Καθημερινά μικροπράγματα που μπορεί να μας κάνουν χαρούμενους thumbnail

Καθημερινά μικροπράγματα που μπορεί να μας κάνουν χαρούμενους

Οι πιο απλές και χρήσιμες ιδέες συχνά μας διαφεύγουν μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, ενώ όταν τις ανακαλούμε με σκοπό να τις εφαρμόσουμε, συνειδητοποιούμε ότι στην πράξη δεν είναι καθόλου απλές. Ό,τι κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε θετικά συναισθήματα, θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση και ενίσχυση των καταστάσεων που μπορούμε να ελέγξουμε και μας προκαλούν ικανοποίηση, καθώς και την προσπάθεια εξάλειψης ή τουλάχιστον μείωσης εκείνων που μας θλίβουν. Μ’ αυτή την έννοια, τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε αποδεικνύουν σταθερά πόσο ωφέλιμο είναι να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε ορισμένους τομείς που μας αφορούν όλους, αρχίζοντας από τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας.


Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι τα ζευγάρια ή τα άτομα που ανήκουν σε μια οικογένεια, σ’ ένα φιλικό κύκλο ή σε μια ομάδα με την οποία ταυτίζονται, θεωρούνται πιο ικανοποιημένα από συναισθηματικής πλευράς σε σχέση μ’ εκείνους που ζουν μόνοι, απομονωμένοι ή δεν διαθέτουν κάποιο κοινωνικό δίκτυο συναισθηματικής στήριξης. Η ανταλλαγή συναισθημάτων και σκέψεων, η προσφορά και η αποδοχή στοργής, αλλά και η αποδοχή από τους άλλους, είναι δραστηριότητες που προκαλούν θετικές ψυχικές καταστάσεις.


Ποτε δεν θα κουραστώ να τονίζω τα συναισθηματικά οφέλη που αποκομίζουμε από τη συζήτηση. Χάρη στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις λέξεις και τα συναισθήματα, όταν μιλάμε δεν αποφορτιζόμαστε απλώς κι απελευθερωνόμαστε απ’ ό,τι μας απασχολεί, αλλά βιώνουμε και τα ευχάριστα αισθήματα που απορρέουν από την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μάλιστα, η ανάκληση, η ταξινόμηση και η λεκτική έκφραση των σκέψεών μας σ’ ένα φιλικό περιβάλλον είναι πάντα μια ευχάριστη ενέργεια. Γι αυτό, είμαστε πολλοί -κι ας μην το ομολογούμε- αυτοί που όταν δεν έχουμε ανθρώπους να συνομιλήσουμε, μιλάμε στο σκύλο, τη γάτα, το πουλάκι ή το φυτό που έχουμε στο σπίτι. Κι αρκετοί άλλοι αισθανόμαστε καλύτερα όταν μιλάμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, και μάλιστα δυνατά.


Οι ασχολίες ή δραστηριότητες που μας διεγείρουν σωματικά ή διανοητικά, που μας επιτρέπουν να εξασκήσουμε ή να αναπτύξουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας και που απαιτούν μια σχετική προσπάθεια, γεννούν θετικά αισθήματα ότι είμαστε χρήσιμοι και ικανοί. Γενικά, το να επενδύουμε ενέργεια στην επίτευξη εφικτών στόχων είναι πιο αποτελεσματική στρατηγική απ’ το να προσπαθούμε να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη αρνητική έκβαση.


Για παράδειγμα, το άτομο που για να αποφύγει την απόρριψη από τους άλλους επιμένει να απομονώνεται και να δραπετεύει από τιε κοινωνικές δραστηριότητες, πληρώνει υψηλό τίμημα επιλέγοντας να κλειστεί στο καβούκι του και, μακροπρόθεσμα, επιδεινώνει την κατάσταση. Ωστοσο, αν αυτο το άτομο καταψερει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που εχει στη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, σχεδόν πάντα αποζημιώνεται, έστω και μόνο για την προσπάθεια που κατέβαλε.


