Ουρολοιμώξεις: πώς θα τις αποφύγετε! thumbnail
Νέα κλινική μελέτη που αφορά τη χρήση παραγόντων που εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στο βλεννογόνο του ουροποιητικού συστήματος έδειξε ότι η χρήση ενός μη φαρμακευτικού παράγοντα έχει την ίδια και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη ουρολοιμώξεων σε σχέση με τη θεραπεία με αντιβιοτικό παράγοντα.

Ουρολοιμώξεις: πώς θα τις αποφύγετε!

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου κυρίως πληθυσμού. 

Συχνά η θεραπεία είναι δύσκολη και η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή. 

Επιπλέον η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών αλλοιώνει την μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας και αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής. 

Νέα κλινική μελέτη που αφορά τη χρήση παραγόντων που εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στο βλεννογόνο του ουροποιητικού συστήματος έδειξε ότι η χρήση ενός μη φαρμακευτικού παράγοντα έχει την ίδια και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη ουρολοιμώξεων σε σχέση με τη θεραπεία με αντιβιοτικό παράγοντα.   

Η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι το D-Mannose, ένα φυσικό ζάχαρο που δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό και αποβάλλεται αμετάβλητο από τα ούρα. Το D-Mannose έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την προσκ
όλληση των βακτηριδίων στα κύτταρα του ουροποιητικού και να σταματάει έτσι τον βασικό μηχανισμό βλάβης των βακτηριδίων. 

Το πιο κοινό παθογόνο μικρόβιο που εμπλέκεται στο 90% των περιστατικών ουρολοιμώξεων, είναι το κολοβακτηρίδιο E. Coli  Ο βασικός μηχανισμός που τα συγκεκριμένα βακτηρίδια προκαλούν ουρολοίμωξη είναι μέσω ειδικών ουσιών που έχουν στην επιφάνεια τους που του επιτρέπουν να προσκολληθούν στον βλεννογόνο του ουροποιητικού συστήματος (προσκολλητίνες). 

Μετά την προσκόλληση τους εισέρχονται στα κύτταρα και προκαλούν βλάβη στους ιστούς.   

Το D-Mannose δεσμεύεται το ίδιο στις απολήξεις προσκόλλησης των μικροβίων. Τα μικρόβια δεν μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού και έτσι αποβάλλονται με τα ούρα χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα. 

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε το D-Mannose ως θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις ήταν ο Dr. Jonathan Wright, πριν από 20 χρόνια, και αναφέρει 85-90% αποτελεσματικότητα στις ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε E. Coli. Έκτοτε αρκετές μελέτες έχουν πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα του D-Mannose στην πρόληψη και στην θεραπεία των ουρολοιμώξεων. 

Τα τελευταία χρόνια έχω χρησιμοποιήσει σε πολυάριθμα περιστατικά ουρολοιμώξεων το D-Mannose και μπορώ να επιβεβαιώσω τα ποσοστά του Dr. Wright. 

Η συνήθης θεραπευτική δόση είναι 1 κουταλάκι του γλυκού (2γρ) κάθε 3 ώρες, επί οξείας ουρολοίμωξης. Η αγωγή θα πρέπει να συνεχιστεί και για 2-3 ημέρες μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Για την προληπτική θεραπεία των ουρολοιμώξεων συστήνεται 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Το D-Mannose έχει το πλεονέκτημα ότι δεν εμφανίζει σημαντικές παρενέργειες και δεν αναπτύσσει αντίσταση στα μικρόβια και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιείται επαναληπτικά.  
 
Η ανακάλυψη του D-Mannose ως θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις είναι μια σημαντική ιατρική πρόοδος που μπορεί να βοηθήσει αναρίθμητα περιστατικά ειδικά σε μια περίοδο που η αντίσταση στα υπάρχοντα αντιβιοτικά αυξάνεται συνεχώς. 


Από τον Δημήτρη Τσουκαλά, Ειδικό στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X