Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλή μνήμη;

Οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έστω και ήπιας προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με νέα έρευνα του περιοδικού Psychogeriatrics.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  συνεργάστηκαν με την εταιρεία ερευνών Gallup κάνοντας μία δημοσκόπηση σε περισσότερα από 18.500 άτομα ηλικίας 18-99 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με τη μνήμη τους και τις συμπεριφορά τους σε θέματα υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση σχετίζονται με την αναβάθμιση των ικανοτήτων μνήμης για τους περισσότερους. Όσο πιο υγιής ήταν η συμπεριφορά ενός ατόμου, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να αναφέρουν προβλήματα μνήμης.

Ίσως προκαλεί έκπληξη, αλλά οι ενήλικες μεγαλύτερης- ηλικίας μεταξύ των ηλικιών 60 -99 παρουσίαζαν πιο υγιή τρόπο ζωής από ό,τι οι μεσήλικες ή τα άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο  Dr Gary Small, διευθυντής του Κέντρου μακροζωίας του πανεπιστημίου σχολίασε: «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων και των ατόμων μέσης ηλικίας άτομα  στο να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την υγεία τους – συμπεριλαμβανομένης της μνήμης – με την άσκηση και την υιοθέτηση θετικών  συμπεριφορών στον τρόπο ζωής από νωρίς».

Σχετικά άρθρα