Πώς βοηθάει η μουσική την υγεία μας;

Η μουσική έχει τη δύναμη να μας συγκινεί. Όποιος έχει σκουπίσει  δάκρυα από τα μάτια του όταν ακούει το αγαπημένο του τραγούδι μπορεί να καταλάβει πόσο δυνατές μπορεί να είναι μερικές απλές νότες και συγχορδίες. Επιστημονικές μελέτες, λοιπόν, δείχνουν ότι η μουσική μπορεί όντως να αλλάξει την διάθεσή μας ακόμα και να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε.

Η μουσική επιδρά στον εγκέφαλο

Ακούγοντας ένα τραγούδι μπορεί να επηρεαστούν διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, με τις μελέτες να δείχνουν ότι τα τμήματα της μνήμης και της όρασης μπορούν να επηρεαστούν έντονα από τη μουσική. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν στο άκουσμα της μουσικής.

Η διάθεση ενισχύεται

Ο καθένας αντιδρά στη μουσική με διαφορετικό τρόπο. Κάποιος μπορεί να αγαπά την heavy metal μουσική,  ενώ κάποιος άλλος να είναι ευτυχισμένος ακούγοντας Mozart. Μελέτη του 2011 αποδεικνύει πως ό,τι μουσική κι αν προτιμά κανείς, μπορεί ακούγοντάς την να απομακρύνει την κακή διάθεση. Ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική προκαλείται η “απελευθέρωση” μιας χημικής ουσίας, της ντοπαμίνης που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Κάποιοι, μάλιστα, ακούνε μουσική για να ενισχύσουν τη διάθεση τους μια δύσκολη μέρα, ενώ άλλες χρησιμοποιούν τη μουσική για να τους κρατάει ξύπνιους σε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Ο εγκέφαλος είναι περίπλοκος- και υπάρχουν πολλά στοιχεία που σχετίζονται με τα συναισθήματα ευχαρίστησης- δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η ντοπαμίνη που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλό μας είναι συνδεδεμένη με συναισθήματα ευχαρίστησης που προκαλούνται από τη μουσική.

Αυξάνει τη συγκέντρωση

Η μουσική βοηθά και στη συγκέντρωση. Δημιουργεί συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα και  προκαλεί διαφορετικά επίπεδα εγρήγορσης, που εξαρτώνται από το τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Αν αισθανόμαστε αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, “ενθαρρύνουμε” τον εγκέφαλό μας να παράγει αργά Α-εγκεφαλικά κύματα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, παράγει Β-εγκεφαλικά κύματα ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε χρονοβόρες εργασίες.

Αύξηση της αντοχής

Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αντοχής περίπου κατά 15%, βοηθώντας ταυτόχρονα να μειωθεί η προσπάθεια που καταβάλλουμε.  Η καλύτερη επιλογή για την άσκηση είναι τραγούδια με γρήγορο ρυθμό ώστε να ταιριάζει με το ρυθμό τρεξίματός μας, και να μας βοηθάει να τρέχουμε περισσότερο.

Καλύτερη πνευματική υγεία

Η μουσική  είναι αποτελεσματική θεραπεία για άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της μουσικής γιατί δυσκολεύονται να βρουν τις σωστές λέξεις.

Αποβολή του στρες

Η μουσική μας βοηθά  όταν νιώθουμε στρεσαρισμένοι. Το να ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι είναι πολύ καταπραϋντικό και να μας βοηθήσει να αποβάλουμε το αγχος μας.

Φροντίδα ασθενών

Η μουσική έχει θετικό αντίκτυπο σε ασθενείς με μακροχρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές ασθένειες, ο καρκίνος και τα αναπνευστικά προβλήματα. Πολλές δοκιμές έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της καρδιακής πίεσης. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Σχετικά άρθρα