραχήλου, αυτό που λέμε κωνοειδής εκτομή του τραχήλου ή LOOP. Το τι ακριβώς θα κάνετε βέβαια και αν θέλετε να ακολουθήσετε μία πιο συντηρητική  ή ακόμα πιο χειρουργική προσέγγιση  θα το αποφασίσετε μαζί με τον θεράποντα ιατρό σας, και αφού συζητήσετε τα υπερ και τα κατά κάθε επιλογής.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X