Πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εγκαταλείψουν την τόσο βλαβερή για τον οργανισμό συνήθεια του καπνίσματος. Για όσους, όμως, δεν τα καταφέρνουν υπάρχει η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την οποία πολλά έχουν ακουστεί. Νέα μελέτη ρίχνει φώς στη σύγκριση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου και αποδεικνύει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μία ασφαλή εναλλακτική.

Γράφει ο κύριος Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το γεγονός ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από το κάπνισμα έχει δημιουργήσει στρατηγικές εναλλακτικού καπνίσματος για την μείωση του κινδύνου. Μια τέτοια στρατηγική είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τον τελευταίο χρόνο έχουν δει το φως της δημοσιότητας μελέτες από διαφορετικά εργαστήρια που μελετούν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαικής Ενωσης Τοξικολόγων Food and Chemical Toxicology ( 2012, 50, 3600-3603) μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που σύγκρινε την επίδραση του κανονικού και παθητικού καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου με το κάπνισμα (κανονικό και παθητικό) ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εξετάστηκαν 15 καπνιστές και 15 μη καπνιστές. Βρέθηκε ότι μια ώρα μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου, καθώς επίσης και σε παθητικούς καπνιστές κανονικού τσιγάρου, τα κύτταρα του αίματος που ενεργοποιούνται στη φλεγμονή αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με τα άτομα που δεν κάπνισαν ή κάπνισαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό δείχνει ότι ενώ το κανονικό τσιγάρο ενεργοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής , κάτι που είναι κύρια υπεύθυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά , στο κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν συμβαίνει .

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο όντως αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο εναλλακτικού καπνίσματος , που μειώνει τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδημία του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης και των τμημάτων ΤΕΦΑΑ και Βιοχημείας ( Θεσσαλίας) και Ιατρικής ( Κρήτης). Όπως δήλωσε ο κύριος ερευνητής Α. Φλουρής καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας αναμένεται λεπτομερής μελέτη που συγκρίνει την έκκριση των πρωτεϊνών που ευθύνονται για την φλεγμονή στο κάπνισμα με εντυπωσιακά στοιχεία.

Σχετικά άρθρα