Μελέτη: Οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες έχουν οικονομικά οφέλη  thumbnail

Μελέτη: Οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες έχουν οικονομικά οφέλη

Η επένδυση ενός ευρώ, για την υποδοχή προσφύγων, μπορεί να αποφέρει σχεδόν δύο ευρώ σε οικονομικά οφέλη μέσα σε πέντε χρόνια, για κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες.


Αυτό αναφέρει μελέτη του Φιλίπ Λεγκρέν του London School of Economics, η οποία συμπεραίνει ότι οι πρόσφυγες φέρνουν και οικονομικά οφέλη στις πλούσιες χώρες, παρά το αρχικό κόστος για την εγκατάστασή τους.


Οι πρόσφυγες καλύπτουν τα κενά στην αγορά εργασίας, δουλεύουν πιο σκληρά για να μάθουν ικανότητες και γλώσσες σε σύγκριση με τους οικονομικούς μετανάστες και έχουν δυναμικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και την παραγωγική ανάπτυξη, σύμφωνα με τη μελέτη του Λεγκρέν, όπως αναφέρει το Newsweek.


Σε αυτή δίδεται ιδιαίτερη σημασία σε δουλειές που θεωρούνται βρώμικες, δύσκολες, επικίνδυνες και βαρετές. Οι πρόσφυγες τείνουν να είναι πιο πρόθυμοι από τους ντόπιους να κάνουν αυτές τις δουλειές, σημειώνει η μελέτη, αλλά δημιουργούν αρκετή νέα ζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους με λιγοστά προσόντα.


Επίσης, η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι πρόσφυγες είναι κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι. «Αυτοί είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τις κοινωνίες που γερνούν, ιδιαίτερα εκείνες στις οποίες μειώνεται το εργατικό δυναμικό. Συμπληρώνουν τους γηραιότερους, πιο έμπειρους εργάτες, μπορούν να βοηθήσουν την περίθαλψη και την πληρωμή των διαρκώς αυξανόμενων συνταξιούχων και μπορούν να στηρίξουν το μέγεθος του πληθυσμού, ενισχύοντας έτσι τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», αναφέρει η μελέτη.


Σε αυτή ακόμη καλούνται οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να εργαστούν πιο εύκολα, ώστε να τους αξιοποιήσουν περισσότερο. «Ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν το δικαίωνα να εργαστούν, εκείνοι που διεκδικούν άσυλο γενικά δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη», αναφέρει η μελέτη.


Τέλος, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξει ότι η τιμωρία εκείνων που ζητούν άσυλο θα αποτρέψει την άφιξη άλλων προσφύγων. «Αντί για αυτό, τους επιβάλλει περιττή ταλαιπωρία και μπορεί να τους ωθήσει στην παράνομη εργασία. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κόστος», υπογραμμίζεται.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X