Η άσκηση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση 13 ειδών καρκίνου  thumbnail

Η άσκηση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση 13 ειδών καρκίνου

Η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους πιο θανατηφόρους, προτείνει μια μεγάλη έρευνα.


H άσκηση ακόμα και για ένα δίωρο την εβδομάδα εμφανίζεται να συρρικνώνει το ρίσκο καρκίνου στο στήθος, το παχύ έντερο, τον πνεύμονα – σύμφωνα με τους ερευνητές που εξέτασαν 1.4 εκατομμύριο ενήλικες.


“Πρόκειται για τρεις από τους τέσσερις πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου που επηρεάζουν τους Αμερικάνους σήμερα” σύμφωνα με Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.


Το ρίσκο καρκίνου φαίνεται να συνεχίζει να πέφτει όσο συσσωρεύετε ώρες φυσικής δραστηριότητας χωρίς εμφανές ανώτερο επίπεδο, ανέφερε συγγραφέας της έρευνας και ερευνητής στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καρκίνου.


“Οσο μεγαλύτερη η δραστηριότητα, τόσο περισσότερο το κέρδος. Οσο οι άνθρωποι έκαναν περισσότερα, το ρίσκο συνέχιζε να μειώνεται.”


Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η έρευνα βρήκε μόνο μια σχέση μεταξύ άσκησης και μειωμένου ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου, δεν απέδειξε μια σχέση αιτίου-αιτιατού.


Στην έρευνα η συχνή άσκηση συνδέθηκε με μειωμένο ρίσκο συνολικά 13 καρκίνων. Λευχαιμία, μυέλωμα και καρκίνους του ισοφάγου, στο συκώτι, το στομάχι, το ενδομήτριο, το ορθό, την ουροδόχο κύστη, το κεφάλι και το λαιμό.


“Οι παρούσες συστάσεις για 150 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά εντατικής άσκησης στοχεύουν στην υγεία της καρδιάς αλλά συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου.”


Η ήπια άσκηση περιλαμβάνει γρήγορο βάδισμα ή τέννις ενώ η εντατική τζόκινγκ ή κολύμπι σύμφωνα με το αμερικάνικο γραφείο πρόληψης ασθενειών και προώθησης υγείας.


Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας δόθηκε έμφαση στις φυσική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο εκτός δουλειάς ή τις δουλειές του σπιτιού. “Πρόκειται για εθελοντική φυσική δραστηριότητα που βελτιώνει την υγεία.”


Μισοί από τους ενήλικες Αμερικάνους δεν φτάνουν το μίνιμουμ των συστάσεων για άσκηση.


Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την άσκηση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου αλλά καμμία έρευνα δεν προσπάθησε να μελετήσει την επίδραση της φυσικής άσκησης και σε άλλα είδη καρκίνου.


Οι ερευνητές μάζεψαν δεδομένα από 12 αμερικανικές και ευρωπαϊκές έρευνες για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων 1.4 εκατομμυρίου ενηλίκων ηλικίας από 19 μέχρι 98. Μετά ερεύνησαν αν η αναφερόμενη φυσική δραστηριότητα επηρέασε το ρίσκο εμφάνισης 26 ειδών καρκίνου.


Η άσκηση συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης μισών από τα είδη καρκίνου που εξετάστηκαν και η μείωση παρέμεινε σημαντική για σχεδόν όλους τους τύπους ακόμη και έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.


Συνολικά σύμφωνα με τους ερευνητές, η φυσική δραστηριότητα συνδέθηκε με χαμηλότερο ρίσκο 7% για τη συνολική εμφάνιση καρκίνου.


Το εύρος του μειωμένου κινδύνου κινήθηκε από 42% για τον καρκίνο του οισοφάγου σε 10% για τον καρκίνο του μαστού. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα το ρίσκο μειώθηκε κατά 16% και 26% αντίστοιχα.


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε ερευνητικό περιοδικό στις 16 Μαϊου.


Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος γιατί η άσκηση βοηθά στην απόκρουση του καρκίνου αλλά υπάρχουν μερικές επικρατούσες θεωρίες.


Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα που έχουν συνδεθεί με διαφορετικές μορφές καρκίνου και βοηθά να ελέγχονται τα επίπεδα της ινσουλίνης. Οσοι ασκούνται τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονών. Τα κύτταρα τους εμφανίζονται λιγότερο εκτεθειμένα σε οξειδωτικό στρες (oxidative stress) και είναι περισσότερο ικανά να ανασκευάσουν DNA με πρόβλημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.


Ενας ερευνητής ανέφερε ότι το περισσότερο ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση του ποσοστού ρίσκου κατά 42% στον καρκίνο του οισοφάγου. “Είναι φοβερό το αποτέλεσμα, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μια θανατηφόρα μορφή. Το μέσο ποσοστό επιβίωσης είναι 11 με 12 μήνες μετά τη διάγνωση.”


Άλλα είδη θανατηφόρου καρκίνου που εμφανίζονται λιγότερο με την άσκηση περιλαμβάνουν το συκώτι, το στομάχι, το νεφρό, το κεφάλι και το λαιμό.


“Το να υπάρχει μια στρατηγική που βοηθά στη μείωση αυτών των τύπων καρκίνου είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί η αλήθεια είναι ότι οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές από τη στιγμή που θα διαγνωστεί κάποιος” ανεφερε ερευνήτρια συμμετέχουσα στην έρευνα.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X