Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το πεπτικό έλκος;

Τα πεπτικά έλκη είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες που κρύβονται πίσω από έντονους στομαχικούς και κοιλιακούς πόνους. Που οφείλεται, όμως, η εμφάνιση αυτού του προβλήματος που ταλαιπωρεί τόσους ανθρώπους; Είναι εύκολα θεραπεύσιμο πρόβλημα;

Τι είναι το πεπτικό έλκος;

Το πεπτικό έλκος είναι μια πληγή στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου ή του ανώτερου λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος). Έλκη ανάπτύσσονται όταν το έντερο ή το προστατευτικό στρώμα του στομάχου είναι καταρρέουν. Όταν συμβαίνει αυτό,τα πεπτικά υγρά μπορεί να βλάψουν  το έντερο ή τον ιστό του στομάχου. Αυτά τα ισχυρά υγρά περιέχουν υδροχλωρικό οξύ και ένα ένζυμο που ονομάζεται πεψίνη, πράγμα που μπορεί επίσης  να προκαλέσουν τραυματισμό του οισοφάγου.

Τα πεπτικά έλκη δεν είναι πλέον μια κατάσταση που οι πάσχοντες πρέπει να ζουν για όλη τους τη ζωή. Η θεραπεία για τα έλκη είναι αποτελεσματική και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα. Τα πεπτικά έλκη που εμφανίζονται στο στομάχι ονομάζονται γαστρικά έλκη. Εκείνες που σχηματίζουν στο ανώτερο λεπτό έντερο ονομάζονται έλκη του δωδεκαδακτύλου.

Πού οφείλονται τα πεπτικά έλκη;

Οι δύο πιο κοινές αιτίες των πεπτικών ελκών είναι:

-Η λοίμωξη από  ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

-Χρήση μη στεροειδών αντι-φλεγμονώδών φαρμάκων

Οι δύο αυτές αιτίες έχουν ως αποτέλεσμα να σπάσει το στομάχι ή το προστατευτικό στρώμα της βλέννας του εντέρου. Το στρώμα της  βλέννας εμποδίζει τα  πεπτικά υγρά να καταστρέψουν το στομάχι και το έντερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται: οι καούρες, ο  πόνος,  ο έντονος πόνος στον αφαλό  και το στέρνο. Κάποιοι εμφανίζουν, επίσης,  πόνο στην πλάτη. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες και μπορεί να έρθει και να σας ταλαιπωρεί για εβδομάδες. Άλλα συμπτώματα είναι η απώλεια της όρεξης και η απώλεια βάρους, το φούσκωμα ή η ναυτία μετά το φαγητό, ο εμετός, ο εμετός με αίμα, τα πισσώδη κόπρανα ή τα κόπρανα με αίμα.

Πώς αντιμετωπίζονται τα πεπτικά έλκη;

Για τη θεραπεία των πεπτικών ελκών, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται την λήψη φαρμάκων  που μειώνουν την ποσότητα του οξέος στο στομάχι. Εάν έχετε μια λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα πρέπει επίσης να λάβετε αντιβιοτικά. Εάν ο γιατρός σας σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες.  Μην σταματήσετε τη λήψη τους μόνο και μόνο επειδή θα νιώσετε καλύτερα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε όλη την αγωγή των αντιβιοτικών.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της επούλωσης του έλκους σας αποφεύγοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ.  Η συνεχής χρήση των φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, ή η ναπροξένη  μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επανεμφάνισης του έλκους σας έρχονται πίσω.

Το να αγνοήσετε τα συμπτώματα του έλκους δεν είναι μια καλή ιδέα.  Είναι μια κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να φύγουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το έλκος μπορεί να επανεμφανιστεί.  Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το έλκος μπορεί να σας προκαλέσει  προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή σας. Ακόμη και με τη θεραπεία, μερικά έλκη μπορεί να επανέλθουν και μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω  θεραπεία.

Σχετικά άρθρα