Ρεφλεξολογία: Οι θεραπευτικές ιδιότητητες μιας ευχάριστης και ακίνδυνης τέχνης! thumbnail
Η σημερινή ρεφλεξολογία είναι συγχρόνως επιστήμη και τέχνη. Ως επιστήμη απαιτεί προσεκτική μελέτη, σταδιακή εκμάθηση, πίστη στην πρακτική και ικανότητα. Ως θεραπευτική τέχνη έχει τα μέγιστα αποτελέσματα, όταν ο άνθρωπος που την ασκεί διέπεται από αφοσίωση, υπομονή, αγνή πρόθεση, σεβασμό και κυρίως αγάπη για τον συνάνθρωπό του.

Ρεφλεξολογία: Οι θεραπευτικές ιδιότητητες μιας ευχάριστης και ακίνδυνης τέχνης!

Ρεφλεξολογία: Οι θεραπευτικές ιδιότητητες μιας ευχάριστης και ακίνδυνης τέχνης!


Γράφει η Άρτεμις Καρνέζη, Θεραπεύτρια, Καθηγήτρια Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (Π.Κ.Ι.), Βελονισμού και Ρεφλεξολογίας


Τηλ: 210 6725921 και 6932 608602


Απόσπασμα από το βιβλίο: Η ρεφλεξολογία συναντά τα πέντε στοιχεία και τους μεσημβρινούς μέρος Α'


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΚΑΔΗΜΙΑ


  


Η σημερινή ρεφλεξολογία είναι συγχρόνως επιστήμη και τέχνη. Ως επιστήμη απαιτεί προσεκτική μελέτη, σταδιακή εκμάθηση, πίστη στην πρακτική και ικανότητα. Ως θεραπευτική τέχνη έχει τα μέγιστα αποτελέσματα, όταν ο άνθρωπος που την ασκεί διέπεται από αφοσίωση, υπομονή, αγνή πρόθεση, σεβασμό και κυρίως αγάπη για τον συνάνθρωπό του.


ΒΑΘΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ


Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, αλλά και μετά από αυτή, ο δέκτης βιώνει βαθιά χαλάρωση και αναζωογόνηση. Η ρεφλεξολογία μειώνει την ένταση και το στρες. 'Οταν εστιάζεις σε προβλήματα, εντάσεις, ασθένειες, ανησυχίες, τότε πιθανώς δεν μπορείς να διαχειριστείς το στρες αποτελεσματικά. Μακροπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνεις τον οργανισμό σου και ιδιαίτερα τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος, πράγμα που σε κάνει πιο ευάλωτο στους βλαπτικούς παράγοντες και τις ασθένειες. Κάνοντας ρεφλεξολογία, βοηθάς το σώμα να ισορροπήσει και επιτρέπεις στη θεραπευτική ενέργεια να ρέει ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Η ενεργοποίηση των απολήξεων των αισθητηρίων νεύρων μεταφέρεται ως πληροφορία στη σπονδυλική στήλη και στον εγκέφαλο. Από εκεί μεταβιβάζονται άλλες πληροφορίες-οδηγίες στα εσωτερικά όργανα και τους μυς του σώματος. Τα κανάλια της επικοινωνίας μέσα στο σώμα είναι απτοί ανατομικοί ιστοί, όπως είναι οι νευρώνες, αλλά και ενεργειακά κανάλια, όπως είναι οι μεσημβρινοί. Όταν τα κανάλια επικοινωνίας δεν είναι ανοιχτά, τότε και η νευρική λειτουργία εμποδίζεται επίσης. Τα μηνύματα θα μεταφέ ρονται αργά ή και καθόλου και οι λειτουργίες του οργανισμού δεν θα φτάνουν στα αναμενόμενα επίπεδα. Στη ρεφλεξολογία ερεθίζεις στα πέλματα πάνω από 7.000 νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται το άνοιγμα και ο καθαρισμός των νευρικών κανα- λιών.


ΚΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ


Το αίμα, από τους σημαντικότερους χυμούς του σώματος, είναι υλική έκφραση της ζωτικής δύναμης που ρέει μέσα σου. Θρέφει τους ιστούς και τα όργανα, προσφέρει θερμότητα και κατ' επέκταση άμυνα σε όλο το σώμα. Η ελεύθερη ροή του αίματος επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και τους ιστούς. Μέσω της ροής αυτής, μετακινεί και αποβάλλει άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και τοξίνες. Για να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία, είναι σημαντικό να μπορούν τα κανάλια του κυκλοφορικού συστήματος, δηλαδή τα αγγεία, να συστέλλονται και να διαστέλλονται, να έχουν με άλλα λόγια την απαιτούμενη ελαστικότητα. Η καρδιά σου, όχι μόνο ως υλική οντότητα, αλλά και ως συναισθηματική, ελέγχει αλλά και καθρεφτίζεται στην κατάσταση των αγγείων σου. Η ένταση και το στρες «σκληραίνουν» το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή του αίματος. Η ρεφλεξολογία μειώνει τη σωματική και ψυχική ένταση, επιτρέποντας στο δίκτυο των καρδιαγγειακών σου ιστών να εκπληρώνει τις πολύ σημαντικές λειτουργίες του. Έτσι, βιώνεις αρμονία, πληρότητα και ευεξία. 


