Τι είναι η γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση;

Πολύ πιθανόν να μην έχετε ξανακούσει τον όρο “γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση”. Κι όμως, πρόκεται για ένα χρόνιο πρόβλημα του πεπτικού συστήματος που προκαλεί πόνο στο στομάχι και καούρες και λόγω των “αθώων” συμπτωμάτων του είναι πιθανόν να πάσχετε από αυτό και να μην το γνωρίζετε.

Γράφει ο Δρ. Νικόλαος Βαλσαμίδης Διευθυντής Χειρουργός και ειδικός στις Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, Mediterraneo Hospital, Γλυφάδα.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού η οποία εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ή, ενίοτε, όταν η χολή ρέει πίσω (επιστρέφει) στον οισοφάγο σας. Η ακούσια επιστροφή του στομαχικού οξέος ή χολής στον οισοφάγο ή αλλιώς  παλινδρόμηση του οξέος ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου σας και προκαλεί χαρακτηριστικά της νόσου συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα της γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης  περιλαμβάνουν τον πόνο στο στήθος και την καούρα. Και τα δύο είναι κοινά στις πεπτικές παθήσεις που πολλοί άνθρωποι συχνά βιώνουν. Όταν αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα ή επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, οι γιατροί το ονομάζουν Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ).

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη δυσφορία της καούρας με αλλαγές στον τρόπο ζωής και κοινά φάρμακα που αγοράζονται χωρίς συνταγή ιατρού. Αλλά για τα άτομα με γαστροεισοφαγική παλινδρομική νόσο, αυτά τα διορθωτικά μέτρα μπορούν να προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Τα άτομα με γαστροεισοφαγική παλινδρομική νόσο μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα φάρμακα, ακόμη και χειρουργική επέμβαση, για να μειωθούν τα συμπτώματα.

Τι ακριβώς συμβαίνει κατά την γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση;

Όταν καταπίνετε, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας – μια κυκλική ζώνη των μυών γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας – χαλαρώνει για να επιτρέψει τα τρόφιμα και τα υγρά να ρέουν κάτω στο στομάχι σας. Τότε κλείνει ξανά. Ωστόσο, αν η βαλβίδα αυτή χαλαρώνει ασυνήθιστα ή αποδυναμωθεί, το στομαχικό οξύ μπορεί να ρέει πίσω στον οισοφάγο σας, προκαλώντας συχνά καούρα και διαταράσσοντας την καθημερινή σας ζωή. Αυτή η συνεχής παλινδρόμηση του οξέος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του βλεννογόνου του οισοφάγου σας, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί φλεγμονή (οισοφαγίτιδα). Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να διαβρώσει τον οισοφάγο, προκαλώντας επιπλοκές, όπως αιμορραγία ή αναπνευστικά προβλήματα. Σε προχωρημένες δε καταστάσεις εμφανίζεται μετάλλαξη του βλεννογόνου του στομάχου, το λεγόμενο επιθήλιο του Barret η οποία και θεωρείται προκαρκινική νόσος.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εκδήλωση γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης;

Σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση της γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση παίζει το σύγχρονο περιβάλλον του λεγόμενου δυτικού κόσμου, καθώς ενσωματώνει τρεις νοσογόνους παράγοντες: τη μειωμένη σωματική κίνηση, την εύκολη πρόσβαση σε πολλές παχυντικές και αμφιβόλου διατροφικής αξίας τροφές και το ψυχολογικό ή κοινωνικό stress. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όπως η διαφραγματοκήλη, διαταραχές της χολής, λήψη φαρμάκων ή και το κάπνισμα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Όπως και στις περισσότερες φορές η καλύτερη αντιμετώπιση γίνεται μόνο με την έγκαιρη διάγνωση. Αν αναγνωρίζεται κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφτείτε τον γαστρεντερολόγο σας. Η ενδοσκοπική εξέταση του οισοφάγου και του στομάχου (γαστροσκόπηση)  θα οδηγήσει στη διάγνωση και άρα στην κατάλληλη αντιμετώπιση της νόσου.

 

 

Σχετικά άρθρα