Η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου επανεκτιμάται όλο και πιο πολύ και η επιρροή του στην ψυχική κατάσταση αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Σήμερα υπάρχει μια ατέλειωτη γκάμα προσφορών για την τόνωση των θετικών αισθημάτων στον ελεύθερο χρόνο. Μια καλή συνταγή είναι η υιοθέτηση ενός προγράμματος που ν’ απο-τελείται από μικρές αναζωογονητικές δραστηριότητες, όπως η παρέα με φίλους, η απόλαυση ενός νόστιμου φαγητού ή μιας ευχάριστης μουσικής, μια βόλτα στο πάρκο, ένα άθλημα ή μια εκδρομή. Κι ας μην ξεχνάμε την εκρηκτική δύναμη του χιούμορ, που λειτουργεί κυρίως εξαγνιστικά κι απελευθερωτικά για τα αρνητικά συναισθήματα.


Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις καθημερινές ευχάριστες δραστηριότητες, που διεξήγαγε ο ψυχολόγος και οικονομολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν, και μια τολμηρή έρευνα του περιοδικού Time συγκλίνουν στο ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης είναι οι ακόλουθες: η συζήτηση με φίλους ή συγγενείς, η μουσική, η προσευχή ή ο διαλογισμός, η προσφορά βοήθειας, ένα μπάνιο ή ένα ντους, το παιχνίδι μ’ ένα κατοικίδιο ζώο, η σωματική άσκηση, το φαγητό, μια βόλτα με το αυτοκίνητο και η σεξουαλική επαφή. Για τις εργαζόμενες μητέρες, το πιο απλο πράγμα, όπως να παρακολουθήσουν μόνες τους ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, μπορεί να είναι προτιμοτερο από το να βγουν για ψώνια, να μαγειρέψουν ή να φροντίσουν τα παιδιά.


Τα μικρά, ευχάριστα καθημερινά πράγματα ασκούν αξιοσημείωτη επίδραση στα συναισθήματα, τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, ένα απλό πράγμα όπως να βρούμε ξαφνικά ένα κέρμα που κάποιος ξέχασε στο τηλέφωνο, να δούμε για λίγο μια αστεία ταινία, να δεχτούμε ένα μπουκέτο λουλούδια ή κάποιο άλλο μικρό δώρο, ή να μάθουμε ότι τα πήγαμε καλά σε μια δουλειά, είναι αρκετό για να ενισχύσει την αισιοδοξία μας. Αυτές οι όχι ιδιαίτερα μεγάλης χαράς στιγμές έχουν επιπλέον σημαντική επίδραση στις αποφάσεις που παίρνουμε, στη δημιουργικότητα με την οποία επιλύουμε προβλήματα, στη μνήμη, στην ικανότητα μάθησης, στο κίνητρο για ν’ αναλάβουμε ένα καινούργιο σχέδιο και στον τρόπο που δημιουργούμε σχέσεις με τους άλλους.


Για να διατηρήσουμε το πνεύμα μας ζωντανό, είναι πολύ σημαντικό να εργαζόμαστε. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι που εξασκούν τακτικά τις λειτουργίες του σώματος και της ψυχής -τη μνήμη, τη νόηση και τη βούληση- τείνουν να έχουν θετικότερη ψυχική κατάσταση από εκείνους που δεν τις εξασκούν. Τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις θετικές συνέπειες της σωματικής και διανοητικής δραστηριότητας στην ψυχική μας κατάσταση είναι αδιάσειστα. Η τακτική σωματική άσκηση δεν μας επιτρέπει μόνο ν’ αντιστεκόμαστε καλύτερα στις αντιξοότητες που πιθανό να μειώνουν την καλή μας διάθεση, αλλά αυξάνουν και την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που προκαλούν ευεξία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα της ξεκούρασής μας.


Τα άτομα που προσφέρονται ανιδιοτελώς να βοηθήσουν τους άλλους, έστω και μία ώρα την εβδομάδα, σε σύγκριση με όσους δεν προσφέρουν κανενός είδους ανιδιοτελή βοήθεια, έχουν λιγότερο άγχος, κοιμούνται καλύτερα κι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν τη ζωή θετικά. Ο εθελοντισμός (και με την ευκαιρία αναφέρω εδώ ότι το ρήμα voluntariar, που σημαίνει προσφέρω εθελοντικά, δεν υπάρχει πια στις λατινογενείς γλώσσες, σε αντίθεση με τις γερμανικές, π.χ. τα αγγλικά) ωφελεί σοβαρά την ψυχική μας κατάσταση

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X