Πανελλαδικές: Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος μου;  thumbnail

ΣΟΦΙΑ, 18 ΕΤΩΝ

Πανελλαδικές: Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος μου;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλησπέρα είμαι 18 ετών και δίνω Πανελλήνιες. Έχω γράψει ήδη τα δυο μαθήματα και μου απομένουν άλλα δυο. Συγκεκριμένα η εξεταστική περίοδος θα κρατήσει άλλο ένα δεκαήμερο.Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να ελέγξω το άγχος μου πράγμα που εκτός ότι μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά κατά την διάρκεια του γραψίματος μου αποσπάει και την προσοχή κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Τι μπορώ να κάνω;


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Δρ. Μαρία Φωτιάδου


Καλημέρα σας,

Αρχικα καλη επιτυχία στις εξετάσεις σας. Πολλά παιδιά που δίνουν πανελλήνιες δηλώνουν ότι βιώνουν άγχος κατά την περίοδο των εξετάσεων.. Ως ένα σημείο και όταν αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή μας, την καθημερινότητά μας λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη και όχι αρνητικά. Όταν όμως μιλάμε για χρόνιο άγχος τότε είναι απαραίτητο να πάρουμε κάποια μέτρα. Αρχικά ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικός. Δηλαδή, όταν εστιάζουμε στην ύπαρξη άγχους χωρίς να προσωράμε σε πρακτικές λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε.

- Καθησύχασε τον εαυτό σου ότι όλα θα πάνε καλά και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Οι πανελλήνιες είναι ένας τρόπος να κάνεις αυτό που θέλεις αλλά όχι ο μοναδικός. Είναι μια δοκιμασία αλλά δεν καθορίζει την υπόλοιπή σου ζωή όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.. Θα δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό δίχως να θεωρείς ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις εξετάσεις αυτές. Είναι καλό να εστιάσεις στο καλό αποτέλεσμα και στις δυνατότητές σου. 

- Ακολούθα ένα morning ritual, δηλαδή τεχνικες όταν ξεκινάει η ημέρα σου για να σου ανεβάσουν τη διάθεση και την αποδοτικότητα.. Γράψε θετικές φράσεις όπως "Όλα θα πανε καλα" "Μπορώ να τα καταφέρω" "Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό" όταν ξεικινάς τη μέρα σου και διάβασέ τες κάθε πρωί. Αυτό μπορείς να το κάνεις κ μετά τις πανελλήνιες. Μια τεχνική που δυναμώνει την ψυχολογία και την αυτοπεποιθηση με τον καιρό.

- Να τρως καλά, προτιμότερο 5 γεύματα την ημέρα, απέφυγε τη ζάχαρη και το αλάτι, τους πολλούς καφέδες, και αύξησε τα λαχανικά και τα φρούτα. 

- Ο καλός ύπνος, συνήθως 7-8 ώρες την ημέρα μας βοηθάει να ξεκουραστούμε και να έχουμε περισσότερη ενέργεια κατα τη διάρκεια της ημέρας.

- Γενικά απέφυγε τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούν άγχος και νευρικότητα. 

Η ζωή σου, εφόσον έχεις πάθος για αυτο που θέλεις να ακολουθήσεις και έχεις όνειρα, θα εξελιχθεί όπως τη θέλεις όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό, διατήρησε την αισιοδοξία σου και καλή επιτυχία! Όλα θα πάνε καλά! 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X