Πώς να κερδίζετε το ενδιαφέρον των άλλων όταν μιλάτε  thumbnail

Πώς να κερδίζετε το ενδιαφέρον των άλλων όταν μιλάτε

Προκειμένου να μοιραστείτε τον εαυτό με ενδιαφέροντα τρόπο, πρέ­πει όχι μόνο να απαριθμείτε γεγονότα, αλλά και να λέτε πώς συνδέε­στε με αυτά τα γεγονότα. Ο Μαξ, πενήντα ετών, τραπεζίτης από το Λος Άντζελες, μου παραπονέθηκε πριν από ένα σεμινάριο πως κα­νένας δε φαινόταν να προσέχει ιδιαίτερα αυτά που είχε να πει για τον εαυτό του. Του πρότεινα να αναπαραστήσουμε μια απλή περί­πτωση για να δω ποιο μπορεί να ήταν το πρόβλημα.


Κείμενο του συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Άλαν Γκάρνερ. Επιστημονική επιμέλεια κειμένου Δρ. Γρηγόρης Σίμος, Καθηγητής Ψυχιατρικής 


«Τι έκανες στις διακοπές σου;» τον ρώτησα.


Μου απάντησε: «Η γυναίκα μου κι εγώ πήγαμε στο Λας Βέγκας και μείναμε στο ξενοδοχείο “Πλάζα” και περάσαμε όλη την ημέρα μας παίζοντας στο καζίνο. Χάσαμε περίπου πενήντα δολάρια, αλλά περάσαμε πολύ ωραία».


Είπα σιο Μαξ πως, παρ’ ότι πράγματι είχε διηγηθεί τι έκανε στις διακοπές του, δεν τα είχε καταφέρει εξίσου καλά στην αυτο­αποκάλυψη. Είχε μιλήσει για το γεγονός, αλλά δεν είχε μιλήσει για τον εαυτό του μέσα στο γεγονός. Και εκεί είναι που εμφανίζεται η προσωπική επαφή!


Ο Μαξ προσπάθησε ξανά, γραπτώς αυτή τη φο­ρά, και να το αποτέλεσμα:


Η Γκρέις κι εγώ πήγαμε στο Λας Βέγκας για να πάρουμε μια γεΰση από χοντρό τζόγο. Ξεκίνησα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σκοπεύοντας να ξοδέψω δύο ή τρία δολάρια και μετά να σταμα­τήσω. 'Επειτα από λίγα λεπτά τράβηξα το μοχλό και αυτό ήταν! Το μηχάνημα άρχισε να βγάζει έναν τρελό ήχο, κόκκινα φωτά­κια άρχισαν να αναβοσβήνουν και όλοι με κοίταζαν και χαμογε­λούσαν. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος, που άρχισα να χειροκρο­τώ και να φωνάζω στη γυναίκα μου. Νίκησα! Φυσικά ήταν μόνο εφτάμισι δολάρια, αλλά έκανα λες και είχα κερδίσει ένα εκατομ­μύριο δολάρια! Αυτό το αίσθημα μου άρεσε τόσο, που ξόδεψα πέντε ώρες και τριάντα δύο δολάρια για να το ξανανιώσω!


 


Μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, η Μάττυ από το Χιούστον, ε­πίσης δυσκολευόταν να κάνει τους άλλους να ενδιαφερθούν γι’ αυτά που είχε να αυτο-αποκαλύψει. Παρακάτω ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο αρχικά περιέγραφε τη δουλειά της:


Είμαι λογίστρια σε αρκετές μικρές εταιρείες. Βάζω όλα τους τα αρχεία σε τάξη και κάνω ό,τι χρειάζεται για να πληρώνουν τους φόρους τους σωστά.


 


Όταν συνέδεσε τον εαυτό της με το γεγονός, περιέγραψε τη δου­λειά της ως εξής:


 


Είμαι λογίστρια σε αρκετές μικρές εταιρείες. Μερικές φο­ρές, όταν απλώς γράφω αριθμούς, αρχίζω να σκέφτομαι τις χι­λιάδες δολάρια που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί και αγ­χώνομαι, φοβάμαι πως μπορεί να κάνω κάποιο λάθος, γι’ αυτο


κάνω τους υπολογισμούς άλλη μία φορά, απλά και μόνο για να σιγουρευτώ. Μερικές φορές τα βιβλία που παίρνω είναι τελείως μπερδεμένα — ένα χάος! Παρ’ όλο που γκρινιάζω γι’ αυτό, μου αρέσει να βάζω τάξη στο χάος και να κάνω τα τελικά ποσά να ταιριάζουν.


Συνηθισμένα λάθη


Προβάλλοντας μια ψεύτικη εικόνα


Ίσως δικαιολογημένα να νομίζετε ότι θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας για κοινωνική επιτυχία αν μεγαλοποιήσετε τις αρετές σας και κρύψετε τα μειονεκτήματά σας, ή αν προσπαθήσετε να προβάλετε αυτό που νομίζετε πως θέλει ο άλλος. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προκαλέσετε στον εαυτό σας πε­ρισσότερα προβλήματα.


Οι πράξεις σας θα έχουν ένα από τα ακόλουθα δύο αποτελέ­σματα:  1. Ο άλλος θα σας απορρίψει διότι δε συμπαθεί τον «τέλειο» εαυτό που εσείς υποδύεστε (κάτι που θα σας κάνει να εύχεστε να είχα­τε προσπαθήσει να γίνετε αποδεκτοί όπως πραγματικά είστε).

  2. Ο άλλος θα προσελκυστεί από το χαριτωμένο σας παίξιμο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, δε θα μπορέσετε να χαρείτε αληθινά, ως ο εαυτός σας, τη ζεστασιά και την αποδοχή που θα σας προ- σφερθεί. Αυτά θα τα λαμβάνει ο χαρακτήρας που υποδύεστε και όχι εσείς. Επιπλέον δε θα μπορέσετε ποτέ να χαλαρώσετε και να είστε ο εαυτός σας, από φόβο μήπως αποκαλυφθείτε. Εί­ναι σχεδόν σίγουρο ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μό­νο που θα καταφέρετε είναι να αναγκαστείτε να πάρετε πίσω τα ψέματά σας. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X