Βιωματική performance Υπνου στη Στέγη thumbnail

Βιωματική performance Υπνου στη Στέγη

The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη | 29 Μαΐου | 22:00 | Διάρκεια: μέχρι το πρωί (οι συμμετέχοντες θα πάρουν πρωινό) | Κεντρική Σκηνή |


Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη, δημιουργεί μια βιωματική performance ύπνου με πρωταγωνιστές την Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και 50 καλεσμένους – θεατές.


Οι καλεσμένοι θα μυηθούν στα μυστικά της σκηνικής αντίληψης, πίνοντας το τσάι τους στο φουαγιέ. Κατόπιν θα οδηγηθούν στον παραστασιακό χώρο του Ύπνου (Κεντρική Σκηνή) από ένα «μυστικό» μονοπάτι. Θα διαλέξουν το στρώμα τους, θα δράσουν, θα συμπράξουν, θα διαβάσουν τα όνειρά τους (ή τα όνειρα άλλων). Oι καλεσμένοι θα καλούνται να επιλέξουν σκηνικές δράσεις, δημιουργώντας το δικό του έργο ο καθένας, παρατηρώντας ταυτόχρονα το συνολικό αποτέλεσμα που όλοι μαζί δημιουργούν, με τις αποφάσεις τους. Θα δουν την Κεντρική Σκηνή να ζωντανεύει με μια σκηνοθετημένη σύνθεση μουσικής, φωτισμών και λειτουργίας των στοιχείων του θεάτρου και θα περάσουν σε μια υπερβατική κατάσταση του νου. Τέλος θα κοιμηθούν πάνω στο θεατρικό «σανίδι» συνδέοντας την παραστασιακή συνειδητότητα με την κατάσταση του Υπνου. Το πρωινό ξύπνημα έρχεται από το φως της «Σκηνής» και ο πρωινός καφές συνοδεύει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.


Η βιωματική performance The Theta Series είναι μια ολονυχτία στη Στέγη που σηματοδοτεί τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, με την παραστασιακή δράση και τον ύπνο, με την θεατρική πράξη και την φαντασία.


* Theta waves state το πρώτο στάδιο εισόδου στην ονειρική κατάσταση στην διάρκεια του ύπνου.


ΗΧΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΗ του συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη


Ο ρόλος του ήχου και της μουσικής, άλλοτε συνοδευτικός και άλλοτε πρωτεύων, χαρακτηρίζεται κυρίως από τις υποβλητικές και μυητικές του ιδιότητες. Ο Τρύφων Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα ιδιότυπο τρισκελές σύμπλεγμα από αφαιρετικά ηχοτοπία, πολυδιάστατα ηχητικά δρώμενα και ειδικά επεξεργασμένους παλμούς, προσαρμοσμένο στα τρία βασικά μέρη του εγχειρήματος.


Πρώτα εισαγωγή και υποβολή στην ατμόσφαιρα αυτής της ιδιόμορφης ολονυχτίας, ύστερα ενεργή συμμετοχή σ’ έναν γάμο του χώρου με το φως και τον ήχο και τέλος μια μυητική καθοδήγηση στα βάθη του υποσυνείδητου.


Στο τρίτο μέρος, κατά τον ύπνο των συμμετεχόντων, χρησιμοποιούνται παλμοί δύο διαύλων (binaural beats) και ειδικά σχεδιασμένα διακροτήματα, προς διέγερση και συντονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων σε συγκεκριμένες συχνότητες και σε αντιστοιχία με τους κύκλους του ύπνου.


Διάρκεια μουσικής σύνθεσης 8 ώρες.Λίγα λόγια για το Υπνος Project


Το Υπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, έναν κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων και μια σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Επίσης, συνοδεύεται από μια ειδική περιοδική έκδοση.


Το Υπνος Project αναπτύσσεται στο κτίριο της Στέγης, στο κτίριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και σε άλλους χώρους από 18 Απριλίου έως 19 Ιουνίου.


Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του Υπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με τη συμβατική έννοια του όρου– αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. Εκείνο το τμήμα που πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, που πιστεύουμε πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία.


Με την υποστήριξη


«Η COCO-MAT κατασκευάζει κορυφαίας ποιότητας χειροποίητα κρεβάτια, φυσικά στρώματα και κομψά έπιπλα για κατοικίες και ξενοδοχεία. Με τη σοφία της φύσης ως πηγή έμπνευσης και οδηγό μας, δημιουργούμε από το 1989 πρωτοποριακά προϊόντα ύπνου, φτιαγμένα από τα καλύτερα φυσικά υλικά. Το συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο καταστημάτων μας αγγίζει τα 100 σημεία πώλησης σε 16 χώρες παγκοσμίως. Όραμά μας είναι να προσφέρουμε ονειρεμένο ύπνο σε όσους κοιμούνται στα στρώματα και τα κρεβάτια μας.  Κάθε φορά που κι εσείς ξυπνάτε χαρούμενοι, έχοντας απολαύσει τον ύπνο σας, το όραμα αυτό πραγματώνεται.» 


Εισιτήρια


Κανονικό: 15 €, Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 12 €, ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 10€


http://www.sgt.gr/gre/SPG1527/


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X