«Έξυπνο» τσιπάκι στη μάχη κατά της παχυσαρκίας!

«Έξυπνο» ηλεκτρονικό κύκλωμα που κόβει την όρεξη εμφυτευμένο στο σώμα επιστράτευσαν Βρετανοί ερευνητές στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Τρία χρόνια απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα ξεκινούν άμεσα.

Τι μπορεί να κάνει αυτό το τσιπάκι; 

Το τσιπάκι, σχεδιασμένο από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους κατά της παχυσαρκίας, όπως η χειρουργική επέμβαση (π.χ. γαστρική παράκαμψη). Το τσιπάκι, μήκους λίγων χιλιοστών, μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το συγκεκριμένο νεύρο. Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει και να τροποποιήσει τα σήματα, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό.

Ένα παρόμοιο τσιπάκι, κατασκευασμένο από τους ίδιους ερευνητές, μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας, επίσης, στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπάκι -που χρηματοδοτείται με 7 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας- έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

«Με το νέο πολύ μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή “μην τρως καθόλου”. Έτσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα» δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.

Ρύθμιση της όρεξης με φυσικό τρόπο

Παράλληλα, ο Στέφεν Μπλουμ επισήμανε: «Το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο». Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, όπως την αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κλπ, ενώ ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.

Εκτός από τους Βρετανούς ερευνητές που σχεδιάζουν εμφυτεύματα για το συγκεκριμένο νεύρο και η αμερικανική εταιρία EnteroMedics έχει ήδη δημιουργήσει ένα εμφύτευμα (με την ονομασία Vbloc) που παρεμβαίνει στη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή της συγκεκριμένης συσκευής σε 239 ασθενείς, έδειξε ότι πάνω από τους μισούς έχασαν τουλάχιστον το 20% του υπερβολικού βάρους τους.

Η IntraPace-επίσης αμερικανική εταιρεία- έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή άδεια για την κυκλοφορία της συσκευής της με την ονομασία Abiliti, που επίσης παρεμβαίνει στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσει την κατανάλωση τροφής. Πάντως, όλα αυτά τα εμφυτεύματα δεν έχουν ακόμα εφαρμογή στην σημερινή ιατρική πρακτική.

Πηγή ΑΜΠΕ


Σχετικά άρθρα