Η ενυδάτωση στις εξετάσεις: Πώς τα υγρά βοηθούν την πνευματική εργασία

<div style="text-align: justify;">Η <strong>επαρκής ενυδάτωση</strong> είναι σημαντική για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μας αποτελείται κατά 75% από νερό. Όταν ένα άτομο είναι καλά ενυδατωμένο, ο εγκέφαλος του παραμένει σε εγρήγορση, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα τροφοδοτούνται, επαρκώς, με φρέσκο οξυγόνο, που κυκλοφορεί στο αίμα. </div>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<div style="text-align: justify;"><a href="http://www.nutrimed.gr/suntaktiki_omada/sto_nutrimedgr_grafoun/papagiannopoulou_glukeria_msc.html">Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, MSc</a> Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου <br /><br />Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), <strong>η ήπια αφυδάτωση</strong> (απώλεια του 2-4% του σωματικού νερού) <strong>μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου</strong>, η οποία είναι σημαντική για την εκτέλεση πνευματικής εργασίας, όπως η μελέτη και το διάβασμα. Ο όρος «γνωστικές» λειτουργίες αναφέρεται στις λειτουργίες της μνήμης, του λόγου, των εκτελεστικών λειτουργιών, της προσοχής και των οπτικο-χωρικών ικανοτήτων του εγκεφάλου.<br /><br />Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζονται οι γνωστικές λειτουργίες, που έχει φανεί από τη βιβλιογραφία, ότι εξασθενούν, λόγω ήπιας αφυδάτωσης.</div>
<div style="text-align: justify;"><input type="image" src="http://www.nutrimed.gr/assets/fckuploads/image/enidatwsi%20sxima.jpg" /></div>
<div style="text-align: justify;"><br />Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική απόδοση, ανεξάρτητα από την αφυδάτωση, που προκαλείται, λόγω ζέστης ή έντονης άσκησης. <br /><br />Ωστόσο, σε περιπτώσεις, που εμφανίζεται λιγότερο σοβαρή αφυδάτωση (όπως μετά την αποχή από την κατανάλωση υγρών για λίγες ώρες) οι μελέτες έχουν αποτύχει να βρουν αποδεικτικά στοιχεία γνωστικής εξασθένησης. <br /><br />Πάντως, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η επαρκής κατάσταση ενυδάτωσης είναι σημαντική, προκειμένου να εκτελέσουμε πνευματικές εργασίες. <br /><br />Σ<strong>ΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΣΕ ΛΙΤΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ (European Hydration Institute):<br /><br /></strong></div>
<div style="text-align: justify;"><input type="image" src="http://www.nutrimed.gr/assets/fckuploads/image/enidatwsi%20sxima%202.jpg" /></div>
<div style="text-align: justify;">*Ορισμένες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης (π.χ. ηλικιωμένοι) ή έχουν αυξημένες ανάγκες σε υγρά (έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες).<br /><br /><br /><strong>ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:<br /></strong><br />Αρχικά, εξασφαλίσετε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας, προτού πάτε στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Αν η εξέταση είναι πρωί, καταναλώστε στο πρωινό σας ροφήματα και τρόφιμα, που ενυδατώσουν, όπως νερό, γάλα, χυμούς, αφεψήματα, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά κ.ά. <br /><br />Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό ή μία ατομική συσκευασία χυμού ή ένα ποτήρι καφέ/ τσάι, ώστε να διατηρείστε ενυδατωμένοι. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών, που θα σας κάνουν πιο συχνές τις επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης!<br /><br />Μπορείτε να καταναλώσετε μικρές ποσότητες καφέ, καθώς η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και τα επίπεδα συγκέντρωσης.<br /><br />Αυξημένη και συχνή θα πρέπει να είναι η κατανάλωση υγρών, τις ζεστές ημέρες (π.χ. καλοκαίρι), καθώς λόγω του ιδρώτα, αυξάνονται οι απώλειες υγρών από το σώμα σας.<br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Προκειμένου να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθ όλη την περίοδο των εξετάσεων, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο σχεδιασμό των γευμάτων, καθώς:</span><br />• Η διαδικασία του φαγητού διεγείρει το αίσθημα της δίψας, το οποίο προκαλεί την πρόσληψη πρόσθετων υγρών, με σκοπό την αποκατάσταση της υδατικής ισορροπίας. <br />• Τα γεύματά παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι καθημερινές ανάγκες μας σε υγρά καλύπτονται κατά:<br />20-30% από τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, σούπες, ζελέ, παγωτά κ.ά.) και κατά<br />70-80% από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά (νερό, γάλα, χυμοί, καφές, τσάι, αναψυκτικά, κ.ά.). Τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθεί κάποιος και τις ατομικές επιλογές. <br /><br /><br />Gopinathan PM, Pichan G, Sharma VM. Arch Environ Health 1988;43:15-7.<br />Szinnai G, Schachinger H, Arnaud MJ, et al. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2005;289:R275–R280. <br />Lieberman HR. J Am Coll Nutr. 2007;26(5 Suppl):555S-561S</div>

Σχετικά άρθρα