Η γεύση της μπύρας μας κάνει χαρούμενους!

Η γεύση της μπύρας και μόνο της αρκεί για να προκαλέσει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ακόμα και χωρίς την επίδραση της ίδιας αλκοόλης, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να «σαρώσουν» τους εγκεφάλους 49 ανδρών. Κάθε ένας από αυτούς εξετάστηκε, αφότου κατανάλωσε 15 ml μπύρας και εξετάστηκε εκ νέου αφότου κατανάλωσε ένα ενεργειακό ποτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα της ντοπαμίνης ήταν πολύ μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση των 15ml μπύρας, παρά μετά τη δοκιμή του αθλητικού ενεργειακού ποτού. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το αλκοόλ και κάποια φάρμακα και η έρευνα έδειξε ότι η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ο dr David Kareken, καθηγητής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα δήλωσε πως: «Είναι το πρώτο πείραμα σε ανθρώπους που θέλησε να δείξει ότι η γεύση ενός αλκοολούχου ποτού, χωρίς να έχει ως αποτέλεσμα τη μέθη από το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στα κέντρα του εγκεφάλου».

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neuropsychopharmacology, αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι νιώθουν συχνά μεγαλύτερη λαχτάρα για μπύρα αφότου έχουν ήδη δοκιμάσει αλκοολούχο ποτό. Αυτό δεν είχε συμβεί αφότου οι συμμετέχοντες στην έρευνα δοκίμασαν το ενεργειακό ποτό, παρότι υποστήριξαν πως έχει καλύτερη γεύση από τη μπύρα.

 

Σχετικά άρθρα