Ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης σας απαντά thumbnail
Ο συνεργάτης μας Εργατολόγος - Δικηγόρος Δημήτρης Μουσελίμης (www.e-syntaxi.gr) απαντά στα ερωτήματα σας

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης σας απαντάΟ συνεργάτης μας Εργατολόγος – Δικηγόρος Δημήτρης Μουσελίμης (www.e-syntaxi.gr)  απαντά στα ερωτήματα σαςAlekos Kontogeorgiou  Γεννήθηκα 21/2/1958, είμαι παντρεμένος, έχω δυο παιδιά 30 και 32 ετών. Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ από τις 1/6/1982 μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή, πότε συνταξιοδοτούμαι; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Έχετε 30 έτη και 7 μήνες ασφάλισης μέχρι 31/12/2012.Με αναγνώριση 4 ετών και 5 μηνών από πλασματικό χρόνο τέκνων συμπληρώνετε 35ετία εντός του 2012.Έτσι θα συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 61 ετών με 37 έτη ασφάλισης.


al.argiropoulou εχω 5500 ενσημα και ειμαι 51 χρον.ειμαι ασφαλισμενη στο ικα απο το 1989 εχω τρια παιδια και το τριτο ειναι ανηλικο…ποτε μπορω να βγωσε σύνταξη;;;και αν με συμφερει να αποχωρησω;;;η να θεμελειωσω ;;;;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να μας αναφέρετε πόσα ένσημα έχετε μέχρι 31/12/2010, 2011 και 2012. Μόνο αν είχατε συμπληρώσει 5500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2010 και είχατε συμπληρώσει το 50ο έτος πριν τις 18/8/2015, θα μπορούσατε να δικαιωθείτε μειωμένης σύνταξης.  


George Tantal g.tantalidis. Είμαι γεννηθείς το 1958 (58)εργάζομαι ως τραπεζικός υπάλληλος απο το 1986  ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχω 3 παιδιά ηλικιών 21, 19 καί  9 ετών , πότε θα μπορέσω να βγώ σε σύνταξη; χρειάζεται να εξαγοράσω πλασματικά έτη; και ποιά είναι αυτά ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αναγνωρίσετε μέχρι και 7 πλασματικά έτη (χρόνος τέκνου,στρατού,σπουδών).


anayiotis  Παρακαλώ όπως προωθήσετε τις ερωτήσεις αυτές σε όποιον ειδικό κρίνετε, ο οποίος θα μπορούσε να μου προσφέρει κάποιες απαντήσεις στο γρίφο που αντιμετωπίζω.


Είμαι 63 ετών (γεννημένη το 1952) και έχω διαγνωστεί εδώ και αρκετά χρόνια με βαριά ρευματοειδή πάθηση (διάχυτο συστηματικό σκληρόδερμα), η οποία με έχει καταστήσει ανίκανη για εργασία (είμαι κλινήρης, με σοβαρά κινητικά προβλήματα), με το ΚΕΠΑ να μου έχει δώσει πέρυσι ένα ποσοστό αναπηρίας της τάξης του 85%. Γνωρίζω ότι δε δικαιούμαι εξωιδρυματικού επιδόματος από τον ΟΑΕΕ, καθώς με έχουν ενημερώσει ότι η ασθένειά μου δεν συγκαταλέγεται στις ασθένειες για τις οποίες αυτό το επίδομα δικαιολογείται (η αίτησή μου έχει απορριφθεί ήδη 2 φορές).


Με καταγωγή από Γαλλία, δεν έχω εργαστεί στην Ελλάδα και έχω κάνει αίτηση για αναπηρική σύνταξη από Γαλλία (μέσω του ΙΚΑ), όπου είχα εργαστεί επί 11 έτη (πριν το 1980). Η απάντηση από το γαλλικό φορέα αναμένεται φέτος και είναι θεωρητικά δυνατή η πρόωρη συνταξιοδότησή μου με ευνοϊκούς όρους, λόγω αναπηρίας.


Προς το παρόν είμαι έμμεσα ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ από το σύζυγό μου (σε ένα χρόνο, λόγω αλλαγής δραστηριότητας θα είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ). Οι ανάγκες μου για συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω της πάθησής μου, ενώ η οικονομική μας κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη, καθώς τα έσοδα του συζύγου μου έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στέγασης (προς το παρόν βρισκόμαστε σε ενοίκιο).


Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:


1) Εφόσον γίνει αποδεκτή η σύνταξή μου, θα μπορώ να είμαι αυτοτελώς ασφαλισμένη ως συνταξιούχος στην Ελλάδα ή δε θα με καλύπτει σε αυτόν τον τομέα η σύνταξη ή η ιδιότητά μου ως συνταξιούχου; Θα πρέπει να συνεχίσω να είμαι έμμεσα ασφαλισμένη από το σύζυγό μου για να έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;


2) Δικαιούμαι κάποιο αναπηρικό επίδομα/βοήθημα, πλέον της γαλλικής σύνταξης που θα λάβω κάποια στιγμή, δεδομένου ότι έχω λάβει ποσοστό αναπηρίας 85%; Σας ενημερώνω ότι η σύνταξη, εφόσον εγκριθεί, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρό ποσό, λόγω των λίγων ετών που έχω ασφαλιστεί στη Γαλλία. Αν δικαιούμαι κάποιο επίδομα, υπάρχει κάποιο πλαφόν στο ποσό της σύνταξης ή του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ώστε να μπορώ να το αιτηθώ;


