Μύθοι και αλήθειες για τη δυσκοιλιότητα!

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο σε κάθε ηλικία. Πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τι πραγματικά βοηθάει, όμως, και τι απλώς δυσχεραίνει την κατάσταση;

Μύθος:1. Πρέπει να επισκέπτεστε την τουαλέτα μία φορά την ημέρα

Τι είναι  “κανονικό” ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα στην τουαλέτα, άλλοι τρεις φορές την εβδομάδα. Δυσκοιλιότητα σημαίνει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Θεωρείστε δυσκοίλιος εάν έχετε λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα.

Μύθος: 2. Ο καφές βοηθά στη δυσκοιλιότητα

Είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη μπορεί να τονώσει τους μύες του πεπτικού σας συστήματος. Ο καφές, όμως, μπορεί να δυσκολέψει πολύ στην κένωση, γι αυτό αν είστε δυσκοίλιοι αποφύγετε τον καφέ και άλλα διουρητικά, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη τσάι και στα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Μύθος: 3 Τα καθαρτικά λειτουργούν αμέσως
Ανάλογα με τον τύπο του καθαρτικού που χρησιμοποιείτε μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ημέρες για να έχετε μία κένωση. παράγει μια μετακίνηση εντέρων. Ένα υπόθετο θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα σε μια ώρα. Η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Η δυσκοιλιότητα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες και είναι σπανίως σοβαρή. Συζητήστε με το γιατρό σας αν θα πρέπει να χρησιμοποιθούν καθαρτικά για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Μύθος: 4 Η δυσκοιλιότητα αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν δυσκοιλιότητα, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται σε ιατρικές παθήσεις, σε κακή διατροφή, στη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων, ή στην μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο,  η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα, μεταξύ και άλλων ηλικιακών ομάδων. Δεν είναι ασυνήθιστο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.

Αλήθεια: 1 Τα γαλακτοκομικά προκαλούν δυσκοιλιότητα

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι με δυσανεξία στη λακτόζη, ωστόσο, μπορούν να τρώνε τουλάχιστον ένα μικρό γαλακτοκομικό κάθε μέρα. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ακόμη και οι μικρές ποσότητες μπορεί να σας προκαλούν πρόβλημα.

Αλήθεια: 2  Η διάθεσή μας σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή να χειροτερέψει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Η μείωση του στρες μέσω του διαλογισμού, η γιόγκα, και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσουν. Το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες που υποστηρίζουν τα έντερα.

Αλήθεια:3 Τα φάρμακα προκαλούν δυσκοιλιότητα

Κάποια φάρμακα για τον πόνο, για την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη νόσο Πάρκινσον σχετίζονται  με τη δυσκοιλιότητα. Το πάρα πολύ ασβέστιο ή ο σίδηρος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Τα συμπληρώματα ασβεστίου, ειδικά αν λαμβάνονται με άλλο συμπλήρωμα ή φάρμακο μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Αλήθεια: 4 Το νερό βοηθάει στη δυσκοιλιότητα

Πίνοντας άφθονο νερό βοηθάτε στην πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Τα υγρά βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο νερό είναι καλό για σας.

 

 

Σχετικά άρθρα