Πού οφείλονται οι νυχτερινές εφιδρώσεις;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα συχνό παράπονο.  Εάν η κρεβατοκάμαρά σας είναι ασυνήθιστα ζεστή ή σκεπάζεστε με πολλές κουβέρτες είναι απολύτως φυσιολογικό να ιδρώνετε. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να έχετε νυχτερινή εφίδρωση ή εξάψεις χωρίς να είναι τόσο ζεστό το περιβάλλον γύρω σας.

Σε μια μελέτη 2.267 ασθενών, μάλιστα,  το 41% ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα που προηγήθηκε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έξαψη είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί από την νυχτερινή εφίδρωση.

Υπάρχουν πολλές αιτίες εμφάνισης της νυχτερινές εφίδρωσης. Για να διαπιστώσετε τι ακριβώς συμβαίνει στη δική σας περίπτωση πρέπει ο γιατρός σας να λάβει το πλήρες ιατρικό σας προκειμένου να αποδειχθεί εάν πρόκειται για παθολογική κατάσταση.

Μερικές από τις γνωστές και συνηθέστερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις είναι:

1. Η εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα και να προκαλούν εφίδρωση. Είναι η συνηθέστερη αιτία νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.

2.Ιδιοπαθής υπεριδρωσία. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός παράγει χρονίως πολύ ιδρώτα χωρίς συγκεκριμένη ιατρική αιτία.

3.Λοιμώξεις. Η φυματίωση είναι η λοίμωξη που συνδέεται συχνότερα με νυχτερινές εφιδρώσεις. Όμως, οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στο εσωτερικό των οστών) μπορεί να προκαλέσουν αποστήματα.

4.Καρκίνος. Η νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο τύπος καρκίνου που συνδέεται συχνότερα με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο έχουν και άλλα συμπτώματα,  όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο πυρετός.

5. Φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Το 8%-22% των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλα ψυχιατρικά φάρμακα έχουν επίσης συσχετιστεί με νυχτερινές εφιδρώσεις, ενώ τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση του πυρετού, όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε εφίδρωση.

6.Υπογλυκαιμία.  Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Οι άνθρωποι που παίρνουν ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία το βράδυ που συνοδεύεται από εφίδρωση.
7. Ορμονικές διαταραχές. Η εφίδρωση ή η έξαψη μπορεί να οφείλονται σε  διάφορες διαταραχές ορμονών, συμπεριλαμβανομένου τοου φαιοχρωμοκυτώματος, του καρκινοειδούς συνδρόμου και του υπερθυρεοειδισμού.

8. Νευρολογικές παθήσεις. Οι νευρολογικές καταστάσεις όπως η δυσρεφλαξία, η μετατραυματική συριγγομυελία, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αυτόνομη νευροπάθεια μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση, αλλά και νυχτερινή εφίδρωση, όχι όμως πολύ συχνά.

 

Σχετικά άρθρα