ΚΑΛΑ ΦΙΛΤΡΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ


Το σώμα σου διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς για να καθαρίζεται εσωτερικά. Το λεμφικό σύστημα, το ήπαρ, οι νεφροί, το έντερο, το δέρμα είναι μερικοί από αυτούς. Είναι «τα φίλτρα» του οργανισμού. Αν δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, δηλαδή δεν φιλτράρουν και δεν αποβάλλουν, οι τοξίνες και οι άχρηστες ουσίες συσσωρεύονται αντί να αποβάλλονται.


Οι ουσίες αυτές, υλικές και μη, γίνονται ενοχλητικές οντότητες που επικάθονται οπουδήποτε στο σώμα και κυρίως εκεί που ήδη πάσχει. Η ρεφλεξολογία θα απελευθερώσει το σώμα από τις εντάσεις του, ώστε όλα τα συστήματα να λειτουργήσουν με τους φυσικούς τους νόμους. Ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα μειώνει τις τοξίνες, ώστε να ανθίζει η κυκλοφορία των θρεπτικών και ωφέλιμων συστατικών.


Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ


Ο όρος «ομοιόσταση» σημαίνει το να βρίσκεται ο οργανισμός σε μια δυναμική κατάσταση ισορροπίας. Είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Η θερμοκρασία του σώματος, το ph, τα επίπεδα γλυκόζης και αλάτων είναι μερικοί από τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς. Τα αμέτρητα μέρη του σώματος, μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργούν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες ξεχωριστά, όμως όλα μαζί συνθέτουν έναν οργανισμό. Για να είναι το σώμα υγιές, τα πάντα πρέπει να δουλεύουν μαζί. Αν ένα μέρος δυσλειτουργεί, τότε και κάποιο άλλο υποφέρει. Για να λειτουργεί το σώμα αρμονικά, χρειάζεται κάθε τόσο μια ρύθμιση, ένα «σέρβις».


Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Η ενέργεια ρέει. Κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, συνειδητά και ασυνείδητα, στην ύλη, στο πνεύμα και στην ψυχή. Ουσιαστικά η ενέργειά είναι μία, είναι αυτό που κινεί τα πάντα, είναι η ίδια η κίνηση. Στην ανατολική φιλοσοφία, το yin και το yang είναι οι δύο αντίθετες, αλλά συγχρόνως συμπληρωματικές δυνάμεις. Η ζωτική δύναμη κινείται από τον ένα πόλο στον άλλο, από το yin στο yang, δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα, ώστε μαζί, να συγκροτούν την ολότητα. Για να υπάρξει ζωή και υγεία, η ζωτική αυτή δύναμη πρέπει να βρίσκεται ποσοτικά σε ικανοποιητικά επίπεδα και να ρέει χωρίς εμπόδια. Κάνοντας ρεφλεξολογία, τα κανάλια ανοίγουν, η ενέργεια κινείται απ' άκρη σ' άκρη. Το σώμα και το πνεύμα βιώ νουν ζωτικότητα και ευεξία.


ΠΡΟΛΗΨΗ ΙΣΟΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Το αμυντικό σύστημα λειτουργεί οτο μέγιστο μόνον όταν καταφέρνεις να εξουδετερώνεις το στρες της καθημερινής σου ζωής. Η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται με την ένταση. Επίσης, εξαρτόται από όλες τις σωματικές λειτουργίες, οι οποίες και αυτές αποσυ- ντονϊζονται όταν ο νους και το σώμα βρίσκονται σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης». Όταν το σώμα είναι ισορροπημένο μπορεί να καταπολεμά τις ασθένειες. Μέσω της βαθιάς χαλάρωσης που προσφέρει η ρεφλεξολογία, προλαμβάνεις τον αποσυντονισμό που θα αποδυναμώσει την ασπίδα προστασίας σου.


 


ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΠΚΟΤΗΤΑ


Μειώνοντας την ένταση και χαλαρώνοντας τον νου απελευθερώνεις τη θετική σου σκέψη.


Η ρεφλεξολογία προσφέρει πνευματική διαύγεια και οξύνει την παρατηρητικότητα. Νέες ιδέες γεννιούνται, ο νους διακρίνεται από οξυδέρκεια και καθαρότητα. Πνεύμα και σώμα λειτουργούν σε αρμονία.


ΚΑΝΑΛΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Όταν προσφέρεις θεραπεία, αναπτύσσεται ένα κανάλι επικοινωνίας με τον δέκτη, μια αόρατη σύνδεση, μια δέσμη από ακτίνες φωτός που εισχωρεί και φωτίζει όλους όσοι βρίσκονται παρόντες κατά τη διαδικασία αυτή. Πολλές φορές, το να βρεθείς ακόμα και ως «τρίτος» στον χώρο που πραγματοποιείται μια θεραπευτική συνεδρία έχει ευεργετική επίδραση και σε σένα τον ίδιο! Η ρεφλεξολογία μπορεί να ενώσει δύο ανθρώπους, να αναπτύξει σχέση οικειότητας μεταξύ τους και να την ενισχύει κάθε φορά που εφαρμόζεται.


Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ


Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη θεραπεία του σώματος άλλων ανθρώπων ανταμείβονται και οι ίδιοι, όχι μόνο γιατί βοηθάνε άλλους να αισθάνονται καλά και να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, αλλά και γιατί γίνονται οι ίδιοι ένα κανάλι θεραπευτικής ενέργειας. Το κανάλι αυτό γίνεται ένας κύκλος που περικλείει και τους ίδιους μέσα. Μερικές φορές, και μόνον η προσδοκία μιας συνεδρίας ρεφλεξολογίας έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τον δέκτη, αλλά και για τον ίδιο τον δότη.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ


Από τους αρχαίους χρόνους, οι θεραπευτές εφάρμοζαν διάφορες μεθόδους για να ενδυναμώσουν και να ισορροπήσουν τη ροή της ενέργειας. Πολλά από αυτά τα ιατρικά συστήματα, όπως είναι ο βελονισμός, το σιάτσου και η ρεφλεξολογία, βασίζουν τη θεωρία τους στο ότι, η ενέργεια ρέει σε εσωτερικά κανάλια που άλλοτε ονομάζονται ζώνες, άλλοτε μεσημβρινοί κ.λπ.


Σύμφωνα με τη θεωρία της ζωνοθεραπείας του Fitzgerald (1913) υπάρχουν δέκα ενεργειακές ζώνες που διατρέχουν κατά μήκος το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Πέντε, διατρέχουν τη δεξιά και πέντε την αριστερή πλευρά του σώματος, καταλήγοντας στο δεξί και στο αριστερό πόδι, αντίστοιχα. Επίσης διατρέχουν και τα χέρια μέχρι τις άκρες των δαχτύλων τους. Οι ζώνες αυτές, όχι μόνο βρίσκονται κατά μήκος του ανθρωπίνου σώματος, αλλά και το διαπερνούν από την πρόσθια πλευρά του στην οπίσθια.


Έτσι, όλα τα όργανα και τα μέρη του σώματος βρίσκονται μέσα σε μία, ή και περισσότερες από αυτές τις ζώνες. Στη ρεφλεξολογία, συνηθίζουμε να ενεργοποιούμε τις ζώνες, ασκώντας ειδική πίεση σε συγκεκριμένα σημεία των πελμάτων. Κάθε ζώνη είναι ένα κανάλι ζωτικής ενέργειας-Qi. Δουλεύοντας κάποια από αυτές στο πέλμα, επηρεάζουμε ολόκληρη τη ζώνη κατά μήκος του σώματος. Π.χ. δουλεύοντας στο πέλμα το ανακλαστικό σημείο του νεφρού, που βρίσκεται μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ζώνης, απελευθερώνουμε ζωτική ενέργεια όχι μόνο στους νεφρούς, αλλά μεταξύ άλλων στα μάτια, τα οποία βρίσκονται και αυτά μέσα στις ίδιες ζώνες.


Αργότερα, το 1930, η Eunice Ingham χαρτογράφησε τα πέλματα και τις παλάμες ακόμη πιο αναλυτικά. Ύστερα από μακρόχρονη κλινική εμπειρία και προσεκτική μελέτη, συ μπέρανε ότι τα πέλματα, εξαιτίας της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους, αποτελούν τις πιο α νταποκρινόμενες περιοχές αυτών των ζωνών. Ασκώντας πίεση σε διαφορετικά σημεία των πελμάτων, είχε θεραπευτικά αποτελέσματα σε άλλα σημεία του σώματος πολύ πιο εκτεταμένα και ισχυρά, από ό,τι η μέχρι τότε χρήση της ζωνοθεραπείας. Στα πέλματα κατέληγαν πια ανακλαστικά σημεία από τα εσωτερικά όργανα και η ζωνοθεραπεία μετονομάστηκε σε ρεφλεξολογία ή ρεφλεξοθεραπεία.


Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ


Το υπερβολικό άγχος διαταράσσει την ισορροπία. Το σώμα αντιλαμβάνεται το στρες σαν κ μια κατάσταση επικινδυνότητας. Κάτω από την επίδραση του άγχους, το σώμα σου νοιώθει να απειλείται. Η αυθόρμητη αντίδραση σε μια απειλητική κατάσταση είναι ή να πολεμήσεις τον εισβολέα ή να τρέξεις να σωθείς από αυτόν. Το πρόβλημα προκύπτει επειδή, ίσως, δεν υπάρχει μέρος διαφυγής, αλλά ούτε είναι πάντα κοινωνικά αποδεκτό να πολεμήσεις. Γι' αυτό, πολύ συχνά, ο σημερινός άνθρωπος «δραπετεύει» σπασμωδικά, βλάπτοντας την Ιδια του τη ζωή και τον εαυτό του. Π.χ. αποφεύγει να συνάψει ουσιαστικές και βαθιές σχέσεις, προκειμένου να μη νιώσει έντονα συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά), που μπορεί να τον φέρουν σε κατάσταση στρες. Η τακτική αυτή, όμως, τον απομακρύνει από 1 μια βασική του ανάγκη, την αμέσως επόμενη από αυτές που αφορούν την επιβίωση (οξυ- I γόνο-νερό-τροφή), την ανάγκη του να σχετίζεται. Το ανθρώπινο είδος σχετίζεται για να διαιωνίζει βέβαια το είδος του, αλλά και για να εξελίσσεται πνευματικά και συναισθηματι κά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, το σώμα δεν εκλογικεύει όλη αυτή τη διαδικασία κι έτσι οι καρδιακοί παλμοί γίνονται πιο γρήγοροι, οι πεπτικές λειτουργίες μπλοκάρουν, ο μυϊκός τόνος αυξάνεται βίαια και μια σειρά άλλων αντιδράσεων συμβαίνουν, ώστε το σώμα να προειδοποιεί για την επερχόμενη καταστροφή. Δυστυχώς, πολύ συχνά το άτομο δεν κάνει  τίποτα για να αποτρέψει αυτή την πορεία, παρά μόνον καταπιέζεται περισσότερο, επιτρέ ποντας ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση πίεσης. Η ένταση οδηγεί σε εσωτερική έκρηξη και η ισορροπία των συστημάτων απορρυθμίζεται.


 


ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ


 Με τη ρεφλεξολογία επιτυγχάνεις βαθιά χαλάρωση. Τοποθετείς τον εαυτό σου σε ένα «ασφαλές περιβάλλον», επιτρέποντας στο νευρικό σου σύστημα να χαλαρώσει και να λειτουργήσει ομαλά. Η ενέργεια κινείται, το αίμα ρέει ανεμπόδιστα και το οξυγόνο φτάνει σε όλα τα κύτταρα. Δεν χρειάζεται πια ούτε να πολεμήσεις, ούτε να δραπετεύσεις. Βιώνεις μια αίσθηση ισορροπίας και υγείας σε όλα τα επίπεδα. Τα ενεργειακά κανάλια ανοίγουν και η ροή της ενέργειας που ακολουθεί τις νευρολογικές και κυκλοφορικές λειτουργίες πραγματοποιείται χωρίς εμπόδια. Η αρμονία έχει επιτευχθεί. Το σώμα ισορροπεί, όταν και τα επτά ενεργειακά του κέντρα-chakras είναι ανοιχτά. Σώμα, νους και πνεύμα βρίσκονται σε ισορροπία.


 


ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ


Η ενέργεια, η πληροφορία, η γνώση και η σοφία των πάντων απαντωνται σε κάθε κύτταρο, ακόμη και σε κάθε μόριο. Η απόδειξη γι  αυτό βρίσκεται παντού γύρω σου. Δεν χρειάζεσαι πέτρες από το φεγγάρι ή όστρακα από τα βάθη των ωκεανών ή ακόμα και υλικό της γενετικής αλυσίδας DNA για να δεις τις αντιστοιχίες. Απλά κοίταξε τα πόδια σου!


Τα πέλματα είναι ένας τέλειος μικρόκοσμος, ένας μικρός χάρτης ολόκληρου του σώματος. Όλα τα όργανα, οι αδένες και οι ιστοί καθρεφτίζονται στα πέλματα και είναι ταξινομημένα έτσι, όπως είναι τοποθετημένα στο σώμα σου. Ακόμα και οι εσωτερικές καμπύλες του πέλματος ανταποκρίνονται στο σχήμα της καμπύλης της σπονδυλικής στήλης. Τα δάχτυλα είναι σαν μικρά κεφάλια. Η αρχή του μεταταρσίου, κάτω από τα δάχτυλα, είναι Ιδια με τη φυσική γραμμή των ώμων και του αυχένα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X