3) Αν αποφασίσω στο μέλλον να εισαχθώ σε κάποιο ίδρυμα, ώστε να μην επιβαρύνεται ο σύζυγός μου, γνωρίζετε αν υπάρχουν ιδρύματα στην Αθήνα, που μπορούν αξιόπιστα να αναλάβουν άτομα με βαριές αναπηρίες όπως η δική μου; Αν ναι, θα σας ήμουν υπόχρεη αν θα μπορούσατε να μου υποδείξετε κάποια, ώστε να ρωτήσω τι ζητούν.


4) Στην περίπτωση που δε δικαιούμαι κάποιου επιδόματος, και αν τελικά χρειαστεί να φιλοξενηθώ σε κάποιο ίδρυμα, μπορεί το ελληνικό κράτος να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που θα προκύψουν από αυτήν τη φιλοξενία;


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση. Αν είναι εύκολο, παρακαλώ να μου απαντήσετε (και) με ηλεκτρονικό μήνυμα (απαντητικό mail), ώστε να μπορέσω να ειδοποιηθώ εγκαίρως για την απάντησή σας. Αν δημοσιεύσετε την ερώτησή μου στον ιστότοπό σας, θα σας παρακαλούσα θερμά να μη φαίνεται η ηλεκτρονική μου διεύθυνση.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σύνταξη από την Γαλλία σας παρέχει δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εντός γαλλικής επικράτειας. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με την γαλλική σύνταξη. Μόνο για έκτακτες περιπτώσεις μπορείτε να εκδώσετε την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Για τυχόν προνοιακά επιδόματα πέραν της σύνταξης πρέπει να απευθυνθείτε στην Πρόνοια. Τα ερωτήματα 3 και 4 της περίπτωσή σας εκφέγουν της αρμοδιότητός μου (συνταξιοδοτικό).


 


panagiotis kabolis Το 2013 (Τέλος Δεκεμβρίου) αποχώρησα από τον ΟΤΕ με εθελούσια και είμαι ασφαλισμένος πριν το 1983 Στον ΟΤΕ είμαι ασφαλισμένος από 26/12/1985. Εχω και ΙΚΑ-ΝΑΤ-ΟΑΕΕ 3,5 χρονια Θα ήθελα να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδων για την συμπληρωση 35ετιας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποιο είναι το ερώτημα;


 


papadop Γεια σας, ειμαι γεννημένη 18/11/1958,ασφαλισμένη πριν το 1993. Το 2011 με εξαγορά πλασματικών και ανήλικο είχα 5500 ημέρες εργασίας και θα έβγαινα με πλήρη στα 57. Με τα νέα μέτρα πότε βγαίνω με πλήρη? Το 2016? το 2017? ή το 2018 ? Ευχαριστώ πολύ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον συμπληρώσατε το 57ο έτος τον 11/2015 δικαιούστε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών και 3 μηνών,δηλαδή στις 18/2/2017.


 


Giorgos Kr ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΕΤΩΝ 57, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΜΕΧΡΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΣΗΜΑ…ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ 5600 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ.ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2013 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ.ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να δικαιουστέ πλήρη σύνταξη ως οικοδόμος πρέπει να συμπληρώσετε το 60ο έτος της ηλικίας σας και να έχετε τουλάχιστον 4500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3600 βαρέα και από αυτά 1000 βαρέα τα τελευταία 13 έτη πριν την ηλικία των 60 ετών.


 


thamnidis2 Καλημερα..εχω εργαστει απο το 1990 στον ιδιωτικο τομεα με βαρεα και ανθυγιεινα μεχρι το 2011 και ειμαι στο τεβε απο το 2013 μεχρι σημερα στα ποσα χρονια βγαινω με μειωμενη και στα ποσα με πληρη…ευχαριστω για τον χρονο σας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με μειωμένη σε ηλικία 62 ετών ή πλήρη σε ηλικία 67 ετών.


 


Γωγω Καλησπέρα.δεν ΞΕΡΩ ποσά ένσημα ΕΧΩ αλλα δουλεύω σε τράπεζα απο το 2002 και ΕΧΩ 2ανηλικα τέκνα.κατοχυρωνω δικαίωμα συνταξης?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για δικαίωμα σύνταξης στην δική σας περίπτωση λόγω περιορισμένου χρόνου ασφάλισης. Με τα σημερινά δεδομένα (και αν δεν αλλάξουν τα επόμενα έτη) δικαιούστε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης ή με ό,τι έχετε σε ηλικία 67 ετών.


 


Lorentzatou Maria   Εργάζομαι από τον Μαίο 1988 στον Ιδιωτικό Τομέα. Είμαι μητέρα τριών παιδιών  το ένα ανήλικο τώρα. Το έτος 2010, είχα 5500 ένσημα και ανήλικο. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μας αναφέρετε την ημερομηνία γέννησής σας και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημά σας.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X