Σε ποια ηλικία μπορείς να επιτρέψεις στην κόρη σου να βάφεται thumbnail

Σε ποια ηλικία μπορείς να επιτρέψεις στην κόρη σου να βάφεται

Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο οι εμπορικές εταιρίες δημιουργούν και προωθούν νέα προϊόντα που τυπικά αφορούν ενήλικες. Παιδικές ή εφηβικές  τσάντες, αξεσουάρ μόδας όπως μαντίλια, μπιζού κλπ. είναι πλέον στα ράφια κάθε πολυκαταστήματος με παιδικά ρούχα και αναζητούν καταναλωτές.


Μέσα σε όλα αυτά τα προϊόντα δεν λείπουν και τα καλλυντικά για μακιγιάζ όπως κραγιόν, σκιές για τα μάτια, make up κλπ.


Οι σύγχρονοι γονείς, συχνά καλούνται να καθοδηγήσουν τα παιδιά ώστε να μην στερούνται όλα αυτά τα αξεσουάρ και παράλληλα να μην χάσουν την παιδικότητα τους. Η κατάσταση όμως γίνεται ακόμα πιο δύσκολη γιατί σε όλες αυτές τις διαφημιστικές καμπανιές συμμετέχουν και οι εταιρίες παιχνιδιών.


Πολλά σύγχρονα παιχνίδια προσχολικής ηλικίας έχουν αντικείμενο το μακιγιάζ της κούκλας. Για τα παιδιά του δημοτικού κάποια αλλά έχουν υλικά για να φτιάξει το παιδί τα νύχια του παρόμοια με της μητέρας του.
Πάντα τα κοριτσάκια από πολύ μικρή ηλικία, παρατηρούν τις μητέρες τους που βάφονται και φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Από την προσχολική ηλικία και καθώς μεγαλώνουν προσπαθούν να τις μοιάσουν και να τις μιμηθούν. Συχνά θα τις δείτε να παίρνουν τα κραγιόν σας, να φοράνε τα τακούνια σας, να χρησιμοποιούν το ρουζ σας κλπ.


Αυτή η διαδικασία αφορά την ταύτιση του κοριτσιού με την μητέρα και είναι σημαντικό να γίνεται για την συναισθηματική ανάπτυξη του κοριτσιού. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν το μικρό σας κοριτσάκι  ζητά επίμονα να χρησιμοποιήσει να βάλει κάποια από τα καλλυντικά για να πάει στο σχολείο της ή σε ένα παιδικό πάρτι που είναι προσκεκλημένη. Τότε είναι που οι γονείς αλλά κυρίως η μητέρα θα πρέπει να βάλουν όρια στο μικρό τους κοριτσάκι και να συζητήσουν μαζί του για το πότε ένα μικρό κορίτσι κάνει μακιγιάζ και πως είναι το παιδικό – εφηβικό μακιγιάζ  και γιατί δεν γίνεται καθημερινά αλλά μόνο σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις.


Ποια είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει να βάφεται η κόρη μας και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς;
• Η ηλικία που συνήθως τα κορίτσια αρχίζουν τους πειραματισμούς με το μακιγιάζ είναι περίπου στην 2α γυμνάσιου 13-14  ετών
• Όταν φτάσει σε αυτή την ηλικία η κόρη μας, και ποτέ πριν από αυτήν, προσπαθούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα, όσο αρνητικοί και αν είμαστε, χωρίς έντονες αντιδράσεις εάν την δούμε να πειραματίζεται με τα καλλυντικά που έχουμε στο σπίτι
• Υπενθυμίζουμε συχνά στην κόρη μας ότι έχει όμορφο πρόσωπο και δεν χρειάζεται πολλά καλλυντικά, αλλά αν πάλι θέλει να τονίσει κάποιο από τα χαρακτηριστικά της μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απλό λιπ γκλος ή κάτι διακριτικό
• Επιμένουμε στην άποψη ότι για να βάλουμε μακιγιάζ θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος (εκδήλωση, πάρτι)
• Προσπαθήστε να την καθοδηγήσετε και να αγοράσετε μαζί κατάλληλα προϊόντα για την εφηβική ηλικία που είναι διακριτικά και λιγότερο έντονα
• Αποφύγετε τα καλλυντικά από καταστήματα που πουλούν φτηνά προϊόντα,  συνήθως είναι κακής ποιότητας ή αλλοιωμένα  που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις .
• Τέλος είναι σωστό να μιλήσουμε στο παιδί μας για την σημασία του καθαρισμού του προσώπου από το μακιγιάζ


Συμβουλή Ειδικού:
Η παιδική και εφηβική  ηλικία έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι  σημαντικό το κάθε παιδί να μεγαλώσει διατηρώντας την παιδικότητα του. Εμείς οι γονείς χρειάζεται να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν την κάθε περίοδο σύμφωνα με την ηλικία του και να μην τα μεγαλώσουμε πρόωρα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X