Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει μια απλή λιποθυμία;

Οι λιποθυμίες δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο, καθώς η αιτιολογία τους ποικίλει. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε όταν ένας άνθρωπος δίπλα μας λιποθυμήσει και ποια είναι η βοήθεια που μπορούμε να του προσφέρουμε.

 

Γράφει η Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου, Ευπραξία Πιπίνη

Τι είναι η λιποθυμία;

Η λιποθυμία είναι ένα αρκετά συχνό συμβάν ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονης συγκίνησης, γαστρικής διαταραχής, υψηλού πυρετού, ζέστης-καύσωνα, εγκυμοσύνης, έντονης άσκησης, αναιμίας.

Πού οφείλονται οι λιποθυμίες;

Συχνά οφείλεται στην δράση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που αντιδρά ακούσια σε καταστάσεις έντονου στρες ή συγκίνησης. Άλλες φορές έχει σχέση με κούραση, αναιμία, εμπύρετο, καύσωνα που αποτέλεσμα έχουν την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επικίνδυνες οι λιποθυμίες;

Παρόλο που η απλή και σποραδική λιποθυμία δεν είναι κάτι σοβαρό και ανησυχητικό, όταν επαναλαμβάνεται ιδίως σε ηλικιωμένους θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.

Πώς συμβαίνει η λιποθυμία;

Η λιποθυμία συμβαίνει συνήθως ξαφνικά όταν υπάρχουν οι καταστάσεις που προαναφέρθηκαν. Ξαφνικά χλωμιάζει το πρόσωπο, θαμπώνει η όραση, υπάρχει ζάλη, αίσθημα αδυναμίας και χάνονται οι αισθήσεις.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα άτομο που λιποθύμησε;

Όταν το άτομο που λιποθυμάει είναι δίπλα μας και αναφέρει κάτι από αυτά πρέπει να το στηρίξουμε άμεσα για να μην χτυπήσει. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ξαπλώσει άμεσα, έστω και στο πάτωμα.  Όταν το άτομο που αναφέρει αυτά τα συμπτώματα βρίσκεται εν κινήσει π.χ. μέσα σε αυτοκίνητο πρέπει αμέσως να σταματήσουμε να το βγάλουμε έξω και πάλι να το ξαπλώσουμε, σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Βοηθάει πολύ αν ξεκουμπώσουμε κάποια κουμπιά ή γενικά να ελευθερώσουμε τον θώρακα, ώστε να βοηθηθεί η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζεται καθαρός φρέσκος αέρας εάν η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ή έχει πολύ ζέστη. Αν υπάρχει και άλλο άτομο μαζί μας του λέμε να κρατήσει τα πόδια ψηλά ή αν είμαστε μόνοι μας τοποθετούμε κάτω από τα πέλματα ένα αντικείμενο έτσι ώστε να φτάνει το αίμα στο κεφάλι πιο γρήγορα.

Στην λιποθυμία βοηθάει η εισπνοή λίγης αμμωνίας, οινοπνεύματος, ξιδιού κλπ ή αν δεν υπάρχουν αυτά ράντισμα του προσώπου με λίγο νερό και κρύες κομπρέσες στο μέτωπο. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα ,αν και δεν είναι πάντοτε απαραίτητα. Καλό είναι να μείνει σε ήρεμο περιβάλλον ξαπλωμένος για μισή ώρα περίπου και να πιεί ένα ζεστό ρόφημα ή πορτοκαλάδα.

 

Σχετικά άρθρα